La Liga

Messi egy gólra Gerd Müllertől, a Barcelona kiütötte a Bilbaót

A Barcelona hazai pályán 5-1-re nyert az Athletic Bilbao ellen a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában. Lionel Messi két gólt szerzett, már csak egyre van Gerd Müller csúcsától.

A májusi Király-kupa-döntő visszavágóját rendezték meg a La Liga 14. fordulójában, amikor a Barcelon az Athletic Bilbaót fogadta. A katalánoknál Carles Puyolt és David Villát csak a kispadon kapott helyet, csakúgy, mint Alex Song. Gyakorlatilag Tito Vilanova legerősebb összeállításában küldte pályára a gránátvörös-kékeket. A másik oldalon Fernando Llorentét mellőzték, elől Susaeta, Aduriz és Ibai kezdett.

Az első percekben nem forogtak veszélyben a kapuk. A 13. percben Iniesta átjutott két védőn, majd balról a röviden álló Iraizozba lőtt. A 22. percben balról csavarodott be a labda szögletből, Fabregas kissé balról lőtt, Iraizoz csak ütni tudta Piqué elé, aki közelről belőtte a kapuba (1-0). Három perccel később már meg is duplázta az előnyét a Barcelona:  Xavi ugratta ki Messit, aki balra indult vele, majd visszahúzta a hosszúba a labdát 7 méterről. A kis argentin a 20. gólját szerezte a bajnokságban (2-0). A Barcelona a kétgólos előnye tudatában is fölényben játszott, a Bilbao nem tudta megtartani a labdákat, így támadásokat sem tudott kezdeményezni. Az első félidő hosszabbításában egy parádés támadás végén Fabregas tette ki a labdát jobbra, ahonnan Adriano pedig a léc alá bombázott az ötös sarkáról (3-0). A félidőben háromgólos volt a hazaiak előnye.

Még egy óra sem telt el, amikor négy gól volt már az előny:  Iniesta tette át kissé balról jobbra a labdát, majd kilőtte a rövid sarkot (4-0). A 66. percben szépített a vendégcsapat: Ibai Gómez futott be a védők mögé kiváló ütemben és vágta be a kapu közepébe a labdát (4-1). Nem sokáig várt a válasszal a Barcelona, négy perc múlva Alba passzolta Messinek, aki tolt egyet befelé a labdán, majd jobbal a bal felsőbe bombázott (5-1). Ez 84. gólja volt Messinek volt 2012-ben, már csak egyre van Gerd Müller csúcsától. Több gól már nem esett, a Barcelona fölényesen nyert az Athletic Bilbao ellen.

La Liga
14. forduló
FC Barcelona-Athletic Bilbao 5-1
Gólszerző: Piqué (22.), Messi (25., 70.), Adriano (45+1.), Fabregas (57.), ill. Gómez (66.)