Technikai sportok

Még rengeteget kell letennem az asztalra, hogy hőssé váljak - Michelisz Norbert

  • B. Molnár László

A 2012-es esztendő kifejezetten sikeres év volt a Magyar Autó-, és Motorsport számára. Az aszfalt hazai hőseinek remek eredményei egytől egyig öregbítették Magyarország hírnevét a világban. Az Observer két munkatársa, Juhász Melinda és Dóka Attila méltó módon szeretett volna megemlékezni erről a nagyszerű évről. Kezük munkája nyomán készült el az a könyv – A magyar autó- és motorsport hősei 2012-ben –, amelyből 10 kiváló magyar sportemberrel ismerkedhetünk meg közelebbről.

10 ember, 10 életút, 10 különböző megközelítés – ám a cél valamennyiüknél ugyanaz: a legjobbnak lenni. És ami közös ebben a 10 emberben (Michelisz Norbert, a túraautó világbajnokság (WTCC) 2012-es privát világbajnoka, Wéber Gábor, a 2010-es SEAT Európa-kupa győztese, Talmácsi Gábor, a MotoGP 2007-es világbajnoka (125ccm), Bódis Kálmán, a Brokernet Silver Sting versenyautó megalkotója, Szalay Balázs, többszörös Dakar-résztvevő, Kiss Pál Tamás, a GP3 versenysorozat résztvevője, Győrfi Alen, a 2007-es gyorsasági motoros Európa-bajnokság győztese (125 ccm), Kiss Norbert, a legeredményesebb magyar gyorsasági autóversenyző, Kárai Tamás, az Autocross 2011-es Európa-bajnoka, Spitzmüller Csaba, a rallye 2008-as abszolút magyar bajnoka), hogy valamennyien felértek sportáguk csúcsára! Az odavezető útról, a nehézségekről, a sikerekről és kudarcokról őszintén vallottak a szerzőknek.

"Ebben az évben voltak jó és nagyon nehéz pillanataim, ám végül minden úgy végződött, mint a mesében. A Zengő Motorsporttal felértünk a csúcsra, hisz 2012-ben elnyertem a WTCC privát világbajnoki címét. Ám legalább ennyire fontos számomra a Hungaroringen aratott futamgyőzelem, vagy a szlovák versenyen elért pole pozícióm. Nagyon megható számomra, hogy részese lehetek egy ilyen sporttörténelmi kötetnek, ám ahhoz, hogy tényleg hőssé váljak, még rengeteg mindent kell letennem az asztalra" – fogalmazott Michelisz Norbert.

A magyar motorsport egyetlen világbajnokának, Talmácsi Gábornak nemrég még az egészségéért aggódtak a magyar szurkolók, ugyanis allergiás rohama miatt kórházba kellett szállítani. A Moto GP 125 köbcentis kategóriájának 2007-es világbajnoka mindenkit megnyugtatott, hogy jól van, és jövőre örömmotorozásra készül a Supersport világbajnokságon.

"Jól vagyok, és az én esetem is szolgáljon mindenki számára tanulságul, fontos, hogy mindenre odafigyeljünk önmagunkkal kapcsolatban. A cseh Prorace Team pilótájaként idén nyolc futamon már belekóstoltam a Supersport világbajnokság légkörébe, és úgy érzem, valamennyi versenyen pontot szerezve, és körről körre gyorsulva bebizonyítottam, van még helyem a mezőnyben. Most egy egész szezon következik úgy, hogy egyetlen versenyzője leszek a csapatnak. Számomra ez örömmotorozás lesz, hisz mindig azt mondtam, élvezzük azt, amit csinálunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem száz százalékos teljesítményt nyújtok majd minden méteren, de az a légkör, ami ennél a gárdánál körbevesz, egyszerűen felszabadulttá tesz. Aki ebbe a kötetbe bekerült, az már letett valamit a magyar sport asztalára, és csak annyit mondanék mindegyikőnknek, hogy így tovább" – jelentette ki Talmácsi Gábor.

Győrfi Alen, hazánk egyetlen gyorsasági motoros Európa-bajnoka – 2007-ben nyert a 125-sök között – saját bevallása szerint még szokja azt, hogy a magyar autó-, és motorsport nagyjaival egy kötetben hősnek titulálta őt a szerzőpáros.

"Édesapám, Győrfi Zoltán nyomdokain kezdtem motorozni hatéves koromtól. Folyamatosan fejlődtem, és mára eljutottam odáig, hogy a Superbike világbajnokság Superstock 1000-es sorozatában versenyezhetek. Számomra hihetetlenül megtisztelő, hogy bekerülhettem azok közé, akiket én is hősként, példaképként tisztelek" – nyilatkozta a MetalCom-Adrenalin H-Moto Team versenyzője.

A kötetben olvasható interjúk a versenyzőkre jellemző környezetben készültek: műhelyben, verseny közben, a legtöbb esetben a versenyzésre használt jármű társaságában. A könyvet Dóka Attila és Juhász Melinda alkotta, akik az Observer Médiafigyelő munkatársai. Az első interjúk elkészítése után született meg fejükben az ötlet, hogy jó lenne a versenyzők által megfogalmazott értékes gondolatokat, egy bővebb, igényesebb írásos műbe is átültetni. Nem titkolt céljuk volt az is, hogy a figyelmet ráirányítsák ezekre a nagyszerű magyar sportemberekre, akik hétről-hétre remek teljesítményük által öregbítik hazánk hírnevét.