NFL

A Kansas City erőt merített a gyászból és győzött

A profi amerikai futball-liga (NFL) 13. játékhetének vasárnapi mérkőzésein egy érzelmekben gazdag találkozón nyert a Kansas City Chiefs nyolc vereség után a Carolina Panthers ellen. A New England és a Green Bay fontos csoportrangadón diadalmaskodott, míg a Seattle nagy meglepetésre Chicagóban győzött. A San Francisco és a St. Louis nagyon közel járt ahhoz, hogy ismét döntetlent játszanak, de végül Greg Zuerlein mezőnygóljával a Rams távozott sikerrel a pályáról.

Kansas City Chiefs - Carolina Panthers 27-21

Szombat reggel még csupán a liga két sereghajtójának összecsapásáról szólt a Chiefs és a Panthers derbije, 24 órával később azonban már teljesen más színben pompázott a mérkőzés. A Chiefst és a sportvilágot is megrázta Jovan Belcher tragédiája, aki előbb barátnőjével, majd saját magával is végzett a Chiefs edzőlétesítménye előtt.

Ennek megfelelően a találkozó egyperces néma csönddel kezdődött, a csapattársak és a szurkolók így tisztelegtek tragikusan elhunyt barátjuk, ismerősük, példaképük előtt. Ezután pedig egy olyan teljesítményt produkáltak Jamaal Charlesék, amire még Belcher is büszke lehetett volna. Brady Quinn, a hazaiak irányítója vette kezébe a stafétabotot, és 201 yardja mellé két touchdownt is kiosztott, míg Charles 127 yarddal repítette előre a Chiefs támadóegységét. A védelem is kivette részét a győzelemből, ugyanis a végén nekik kellett megállítaniuk Cam Newtont abban, hogy kiegyenlítse az eredményt.

A Chiefs nyolc elvesztett meccs után iratkozott fel először a győztesek klubjába, azonban ezen a napon a találkozó kimenetele számított a legkevésbé. Belcher rányomta bélyegét a mérkőzés atmoszférájára, és a szurkolók, a játékosok és az edzői stáb tagjai sem tudtak olyan önfeledten ünnepelni, mint azt tették volna pár nappal korábban. Arról nem is beszélve, hogy a sikerrel csak saját draftpozícióján rontott a Chiefs, így a szezon vége a jövő évi draft első húzójának szempontjából is izgalmasan fog alakulni, amely szerepre a Chiefs mellett a Panthers, az Eagles, a Jaguars, az Oakland és a Cleveland is pályázik.

Tennessee Titans - Houston Texans 10-24

Ahogy a szezon első találkozója, úgy a második összecsapás sem hozott különösebb izgalmat a győztes kilétét illetően - a Houston esélyesként megfelelően lépett át a Titansen, és így története során másodszor harcolta ki bérletét a rájátszásba. A Texans védői bohócot csináltak a hazaiak támadóiból, hat alkalommal szereztek labdát a Jake Locker által vezényelt támadóegységtől, és magát az irányítót hatszor sackelték, számtalan blokkolt passz mellett.

A Houston a franchise rövid története során csupán másodszor nyerte meg a Titans elleni két szezonbeli mérkőzést, és ez a mostani söprés négy fordulóval a vége előtt biztos playoffot jelentett számukra. A csoportbajnoki cím hivatalosan még nincs meg, miután az Indianapolis az utolsó pillanatokban kiharcolta a győzelmet Detroitban, de reális esély már nincs arra, hogy kiengedje ezt az előnyt a markából a Houston.

Miami Dolphins - New England Patriots 16-23

Míg a Houston még nem ünnepelhette meg a csoport megnyerését, addig a New England már bonthatta a pezsgőt, ugyanis Tom Bradyék a Miami leverésével behozhatatlan előnyre tettek szert az AFC keleti kvartettjében. Mindezt úgy, hogy Tom Brady a szezon leggyengébb játékával rukkolt elő ezen az estén.

