Bobsport

Újabb világbajnok nyergelt át a jeges száguldásra

  • VNA

Az ausztrálok gátfutó bajnoka, Jana Pittmann a fejébe vette, hogy bobosként szeretne ott lenni a szocsi olimpián.

Úgy tűnik, lassan világszerte kezd divattá válni a bobozás. Előbb két remek amerikai atléta (Lolo Jones és Tianna Madison) jelentette be, hogy tolóemberként vesz részt a Szocsira készülő csapatuk felkészülésében, a napokban pedig az ausztrálok korábbi gátfutó világbajnoka, Jana Pittman jelezte hasonló szándékát. A kétszeres (2003 - Párizs, 2007-Oszaka) vb-első atléta London előtt is kacérkodott már a sportágváltás gondolatával, akkor evezősként álmodta magát a riói ötkarikás versenyekre, most pedig az Astrid Radjenovic vezette ausztrál bob csapatban vállalna fékezőként szerepet.

Jana Pittman még ott volt az ausztrálok londoni ruhabemutatóján, később sérülés miatt maradt le az idei nyári játékokról - Fotó: insidethegames.biz

"Astrid és én együtt nőttünk fel, innen a kapcsolat. Tinédzserként Sydneyben együtt gátaztunk és amióta a világ létezik, barátoknak mondhatjuk magunkat. Lassan az atlétikai pályafutásom végére érek, viszont szeretnék továbbra is a sportban maradni. Kipróbáltam sok mindent, így az evezést is, de rájöttem, hogy a futás örök szerelem marad, így olyasmit akartam, ahol a sebességemet lehet hasznosítani. A bobozás lehetővé teszi, hogy továbbra is atlétikai felkészülést végezzek, de ez jobban megfelel a testem jelenlegi állapotának" - adott rövid indoklást terve mellé a 30 éves Pittman, aki sérülése miatt kénytelen volt kihagyni a legutóbbi két nyári olimpiát.

Pittman a jelenlegi tervek szerint december 31-én a németországi Altenbergben a Világkupa sorozat keretein belül is bemutatkozik majd a bobosok között - mindössze két nappal az első jeges edzése után. "Jana már itt van a csapatunkkal és szépen lassan megszokja a bobozást. Pont az egyik legnehezebb pályán fog bemutatkozni, de nem aggódunk emiatt, mert ő maga kérte, hogy dobjuk őt a mély vízbe" - nyilatkozta a 2006-os és 2010-es olimpián is szerepelt Radjenovic a tervekről.

Pittman bízik benne, hogy a kevés téli tapasztalat ellenére hasznos tagja lesz az ausztrál bobcsapatnak, sőt a nyári olimpiai szereplés után szívesen eljutna még Szocsiba is. Ha ez így lesz, ő lehet az első ausztrál női sportoló, aki mind téli, mind pedig a nyári olimpián is szerepel. Erre amúgy a férfiak közül is csak Paul Narracott volt képes ,aki a '84-es nyári olimpia után éppen bobozásban vett részt Albertville-ben az 1992-es téli játékokon.