Légiósaink

Szalai minden szembe jövő kaput bevett, Dzsudzsákkal leltek forró nyomra a "belügyesek"

Kedden és szerdán több országban, így Angliában, Németországban, Spanyolország és Oroszországban is hétközi bajnoki fordulót vagy kupamérkőzéseket rendeztek, vagyis légiósaink sem unatkoztak az elmúlt napokban. Szalai Ádám előbb a saját, majd az ellenfél kapujába is betalált, Dzsudzsák Balázs góllal segítette a mélyrepülés után lassan a magasba emelkedő Dinamo Moszkvát, Buzsáky Ákos pedig kezd alapemberré válni új csapatában, a Barnsley-ban. A szomorúbb hírek Belgiumból érkeztek, hiszen válogatottunk alapembere, Juhász Roland továbbra is csak a lelátóról szemléli az Anderlecht mérkőzéseit.

ANGLIA

Megtorpant a West Bromwich. Gera Zoltán csapata négy veretlenül megvívott mérkőzés után az elmúlt héten kétszer is vereséget szenvedett. A hét közben, a Swansea City otthonában 3-1-es gólkülönbséggel alulmaradó birminghami együttes keretébe nem nevezték a magyar válogatott középpályást. Gera szombaton, a Stoke City ellen kezdőként 64 percet kapott edzőjétől, de ő sem tudta megakadályozni a vendégek 1-0-ás sikerét.

Gulácsi Péter, a Liverpool, és Somogyi Csaba, a Fulham kapusa sem volt tagja együttese keretének az elmúlt hét két bajnoki találkozóján.

Nem úgy a másodosztályban szereplő Bolton hálóőre, Bogdán Ádám, aki a Blackburn pályáján aratott 2-1-es győzelem, és az Ipswich Towntól elszenvedett hasonló gólkülönbségű vereség során is a gólvonalon állt. A Leicester City támadója, Futács Márkó az 57. percben csereként lépett pályára kedden az Elland Roadon, ahol a Rókák 1-0-ra kikaptak a Leeds Unitedtől. A magyar gólvágó a Derby County felett aratott 4-1-es, hétvégi győzelmet a kispadról szemlélte. Buzsáky Ákos, a Barnsley nemrégiben igazolt középpályása az elmúlt hét mindkét mérkőzését végigjátszotta új csapatában, amely a Burnley ellen 1-1-re végzett, a Watfordtól viszont 4-1-re kikapott.

NÉMETORSZÁG

Szalai Ádám megtapasztalhatta a góllövés örömteli, és kevésbé vidám állapotát is

Nagy-Britanniához hasonlóan Németországban is dupla fordulót rendeztek a héten. A legfurcsább napok Szalai Ádám mögött állnak, aki az Eintracht Frankfurt ellen 3-1-re megnyert bajnokin végig játszott, de az 55. percben öngólt vétett, majd a Hannover ellen - szintén kilencven percet töltve a gyepen - győztes gólt szerzett a 89. minutumban, melynek köszönhetően a Mainz 2-1-re nyert. Az említett találkozón Huszti Szabolcs is érdekelt volt, a szélső a 69. percben csereként lépett pályára. Csapata, a Greuther Fürth mindkét összecsapását végigjátszotta Stieber Zoltán, ám a zöld-fehéreknek ezúttal nem sok babér termett. A Hannover 2-0-ra, a VfB Stuttgart 1-0-ra győzött ellenük. Hajnal Tamás, a svábok irányítója Stieberék ellen az első félidőben kapott lehetőséget, az Augsburg 2-1-es legyőzése során pedig a 62. percben állt be csereként.

A másodosztály küzdelmeiben résztvevő Király Gábor a Padernborn elleni 1-0-ás siker, valamint az Aalen otthonában elért 1-1-es döntetlen idején is magabiztosan őrizte az 1860 München kapuját.

A 3. Ligában érdekelt két légiósunk csapata egymás ellen lépett pályára a hétvégén, a Borussia Dortmund II-ben nem jutott szóhoz Bajner Bálint, a másik oldalon viszont Nagy Dániel kezdőként 55 percet futballozott a listavezető Osnabrückben. A felek megosztoztak a pontokon (1-1).

 

OLASZORSZÁG

A taljánoknál ezúttal nem rendeztek hétközi fordulót, egyetlen Serie A-s honfitársunk, Tőzsér Dániel ráadásul kellemetlen perceket élhetett át vasárnap a Chievo ellen. Nem elég, hogy a veronaiak 4-2-re nyertek a Luigi Ferrarisban, a magyar középpályást a 25. percben lecserélték, a helyére beállt Ahmed Said pedig gólt szerzett.

A másodosztályban szereplő Ascoli magyar támadója, Feczesin Róbert végig pályán volt a Padova elleni 1-1 alkalmával, míg a Sassuolo ellen 3-3-ra végző Bariba Filkor Attila csereként, a 84. percben állt be.

