Bűntény

Görög rendőr siker - megkerültek az Olympiából ellopott műkincsek

  • VNA

Nagy szakmai sikert ért el a görög rendőrség, amely remek felderítő munkával szerezte vissza az Olympiából ellopott műkincseket.

Jó hírrel jelentkezett november végén a görög rendőrség, amely jelezte, hogy hiánytalanul előkerültek azok a műtárgyak, amelyeket még februárban loptak el ismeretlen tettesek az Olmypiában található múzeumból. Az Archeológiai Múzeumból eltulajdonított 76 tárgyat egy összehangolt rendőrségi akciónak köszönhetően találták meg. Az ügy megoldását Patrasz kikötőjében három gyanusított letartóztatása hozta meg. A segítséget a tolvajok hibája jelentette a rendőrség számára, az ellopott kollekció legrégebbi elemét, egy aranyozott pecsétgyűrűt ugyanis az elkövetők megpróbálták piacra dobni és pénzzé tenni. A 3200 évesre taksált gyűrűt eredetileg egymillió euróért akarták volna eladni, amelyet a "vásárlóknak" végül 300.000-ért akarták átadni. 

A múzeumból ellopott tárgyakat két kilométerre Olympiától ásták el az elkövetők és azokat hiánytalanul meg is találták a vallomástétel után. "Nagy siker számunkra az, hogy sikerült a tettesek nyomára bukkanni és mindent hiánytalanul vissza tudunk szolgáltatni a múzeumnak" - nyilatkozta Kostas Tzavaras, görög kulturális miniszter, aki arról is beszélt, hogy a megtalált tárgyakat hamarosan vissza is helyezik eredeti helyükre az olympiai múzeumban.