A Patriots irányítóját négy alkalommal sackelték és egy interceptiont is dobott, de a végén bizonyította, hogy nem csak a touchdownok előkészítésében kell egy klasszis irányítónak remekelnie,  hanem a helyzet tökéletes felmérésében. Miután a védelem 17 pontot hozott a konyhára, 20-13-as előnynél Bradynek nem volt más dolga, mint egy hosszú drive-ot ponttal zárjon. Ez sikerült is, Bradyék több mint hét percen keresztül birtokolták a labdát, és az előretörést végül mezőnygóllal fejezték be, így megnyugtató távolságra került a Dolphins az eredményjelzőn.

A hazaiak még egy mezőnygólt össze tudtak hozni, de a hátralévő időben már nem volt esélyük ennél többre, így a New England a tizenharmadik fordulóban nemcsak a playoff-helyét biztosította be, hanem a csoportbajnoki címét is 9-3-as mérleggel, köszönhetően annak, hogy a csoportrangadókat eddig 5-0-s mutatóval abszolválták. A Hazafiak így a szezon maradék meccsein pihentethetik játékosaikat, bár az elsőszámú elvárás továbbra is a győzelem lesz.

Detroit Lions - Indianapolis Colts 33-35

Andrew Luck a Detroitnak is megmutatta, hogy miért is választották őt tavasszal az első helyen az újoncbörzén. Matt Stafford és a Lions többi tagja már dörzsölhette a tenyerét a negyedik negyed közepén, amikor is 12 ponttal vezetett már a hazai együttes, de végül Luck nevethetett igazán. Az utolsó másodpercekben Donnie Averynek adott 14 yardos touchdown-passzt, amivel a Colts 34-33-ra megfordította a mérkőzést. Bár a hivatalos játékidő utolsó másodpercei is leperegtek, a formalitás kedvéért értékesítették a plusz egy extra pontot, teljesen elnémítva a stadiont.

A Lions újabb vereségével kiszállt a wild cardért folytatott harcból, így egy évvel az emlékezetes playoffba való visszatérés után ismét lemaradnak a rájátszásról. A Colts Luck vezérletével már 8-4-gyel büszkélkedhet, és bár a csoportbajnoki címre sok esélyük nincs, egy wild card helyet simán elcsíphetnek, ha kitart a formájuk. Márpedig lehengerlő teljesítményt nyújtanak, az utóbbi hét mérkőzésből hatot megnyertek, egyedül a New England fogott ki rajtuk. Luck a Super Bowl-éra legeredményesebb újonc irányítója lett, ugyanis előtte még senkinek sem sikerült első évében nyolc győzelemhez vezetnie a csapatát. A korábbi rekordot Sam Bradford tartotta két évvel korábbról, illetve Jim Plunkett, aki 1971-ben a New England színeiben hét skalpot gyűjtött be a Patriotsnak.

Green Bay Packers - Minnesota Vikings 23-14

Adrian Peterson mindent megtett azért, hogy a Vikingsnek idegenben is legyen esélye a Green Bay ellen, de Christian Ponder két labdaeladása semmissé tett minden igyekezetét. A futójátékos 210 yarddal, és egy 82 yardos touchdownnal zárta a mérkőzést, ami a legjobb teljesítménye azt követően, hogy tavaly decemberben sérülést szenvedett.

Ponder megihlette a Packers futóit is, James Starks révén csupán harmadik futott touchdownjukat jegyezték a Packers running backjei. Mason Crosbynak is sikerült elűznie démonjait, aki három mezőnygóllal járult hozzá a sikerhez. A Packers sorozatban nyolcadik győzelmét jegyezte csoportriválisai ellen, és versenyben maradt a csoportbajnoki címért folytatott harcban a Chicagóval.

St. Louis Rams - San Francisco 49ers 16-13 h.u.

Nem sok választotta el attól a Ramst és a 49erst, hogy néhány héttel az NFL 2008 óta született első döntetlenje után újabb egállal borzolják a szurkolók kegyeit. Azonban ezúttal a Rams élni tudott a ráadásban adódott lehetőségekkel, és Greg Zuerlein mezőnygóljával megnyerték a csoportrangadót az NFC nyugati kvartettjét vezető 49ers ellen.

