NBA

A hazai csapatok nyerték a főcsoport-rangadókat

Tíz mérkőzést rendeztek szombaton az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság), amelyek közé két főcsoport-rangadó is befért. Mindkét találkozó szorosan alakult, előbb a Bulls verte a Sixerst, majd a Spurs a Grizzliest.

Spurs kispad

San Antonio-Memphis
99-95 (h.u.)

Jót tett a csütörtöki pihenő a Spurs sztárjainak, hiszen Tony Parkerék ezúttal nyerni tudtak, igaz, csak hosszabbításban. Egészen a nagyszünetig fej-fej mellett haladtak a felek, ám a harmadik negyed végére már 13 ponttal vezetett a Grizzlies, de a végjátékban remire mentettek a hazaiak. A meccs sorsa tehát a hosszabbításban dőlt el, ahol másfél perccel a vége előtt már héttel ment a Spurs, így már akkor borítékolható volt a győztes kiléte.

A San Antonio nagy öregjei ezúttal kiválóan teljesítettek, Tony Parker 30, míg Tim Duncan 27 pontot szerzett, utóbbi ráadásul 15 lepattanót is elkönyvelhetett. A másik oldalon a spanyol Marc Gasol volt a legeredményesebb, ő 20 pontot tett a közösbe.

Chicago-Philadelphia
93-88

A Keleti Főcsoport rangadóján a Chicago Bulls és a Philadelphia 76ers csapott össze egymással, az eredmény itt is végig szorosan alakult, ám végül a hazaiak nyertek 93-88-ra. Érdekesség, hogy az első két meccs után először fordult elő a Bulsszal idén, hogy egymás után két meccset is megnyert.

A hazaiak vezére természetesen ezúttal is Luol Deng volt 25 pontjával, míg a másik oldalon ketten is húsz egység fölé jutottak, Thaddeus Young 22, míg Jrue Holiday 23 pontot ért el.

Miami-Brooklyn
102-89

Jó napja volt a többi nagycsapatnak is, hiszen a főcsoportok legjobbjai kivétel nélkül nyerni tudtak. Elsőként a Miami vitte véghez ezt a teljesítményt, amely hazai pályán győzte le a Brooklyn gárdáját. Habár az eredmény simának tűnhet, nem feledkezhetünk meg arról a tényről, mely szerint a 13 pontos előnyből kilencet a záró játékrészben hozott össze a Heat.

Eric Spoelstra, a hazaiak vezetőedzője láthatóan meg volt elégedve csapatával: „Jó volt látni, hogy a srácok ismét érezték egymást. Nem feltétlenül játszottunk jól az első félidőben, de valahogy mégis ez volt az idei legértékesebb győzelmünk.”

A meccs legjobbja ezúttal Dwyane Wade volt, aki 34 pontot termelt, míg a másik oldalon ennél jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményt láthattunk, hiszen heten is kétszámjegyű eredményt értek el.

New Orleans-Oklahoma City
79-100

Az Oklahoma City Thundernek már jóval könnyebb dolga volt ellenfeleinél, hiszen Duranték az Anthony Davist és Eric Gordont továbbra is nélkülöző Hornetsszel játszottak. A „játszottak” szót érdemes szó szerint érteni, ugyanis a vendégek három negyed után már 27 pontos előnyben voltak, így nem lehetett kérdéses a győztes kiléte.

A hazaiak, illetve a mezőny legjobbja az a Ryan Anderson volt 21 ponttal, aki éppen Anthony Davist helyettesíti a kezdőben, míg a másik oldalon Kevin Durant 20 egységet termelt.

Los Angeles Clippers-Sacramento
116-81

A nap legsimább győzelmét a Los Angeles Clippers könyvelhette el, amely 35 ponttal múlta felül aktuális ellenfelét. Mivel nagyszünetben már 24-gyel mentek a hazaiak, ezért a szokásosnál is több szerepet kaptak a Clippers cseréi. Érdekes módon a kispad idei legjobb teljesítményét hozta, 58 pontjukkal többet szereztek, mint maguk a kezdők.

A hazaiaknál heten is kétszámjegyű eredményt értek el, ám a mezőny legjobba a Tyreke Evanst is nélkülöző Kings együtteséből került ki, méghozzá Marcus Thornton személyében, aki 20 egységet tett a közösbe.

Cleveland-Portland
117-118 (h.u.)

A nap legizgalmasabb találkozója viszont egyértelműen a Cleveland és a Portland összecsapása volt, amely csak két hosszabbításban dőlt el. A mindvégig kiélezett mérkőzés rendes játékidejének hajrájában LaMarcus Aldridge büntetőjével akár meg is nyerhette volna a meccset a Blazersnek, ám kihagyta azt, és mivel később már nem született pont, jöhetett a ráadás. Az elsőben a Cavs még egyenlíteni tudott az újabb hosszabbításért, míg a másodikban Batum utolsó pillanatban eleresztett triplájával már nyerni tudott a Portland.

A meccs legeredményesebb játékosa a vendégek újonca, Damian Lillard volt, aki 24 pontot ért el, ráadásul 11 gólpasszt is kiosztott. Kyrie Irving hiányában a Cavaliers szekerét leginkább Anderson Varejao tolta, aki 19 pontot és 17 lepattanót könyvelhetett el.

A játéknap további négy mérkőzést tartogatott számunkra, elsőként egy sok pontot hozó találkozón a Houston verte a Jazzt, aztán a Rajon Rondót továbbra is nélkülöző Boston kapott ki Milwaukeeban. A Dallas és a Detroit összecsapása kiütést hozott a Mavs részéről, míg a Warriors könnyedén győzte le a Pacerst.

NBA
Alapszakasz, 31. játéknap
Cleveland-Portland 117-118 (h.u.)
Miami-Brooklyn 102-89
Chicago-Philadelphia 93-88
Houston-Utah 124-116
New Orleans-Oklahoma City 79-100
Milwaukee-Boston 91-88
San Antonio-Memphis 99-95 (h.u.)
Dallas-Detroit 92-77
Golden State-Indiana 103-92
Los Angeles Clippers-Sacramento 116-81