Kajak-kenu

Visszavonul a vad vizek háromszoros olimpiai bajnoka

  • VNA

Három olimpiai bajnoki címmel a háta mögött befejezi a profi sportot a franciák vadvízi kenusa, Tony Estanguet.

Befejezi sportolói pályafutását a világ egyik legjobb és legismertebb vadvízi kenusa, a francia Tony Estanguet. A háromszoros olimpiai bajnok kenus a hétvégén jelentette be a hírt: "Félrerakom a hajót, hiszen már 34 éves vagyok. Köszönöm a családomnak és a szponzoraimnak a támogatást és a sportágnak a sok szép élményt" - írta ki saját Twitter oldalára a francia sport egyik ikonja. A londoni olimpián is győztes Estanguet történelmet írt a nyáron, hiszen ő lett az első olyan francia sportoló, aki képes volt egyéni számban három ötkarikás bajnoki címet szerezni, korábban ugyanis Sydneyben (2000) és Athénban (2004) is ő nyerte meg a férfi kenusok olimpiai versenyét.

Minden idők legjobb vadvízi kenusa fejezte be a pályafutását - Fotó: insidethegames.org

A pekingi triplázás nem jött neki össze (ott "csak" kilencedik lett), ám így is az a megtiszteltetés érte őt, hogy a londoni olimpia megnyitóján ő vihette a francia csapat nemzeti zászlaját. Az ötszörös világbajnok (aki 1999-tól kezdődő pályafutása során összesen 12 vb-érmet szerzett) számáa nem csak sportszakmai téren alakult remekül a londoni olimpia, hiszen a sportolók szavazatai alapján felvételt nyert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába, vagyis a NOB teljes jogú tagjává válhat - így a jövőben sem szakad el a sport világától.

Igaz utóbbi tagság egyelőre még kérdéses, hiszen az olimpiai faluban lezajlott szavazás során szabálytalan kampányolás miatt kizártak két riválist, a japán kalapácsvető Koji Murofusit és a tajvani tekvandós Mu-Yen Chu-t, így nem végleges, hogy Estanguet elindulhat-e a sportdiplomáciai pályán. Mindkét kizárt sportoló fellebezett ugyanis a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), meghallgatásuk pedig jövő év elejére várható csak. Estenaguet bízik benne, hogy a CAS döntésétől függetlenül maradhat az olimpiai bizottság tagja. A francia kenus amúgy a visszavonulás bejelentése kapcsán elismerte, hogy ha Pekingből is aranyéremmel tért volna haza, akkor már akkor biztosan befejezi pályafutását, de mivel 2008-ban olimpiai érem nélkül maradt, ezért döntött végül a folytatás mellett.