Sportdiplomácia

A 2002-es botrány után Salt Lake City újabb olimpiát akar

  • VNA

Újabb olimpiai pályázaton gondolkozik Salt Lake City városa, amely 2026-ban ismét vendégül látná a világ legjobb téli sportolóit.

Bár időben még nagyon távol van, az előrelátó sportveetők már a 2026-os téli olimpia megrendezésében is gondolkozhatnak. Erre utalt az a hétfői bejelentés, amely szerint a Utah államban található Salt Lake City jelezte szándékát egy újabb téli olimpiai rendezésre. Bár a végleges kandidáló városról az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) dönt majd, a utahiak korai bejelentése nem volt véletlen, ezzel ugyanis elijeszthetik az esetleges további amerikai városokat a pályázattól. Az USOC a NOB jelenlegi szabályai értelmében csak egyetlen amerikai város pályázatát hagyhatja jóvá, így amennyiben több érdeklődő van, akkor neki kell "házon belül" döntenie.

"Egy olimpiai pályázatot nem lehet olcsón megúszni. Mi viszont megpróbálunk okosan tervezni, amelyben nagy segítségünkre van az a tény, hogy a 2002-es olimpia miatt a létesítmények és az alapvető infratsruktúra már rendelkezésünkre áll" - osztotta meg az első hallásra talán meglepő elgondolás gazdasági hátterét Utah állam kormányzója, Gary Herbert, aki elmondta, hogy az amerikai téli sportolók 40%-a rendszeresen náluk készül, így létesítményeik olimpia utáni hasznosítása is megoldott.

Salt Lake City - bár sportszakmailag sikeres olimpiát rendezett meg tökéletesen tíz évvel ezelőtt - neve örökre összefonódik majd a korrupcióval. A 2002-es olimpiai pályázatról ugyanis utólag kiderült, hogy az amerikai szervezők több magasrangú NOB-tisztségviselőt is megvesztegettek és ennek köszönhetően nyert(het)ék el a rendezési jogot. Az olimpiai mozgalmat irányító szervezet az így kialakult botrány után módosította is a pályázó városokra vonatkozó szabályokat, így a NOB-tagok egyéni helyszínlátogatásai helyett most már csak az ún. Szemlebizottság tagjai vizitálhatnak személyesen az olimpiára pályázó városokban.