NFL

Az utolsó másodpercben győzött a Steelers legnagyobb riválisa ellen

Rendkívül izgalmasan alakult a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens derbije az NFL 13. játékhetének esti etapjában. Az AFC Északi csoportjának elsőségéért zajló csatározást a csereirányító Charlie Batch szenzációs, utolsó pillanatokban befejezett drive-ja döntötte el, s Shaun Suisham 42 yardos mezőnygóljával 23-20-ra győzött a Steelers.

Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 20-23

Ahogy az lenni szokott, a védelmek szerepeltek a legtöbbet az AFC Északi csoportjának rangadóján - hihetetlen, de négyen (Terrell Suggs, Ed Reed, illetve James Harrison és Troy Polamalu) szerepeltek a két oldalon az Év Védőjátékosa címet elnyertek közül -, pláne hogy súlyos bordasérülése miatt Ben Roethlisberger helyett Charlie Batch irányította a Vasasokat.

Nem véletlen, hogy mindössze egyetlen mezőnygólnyi pont esett az első negyedben. A második játékrészben is mindössze a Hollók elképesztően szívós elkapója, Anquan Boldin tudott elszakadni emberétől, igaz, ő kétszer egymás után megcsinálta ezt, s 28 yardos TD-jével 13-3-ra vezetett a félidőben a hazai csapat.

A nagyszünetben mindkét támadókoordinátor elemezte a történteket, s új támadási módokat talált ki az elfáradó védelmek ellen. A vendégcsapat így már az első alkalommal eltalált a Ravens végzónájáig: a többi futó sérülése miatt kezdő Jonathan Dwyert bár egy pillanatra úgy tűnt, hogy megállítják Haloti Ngataék, de a Pittsburgh running backje kipördült oldalra, s irányítója blokkjának segítségével könnyedén futott be a bal oldalvonal mellett.

Emmanuel Sanders a következő támadás közben elkövetett fumble-je (a fiatal elkapónak védőjátékos a közelében sem volt, mikor nemes egyszerűséggel kiütötte saját kezéből a labdát) azonban az irányítást ismét a Ravens kezébe adta. Ray Rice 34 yardos TD-je, illetve a valaha volt egyik legjobb safety, Ed Reed karrierjének 61. interceptionje után úgy tűnt, hogy győzelmével behúzza a csoportot is a Baltimore, de Dick LeBeau védelme megint máshogy gondolta. James Harrison sackje után Ziggy Hood kapta fel a földön heverő labdát, a tálcán kínált esélyt pedig a karrierje legjobb szezonját futó tight end Heath Miller váltotta pontokra, így 20-20 volt az állás az utolsó negyed derekán.

Bő negyedórával később már a győzelemnek örülhetett Charlie Batch, Mike Tomlin és a Pittsburgh. A csereirányító egy zseniális ötperces drive-ot vitt végig a saját 15-ösétől, amibe Paul Krueger szabálytalan ütközése is besegített, s Shaun Suisham utolsó másodperces, 42 yardos mezőnygólja pedig a remekül hajrázó Steelers sikerét jelentette.

Denver Broncos - Tampa Bay Buccaneers 31-23

Nem sikerült túltennie magát az Atlantától egyetlen ponttal elszenvedett vereségen a Kalózoknak, s így gyakorlatilag vetélytársuk kezébe ajándékozták a csoportelsőséget.

A floridaiak pedig egy ideig egész jól tartották magukat, Dallas Clark touchdown-elkapásával még vezettek is az első negyed végén. A második félidőben azonban elszabadultak a Vadlovak: Demaryius Thomas 8 & 10 yardos, hat pontot érő elkapásaival már a Denveré volt az előny, s ezt az Év Védőjátékosának jó eséllyel pályázó Von Miller interception utáni visszafutása már 28-11-es biztosnak tűnő előnnyé változtatta.

A negyedik negyedben még begyötört egy hatpontost a Tampa (Mike Williams kapott el egy ötyardos passzt Josh Freemantől), de behozni nem tudta a hatalmas hátrányt. Így győzelmével csoportelsőként jutott a rájátszásba Peyton Manning csapata; a Tampa veresége s saját péntek hajnali győzelme miatt az Atlanta is hasonló pozícióba került, s a Bucs már csak a wild cardra hajthat.

Oakland Raiders - Cleveland Browns 17-20

Egy éve tartó meddő idegenbeli sorozatot szakított meg a Cleveland Browns, amely 20-17-re nyert az Oakland Raiders otthonában.

Az Ohio állambeli csapat újonc irányítója, Brandon Weeden karriercsúcsot jelentő 364 yardot dobott, s a Josh Gordon ölébe ejtett 44 yardos TD-passzal a meccs egyik legszebb momentumát is produkálta. Carson Palmer és Rod Streater ezt még megfejelte egy 64 yardos összjátékkal, de Trent Richardsonra nem volt ellenszere a Raiders védelmének, s a bivalyerős futó 72 yardot összeügetve lezárta a két, már csak becsületéért harcoló csapat párviadalát.

A hárompontos győzelmmel 12 meccses idegenbeli vereségsorozatnak vetett véget a Browns, mely pont tavaly szeptemberben a Raiders ellen kezdődött el. A tabellán a Cleveland 4-8-al az AFC Északi csoportjának utolsó helyén áll; az Oakland 3-9-el a tragédia után is győzni tudó Kansas City előtt a harmadik az AFC Nyugati divíziójában.

San Diego Chargers - Cincinnati Bengals 13-20

Ismét remekül összedolgozott a Bengals valamennyi csapatrésze. A másik ohioi együttes a második számú kaliforniai klubot verte el annak otthonában, a Qualcomm Stadionban, mégpedig úgy, hogy Andy Dalton négy perccel a vége előtt futott, később győztesnek bizonyuló touchdownja után előbb a defensive end Carlos Dunlap szedte ki Philip Rivers kezéből a labdát, majd Reggie Nelson szedte le azt a levegőből, megakadályozva a hosszabbítást.

A Cinci a hatalmas csatában győző Indianapolis Colts (8-4) mögött a Steelersszel egyenlően áll (7-5), s gyakorlatilag hárman csatáznak a két wild card-helyért. Ami a Chargerst illeti, Norv Turnerék a legutóbbi nyolc meccsükből hétszer hagyták el vesztesként a játékteret, s 4-8-al már csak matematikai esélyük van a januári folytatásra.

NFL
13. forduló
Tennessee Titans - Houston Texans 10-24
Miami Dolphins - New England Patriots 16-23
Buffalo Bills - Jacksonville Jaguars 34-18
Detroit Lions - Indianapolis Colts 33-35
Kansas City Chiefs - Carolina Panthers 27-21
New York Jets - Arizona Cardinals 7-6
St. Louis Rams - San Francisco 49ers 16-13 h.u.
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 23-14
Chicago Bears - Seattle Seahawks 17-23 h.u.
   
Este rendezték:  
Denver Broncos - Tampa Bay Buccaneers 31-23
San Diego Chargers - Cincinnati Bengals 13-20
Oakland Raiders - Cleveland Browns 17-20
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 20-23
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles hétfő 2:30
   
Kedd hajnalban rendezik:  
Washington Redskins - New York Giants kedd: 02:30
   
Csütörtökön rendezték:  
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 23-13