SPANYOLORSZÁG

Kőkemény hét állt Pintér Ádám és a Real Zaragoza mögött, az aragóniaiak hat nap alatt három mérkőzést játszottak. A sor a Celta Vigo elleni múlt hétfői bajnokival kezdődött, ahol a galíciaiak 1-0-ra győztek, a magyar középpályás nem állt be. Ugyanez elmondható a Granada elleni Spanyol Király Kupa mérkőzésről, melyen a Zaragoza 2-1-re kikapott ugyan, de összesítésben, idegenben szerzett góljával jobbnak bizonyult riválisánál. Végül vasárnap este Mallorca szigetén volt jelenése Manolo Jiménez tanítványainak, az 1-1-es döntetlennel végződő csatába Pintér a 89. percben kapcsolódott be.

OROSZORSZÁG

Kezd magára találni Dzsudzsák Balázs csapata, az idényt borzalmasan kezdő Dinamo Moszkva, az egykori szovjet belügyminisztérium felügyelete alatt működő egylet legutóbbi négy bajnokiját megnyerte. Az eheti áldozat a Rubin Kazany volt, melyet korábban hét évig képtelenek voltak legyőzni a fehér-kékek. "Aranylábú" Balázsunk ráadásul jobblábas góllal vette ki a részét a 3-0-ás diadalból, a 30. percben a jobbösszekötő helyéről bombázott a hálóba.

Az FK Krasznodar városi rangadót vívott a Kubany ellen, melyet a 94. percben szerzett gólnak köszönhetően 2-1-re megnyert. Az együttes magyarjának, Koman Vladimirnek sikerült elérnie azt a bravúrt, hogy a kispadon ücsörögve kapott sárga lapot a hosszabbítás perceiben. "Voli" a teljes játékidőt ott töltötte. Tovább folytatódott az immár 14 meccs óta nyeretlen Alanyija Vlagyikavkaz vesszőfutása, Priskin Tamás a Lokomotiv Moszkva ellen végig pályán volt, de csapata 1-0-ra kikapott.

HOLLANDIA

Mindkét honfitársunk, Kádár Tamás és Németh Krisztián is végigjátszotta a Roda hétvégi bajnokiján Arnhemben, ám a kerkradeiek 3-0-ás vereséget szenvedtek és már csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően nem állnak a tabella utolsó helyén. Az NAC Breda ellen 1-1-es döntetlent elérő NEC Nijmegen kapuját Babos Gábor védte, Horváth Gábort viszont nem nevezték a Twente ellen elbukó ADO Den Haag keretébe.

BELGIUM

Csereként, a 71. percben lépett pályára a Zulte-Waregem elleni gól nélküli döntetlent hozó találkozón Bodor Boldizsár, a Beerschot játékosa, Köteles László, a Genk kapusa pedig csapat hétközi kupamérkőzését és hétvégi bajnokiját is kispadról figyelte. Juhász Roland, az Anderlecht védője, válogatottunk oszlopa viszont csak a lelátóról szemlélhette társait, hiszen sem a Mechelen, sem a Cercle Brugge ellen nem volt tagja a brüsszeliek keretének.

DÁNIA

Vadócz Krisztián, az Odense középpályása végigjátszotta az Esbjerg elleni szombati bajnokit, melyen csapata 3-0-ra győzött.

GÖRÖGORSZÁG

Hosszú idő után védte újra tétmérkőzésen az Olympiakosz Pireusz kapuját Megyeri Balázs, aki a másodosztályú Panachaiki elleni 2-0-ra megnyert kupamérkőzésen állt a gólvonalon, a hétvégi bajnokin viszont átadta helyét riválisának, Roy Carrollnak. Fülöp Márton csapata, az Aszterasz Tripolisz nem volt érdekelt a Görög Kupa küzdelmeiben, a Super League szombati találkozóján viszont 1-1-es döntetlent ért el a Xanthi ellen, a kapuban a magyar portás állt.

 

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Elmaradt mérkőzését pótolta, így kétszer is pályára lépett az elmúlt héten Ausztriában a Sturm Graz, Szabics Imre azonban csak a keddi, Wolfsberger AC elleni összecsapáson jutott szóhoz. Akkor viszont góllal bizonyított, mellyel a stájerek egy pontot elhoztak az újonc otthonából (1-1). Szombaton Sáfár Szabolcsék, vagyis a sereghajtó Wacker Innsburck vendégeskedett a Farkasoknál, és láss csodát, az a találkozó is döntetlennel zárult (2-2). Kilenc veretlenül megvívott meccs után elbukott a Young Boys otthonában a svájci Sion, amely Vanczák Vilmost foglalkoztatja. A magyar védő ezúttal nem volt a keretben. Lengyelországban a Lech Poznan hazai környezetben 3-0-ra kikapott a Slask Wroclawtól, Lovrencsics Gergőt a 75. percben lecserélték.

Felemás hetet zárt Vass Ádám csapata, a kolozsvári CFR, amely szerdán, hosszabbítás után elért 2-1-es győzelmével búcsúztatta a Dinamo Bukarestet a Román Kupában, a találkozón honfitársunk csereként állt be a 63. percben. Örömüket némileg beárnyékolja, hogy szombaton csak egy pontot tudtak elhozni a Gaz Metan Medias (Meggyes) otthonából, Vass viszont ezúttal végig pályán volt. A fokozódó nemzetközi helyzet ellenére Izraelben maradó Hrepka Ádám a 13. percben csereként állt be a Bnei Jehuda elnevezésű formációba, amely 1-0-ás vereséget szenvedett a Hapoel Beer Sheva pályáján.