Bundesliga

Szalai győztes gólja Husztiék ellen, Hajnalék Stieberéket verték

Két magyar rangadót is rendeztek a Bundesliga 15. fordulójának szombati játéknapján. A Mainz emberhátrányban Szalai Ádám hajrában szerzett góljával győzte le Huszti Szabolcs csapatát, a Hannovert. A Hajnal Tamást 45 percig bevető Stuttgart pedig elhozta a három pontot a Stieber Zoltánt alkalmazó Greuther Fürth otthonából.

Mainz-Hannover

Abszolút háromesélyes találkozót játszottak a csapatok, a tabellán sem pontszám sem gólkülönbség alapján nem lehetett őket elválasztani a forduló előtt: a Hannover mindössze több lőtt találatának köszönhetően előzte meg vetélytársát. A Mainznál Szalai Ádám a kezdőcsapatban kapott helyet, Huszti Szabolcs viszont zsinórban másodszor kispados volt.

Szalai Ádám gólját ünnepli a Hannover elleni Bundesliga-mérkőzésen

A hazaiak kezdték veszélyesebben az összecsapást, s a 10. percben vezetést szereztek. Parker 18 méteres lövését Zieler még a kapufa tövére tudta ütni, de a kipattanót Nicolai Müller az üres kapuba lőtte (1-0). A Hannover első igazi lehetősége a 27. percben alakult ki, akkor egy szabadrúgás után Diouf fejesét hárította bravúrral Wetklo. Egy perccel később már tehetetlen volt a kapus: egy bal oldali pontrúgás után Stindl lövését még leblokkolták, de Schulz hat méterről a kapuba pofozta a labdát (1-1). Két peccel később ismét előnybe kerülhetett volna a Mainz, de Szalai elől elütötte a labdát Zieler kapus, amikor a magyar csatár meg akarta őt kerülni.

A 49. percben aztán óriási fordulat állt be, a hazaiak kapusát, Wetklót kiállították. Svensson fejelte volna haza a labdát kapusához, aki már elhagyta tizenhatosát, a akkor ért bele kézzel. A cserekapus Karius ezt követően hatalmas bravúrral fogta Pander megpattanó szabadrúgását.

A 69. percben pályára lépett Huszti Szabolcs, a magyar játékost Konstantin Rausch helyére cserélte be Mirko Slomka. A változtatás kis híján bevált, a 81. percben Huszti ívelt középre egy szögletet, de Diouf hét méterről leadott fejesét Soto kivágta a gólvonalról. Az utolsó szó azonban az emberhátrányban játszó hazaiaké volt: a 89. percben Polanski futott el a bal oldalon, középre ívelt, majd Szalai a jobb felső sarokba bólintott (2-1).

A Mainz győzelmével megelőzte a Hannovert a tabellán.

Fürth-Stuttgart

A Fürth és a Stuttgart az utóbbi ötven évben mindössze egyszer játszott egymással: 2009. októberében a Német Kupában 1-0 arányban a Fürth győzött. Ezúttal inkább a vendégek voltak a mérkőzés esélyesei, hiszen a Fürth hazai pályán hét meccsből csupán két pontot szerzett, a Stuttgart pedig eredményesebb idegenben, mint saját közönség előtt. A hazaiaknál Stieber Zoltán kezdett, s a Stuttgart csapatában Hajnal Tamás hosszú idő után visszakerült a kezdőcsapatba.

Viszonylag kiegyenlített első félidőben sok gólhelyzet nem alakult ki, a hajrában azonban tizenegyeshez jutott a Stuttgart. Mavraj szabálytalankodott Ibiseviccsel szemben, s noha a sértett a büntetőt Hesl kapusba vágta, a kipattanót Okazaki értékesített (0-1).

A szünetben Hajnal Tamást lecserélték, az osztrák Harnik állt be a helyére, s a fordulás után a hazaiak óriási helyzetet hagytak ki. Stieber kövését Ulreich védte remek bravúrral, majd Nöthe a kapufát találta el. Nem a Stuttgart percei voltak ezek: nem sokkal később Tasci piros lapot kapott, miután páros lábbal beleszállt Pekovicba. 

A hazaiak emberelőnyük tudatában hatalmas nyomás alá helyezték riválisukat, de szerencséjük a továbbiakban sem volt. Prib a 79. percben egy 25 méteres szabadrúgást a felső lécre tekert.
Győzött a Stuttgart, tovább folytatódott a Fürth mizériája hazai pályán.

Schalke-Mönchengladbach

Nem várt könnyű mérkőzés a Mönchengladbachra. A vendégek árnyékuk tavalyi önmaguknak, s 1992 óta nem győztek a Schalke vendégeként a Bundesligában. A mai meccsen is a hazaiak álltak közelebb ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést, a harmadik percben Holtby lövése zúgott el a bal felső sarok mellett, negyed órán túl pedig Huntelaar távoli kísérletét védte ter Stegen.

A 'Gladbach mezőnyben időnként szépen passzolgatott, de az ellenfél tizenhatosánál elfogyott a tudomány, s az első félidő slusszpoénja is a hazaiaké lehetett volna, de egy lecsorgó labdát Draxler a tizenegyespont magasságából csúnyán kapu fölé lőtt.

A második félidőt is a hazaiak kezdték aktívabban, Farfán cselezgetett a tizenhatoson belül, de lövésébe beleléptek. Aztán a 62. percben hatalmas meglepetésre első helyzetéből vezetést szerzett a Mönchengladbach: De Camargo kapott egy kiugratást, melyet úgy lőtt a kapu közepébe, hogy az Unnerstallt helyettesítő Hildebrand még beleért a labdába (0-1). Néhány perccel később ráadásul könnyen újabb gólt szerezhettek volna a vendégek, de Hermann a kapu fölé emelt.

A hajrában aztán góllá érett a Schalke mezőnyfölénye, a 86. percben a csereként beállt Pukki adott be a jobb oldalról, Draxler pedig közelről a kapuba lőtt (1-1). A Schalke így megőrizte hosszan tartó veretlenségét a 'Gladbach ellen.

A többi mérkőzésen

A Leverkusen Stefan Kiessling góljával győzte le a csatár egykori csapatát, a Nürnberget. A sereghajtó Augsburg és a Freiburg 1-1 arányú döntetlent játszott egymással.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239599  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239601  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239595  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239596  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239600 
Bundesliga
15. forduló
1. FSV Mainz-Hannover 96 2-1 (1-1)
Gólszerzők: N. Müller (10.), Szalai (89.) ill. Schulz (28.)
Kiállítva: Wetklo (49.) - Mainz
 
SpVgg Greuther Fürth-VfB Stuttgart 0-1 (0-1)
Gólszerző: Okazaki (45+1., 11-esből)
Kiállítva: Tasci (52.)
 
FC Schalke 04-VfL Borussia Mönchengladbach 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Draxler (86.) ill. De Camargo (62.)
 
FC Augsburg-SC Freiburg 1-1 (1-1)
Gólszerzők: T. Werner (9.) ill. Schmid (29.)
 
Bayer 04 Leverkusen-1. FC Nürnberg 1-0 (1-0)
Gólszerző: Kiessling (37.)