A Rams nagy meglepetésre még veretlen idén a csoportriválisokkal szemben (4-0-1), míg a Frisco saját helyzetét nehezíti meg a szezon végére. Colin Kaepernick pedig úgy tűnik, hogy mégsem olyan biztos a dolgában, mint az előző két meccsén mutatta, a Rams már másodszor tréfálta meg az ifjú irányítót.

Chicago Bears - Seattle Seahawks 17-23 h.u.

A Seattle tett róla, hogy izgalmas maradjon a wild cardért folytatott harc az NFC-ben, miután idegenben két vállra fektette a Chicagót. A Seattle idegenbeli játékát rengeteg kritika érte, mivel míg otthon veretlenek voltak Russell Wilsonék, addig vendégként csak egyetlenszer nyertek hat mérkőzés során.

A másodikat sem adták könnyen Chicagóban, hosszabbítás kellett ahhoz, hogy elkezdődjön az ünneplés, amire sor is került, miután Russell Wilson Sidney Rice-nak osztott ki 13 yardos touchdown-passzt. A Seahawks 7-5-re javult fel, és azzal a kecsegtető gondolattal vághatnak neki a szezon utolsó négy meccsének, hogy abból hármat hazai pályán játszanak. Így a körülmények kedvező alakulása esetén nemcsak a wild card-küzdelmekbe, de a csoportbajnoki címért folytatott csatába  is beleszólhat a csapat.

Buffalo Bills - Jacksonville Jaguars 34-18

Ryan Fitzpatrick képes jól is játszani - a Bills legnagyobb bánatára azonban a szebbik arcát mindig csak a liga sereghajtói ellen veszi elő. Fitzpatrick zsinórban öt drive-ot zárt pontokkal a Billsnek, pedig a meccs előrehaladtával egyre nehezebb dolga volt, a végszónál már a top két elkapójuk nélkül kellett levonulnia a hazaiaknak. A Bills már a negyedik negyed elején 34-10-re vezetett.

Chad Henne ismét a Jaguars jobbjai közé tartozott, egy futott touchdown mellett Cecil Shortsnak is adott egy touchdown-passzt, de a védelem ezen az estén nem segítette ki az irányítóját.

New York Jets - Arizona Cardinals 7-6

Ahogy arra számítani lehetett, valóban az NFL két legrosszabb irányítói munkásságát hozta a mérkőzés. Jobban mondva háromét. Az Arizona oldalán Ryan Lindley ezúttal sem tudott touchdownt előkészíteni, ahogy a Jets kezdője, Mark Sanchez sem, aki inkább interceptionökben brillírozott, abból hármat is adott. A hazaiak szerencséjére azonban Greg McElroy a negyedik negyed elején megtörte a jeget, és ezen az estén ennyi is elég volt a sikerhez. Mindenesetre a két csapat offenzív koordinátorai vakarhatták a fejüket a jövőt illetően, hiszen a három karmester összesen 198 yardot passzolt össze, ami elképesztően kevés ezen a szinten.

NFL
13. forduló
Tennessee Titans - Houston Texans 10-24
Miami Dolphins - New England Patriots 16-23
Buffalo Bills - Jacksonville Jaguars 34-18
Detroit Lions - Indianapolis Colts 33-35
Kansas City Chiefs - Carolina Panthers 27-21
New York Jets - Arizona Cardinals 7-6
St. Louis Rams - San Francisco 49ers 16-13 h.u.
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 23-14
Chicago Bears - Seattle Seahawks 17-23 h.u.
   
Később rendezik:  
Denver Broncos - Tampa Bay Buccaneers  
San Diego Chargers - Cincinnati Bengals  
Oakland Raiders - Cleveland Browns  
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers  
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles  
   
Kedd hajnalban rendezik:  
Washington Redskins - New York Giants kedd: 02:30
   
Csütörtökön rendezték:  
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 23-13