Létesítmény

Uszoda épülhet a Tüskecsarnok mellé

2014 elején adhatják át az 1996 óta félkész állapotban lévő Tüskecsarnokot, és a multifunkcionális létesítmény később egy uszodával is bővülhet - közölte kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára.

A XI. kerületi Infopark melletti Tüskecsarnok 2012. december 4-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A tervezés, valamint az építkezés jelenlegi állásáról, a Tüskecsarnok későbbi felszereltségéről és az átadás utáni használtról tudhattak meg részleteket a XI. kerületi iskolák vezetői és testnevelő tanárai a mai egyeztetésen, amelyen részt vett a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok képviseletében Vígh László kormánybiztos, valamint Simicskó István sportért felelős államtitkár és Hoffmann Tamás polgármester is.

Vígh László az 1996 óta félkész létesítményről kifejtette, hogy a nagyjából négyezer fő befogadására alkalmas nagycsarnok mellett hat – négy nagyobb és két kisebb – munkacsarnokot és 35 öltözőt is kialakítanak, így a Tüskecsarnok gyakorlatilag az összes teremben űzhető sportág versenyeinek, illetve edzéseinek megrendezésére alkalmas lesz. Az 5,9 milliárd forintos beruházásnak része a különböző sportágakhoz szükséges felszerelések megvásárlása, illetve kiépítése, sőt az épület alatt egy nagyjából 400 férőhelyes mélygarázst is kialakítanak.

„A sportági szövetségek, illetve az egyetemi-főiskolai sportélet vezetői a korábbi egyeztetéseken már jelezték a Tüskecsarnokhoz kapcsolódó terveiket, igényeiket, elképzeléseiket, mostantól pedig a kerületi tanárok, sportolók, tanulók észrevételeit várjuk, hiszen az a célunk, hogy a létesítmény csaknem teljes kihasználtsággal működjön” – hangsúlyozta Vígh László. Hozzátette: az építkezés előkészítése a tervek szerint halad, így 2014 első felében átadhatják az új létesítményt.

Simicskó István hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt beruházásként kezeli a projektet, amelynek végén nemcsak a XI. kerület, hanem az egész ország gazdagodik majd a létesítménnyel. „Arra kérem az intézményvezetőket és a testnevelőket, hogy töltsék meg élettel ezt a különleges multifunkcionális létesítményt! Az a célunk, hogy a versenyzők, a szabadidős sportolók, a környékbeli egyetemek hallgatói mellett a Tüskecsarnok a kerületi iskolák tanulóinak sportolási igényeit is kiszolgálja, legyen szó akár testnevelés órákról, akár különböző versenyekről, egyéb rendezvényekről” – mondta a sportért felelős államtitkár, aki egyben Újbuda országgyűlési képviselője.

Hoffmann Tamás szintén örömét fejezte ki, hogy a fogalommá vált Tüskecsarnok bő egy év múlva a fővárosi sport- és kulturális élet valódi fellegvára lehet.