Heti 6:3

Janics elmondta a frankót, Szalai és Dzsudzsák tapsot kapott, Benítezt megátkozták

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 címu rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

HETI HATOS

Messi? Ronaldo? Iniesta?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség csütörtökön bejelentette, hogy a címvédő Lionel Messi (FC Barcelona), Andrés Iniesta (FC Barcelona), valamint Cristiano Ronaldo (Real Madrid) maradt versenyben a FIFA-Aranylabda megnyerésére. Hónapok óta komoly vitákat generál az ügy, a nemzetközi futball számos illusztris alakja bemondta tippjét, persze főképp Messit és Ronaldót állították szembe egymással. Pedig Iniesta sem szöszölt, őt választották a legjobb játékosnak az év legnívósabb tornáján, az Európa-bajnokságon. A spanyolok 1960, Luis Suárez sikere óta nem kaptak Aranylabdát, holott az elmúlt négy évben három nagy tornán is maguk mögé utasították Európát és a világot. Daniel Alvés, a Barcelona játékosa szerint addig teljesen felesleges az Aranylabdával bíbelődni, amíg Messi játszani fog, mert miután egyéni díjról beszélünk, nála keresve sem találni jobbat. Szóval marad a kérdés: végre díjazzák a hódító spanyolok klasszisát, avagy a látványos Messi-Ronaldo párharcot teszik az ablakba?

Aranylabda

Fuleco, a tatu

A következő két évben egy tatu lesz a legnépszerűbb kabalafigura a nemzetközi futballban. A 2014-es brazíliai világbajnokság logóját Fulecónak nevezték el, aki 1,7 millió szavazattal, azaz 48 százalékkal győzött a keresztelőn riválisaival szemben. Brazíliában már nagyjából mindenki ismeri az állatkát, ám a tetszési indexe egy 10-es skálán csupán 7,3-ra szökött fel. Nincs vele nagy gond, láttunk már gyengébb kabalát és amúgy sem Fuleco, hanem a 32 résztvevő viszi majd a prímet.

Fuleco

Befejezi a hollandus

Guus Hiddink az idény végén befejezi edzői pályafutását. A 66 éves holland szakember amondó, eljön az a pillanat, amikor oda kell figyelni az embernek arra, hogy ne túl sokszor bukkanjon fel. Nos, Hiddink 1982 óta számos helyen felbukkant, nyolc különböző klubot és öt válogatottat irányított. Legnagyobb klubsikerét 1988-ban a PSV-vel aratta, elhódították a BEK trófeáját, míg a holland és a koreai válogatottal vb-negyedik lett. Hiddink már akkor gyanús volt, amikor idén februárban az Anzsihoz szerződött, ahova igazi klasszisok (Roberto Carlos, Samuel Eto'o) csupán levezetni járnak. Generációjának egyik legsikeresebb és legnagyobb formátumú trénereként vonul vissza.

Ha december, akkor kézilabda

Egyrészt a Veszprém szombaton bebiztosította továbbjutását csoportjából a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, másrészt a női magyar válogatott elutazott Újvidékre, az Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek helyszínére. Mindkét esemény kiemelten fontos, a Bakonyalján szeretnék megnyerni a legnívósabb klubsorozatot, míg lányaink sem azért utaztak az Eb-re, hogy zárásként egy helyosztón integessenek. Karl Erik Böhn együttese a pénteki főpróbán négy góllal elverte a brazilokat, vagyis győzelemmel melegített a viadalra. Kedden a horvátok ellen már tétre megy a játék.


Szalai és Dzsudzsák is villant

A magyar válogatott két fontos láncszeme is remekelt a hétvégén. Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkva színeiben szerzett gólt, míg Szalai Ádám a Mainz tagjaként talált a hálóba. Előbbi negyedik, utóbbi kilencedik bajnoki találatát jegyezte. A Dinamo Moszkva mélyről tápászkodik fel, borzalmasan kezdte a bajnokságot, átesett egy edzőváltáson és talán Dzsudzsák maga is vakarni kezdte a fejét a hogyan tovább kapcsán. Szalai ötös holtversenyben élen áll a Bundesliga góllövőlistáján és ha így folytatja hamarosan európai élcsapatokkal hozhatják őt kapcsolatba. Reméljük, tavasszal a magyar válogatott is profitál a két légiós teljesítményéből.

Ki az a Lasa Pataraja?

PatarajaNem is igazán a neve lényeges a grúz úriembernek, hanem amit művel. Nos, Lasa Pataraja csütörtökön egy bal fülére erősített nejlonkötéllel elhúzott egy 8,28 tonnás kisteherautót. Azért az nem semmi. A hírek szerint 21,5 méteren át vonszolta a járművet és természetesen új Guinness-rekordot állított fel ezzel. Lasa Pataraja a mikrobuszokra specializálódott, néhányat már arrébb penderített fülével az évek során, de ha úgy hozta a sors, akkor egy helikopterrel is elbánt. Várjuk az újabb rekordot.

HETI HÁRMAS

Janics

A kislánya miatt nem nyert Janics

Douchev-Janics Natasa "Az én sportolói utam" címmel előadást tartott a belgrádi Testnevelési Egyetemen, ahol elárulta, miért nem sikerült aranyéremmel hazatérnie a londoni olimpiáról. Szakmai értékelés helyett személyes indokot említett, nem engedélyezték neki, hogy a játékok ideje alatt egy szállodában lakjon kislányával, Milanával. Janics ezüsttel és bronzzal tért haza, de Milanával egy szobában aranyat ünnepelhetett volna. Nem tisztünk kételkedni benne, ám Vaskuti István, a Kajak-kenu Szövetség alelnöke megteheti és ő nem érti Janics magyarázatát. Egyrészt a szövetség mindvégig kiállt Janics mellett, minden lehetőséget biztosított számára, másrészt pedig a sportoló szerettei egy közeli szállodában laktak és minden délután találkozhatott kislányával. Tehát a Janics-ügy továbbra sem került le a napirendről, ráadásul pénteki határidőig a szerbek nem fizettek Janics versenyzési jogáért, így várhatóan felfüggesztik a kajakos versenyzési jogát.

Elmentem egy bokszmeccsre és kitört egy kosármeccs

Nem pontos az idézet, de éppen ide illik. Verekedés tört ki a pályán a Boston Celtics-Brooklyn Nets mérkőzésen az észak-amerikai kosárlabdaliga szerdai játéknapján. Egy szabálytalanságot követően esett egymásnak a két csapat, még a biztonsági őrök sem bámészkodhattak tovább, közbe kellett lépniük. Két játékos a kiállítás sorsára jutott, a Boston Celtics irányítóját, Rajon Rondót pedig két meccsről eltiltották. A cím eredetije pedig Woody Allenhez köthető: egyszer elmentem egy bokszmeccsre és kitört egy hokimeccs.

Pokoli történet

BenítezSzámos nehéz pillanatot átélhetett már edzői karrierje során Rafa Benítez, de alighanem az a legkeményebb, amin most megy keresztül. Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor az írjuk, hogy a Chelsea szurkolói nem igazán csípik a gárda új megbízott trénerét, az viszont közelebb áll a valósághoz, ha azt mondjuk, konkrétan a pokolba kívánják őt. Benítez még liverpooli korszakában mondott néhány keresetlen szót a Chelsea-ről és pechére a szurkolók nem felejtették el ezeket. Azóta csak tovább romlott a helyzet, Benítez három bajnoki meccsen csupán két pontot regisztrált a Chelsea-vel és másfél héttel a kinevezését követően már a kirúgástól tart. Tényleg nagy a baj.