NBA

A New York-i csapatok folytatták dominanciájukat

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 30. játéknapján tizenegy mérkőzést rendeztek, melyeken a nagy esélyesek mind hozták a kötelező győzelmet. A New York Knicks és a Brooklyn Nets továbbra is fej-fej mellett halad, de az Oklahoma City és a Memphis is magabiztosan gyűjtötte be az újabb sikert.

Orlando Magic - Brooklyn Nets 86-98

Brook Lopez hiánya sem vetette vissza a Brooklyn Nets teljesítményét, mely már zsinórban ötödik győzelmét aratta, és a szezonban már harmadszor kerekedett felül az Orlando Magicen. Lopez távollétében - lábsérüléssel bajlódik a Nets játékosa - Joe Johnson került be a kezdőbe, és a bizalmat 22 ponttal hálálta meg. A másik, aki hasznot húzott Lopez gyengélkedéséből az Gerald Wallace volt, aki 20 pontnál állt meg, és öt triplát értékesített.

A Nets kezdői mind elérték a tízpontos határt a mérkőzésen. Deron Williams szerint nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egységes csapatként lépjenek fel a parkettre, hogy ne látszódjon meg rajtuk Lopez hiánya, és ezt teljes mértékben sikerült is megvalósítani. A Brooklyn már 11-4-es mutatóval dicsekedhet, azonban a New York Knicks győzelmével továbbra sem tud elszakadni elsőszámú üldözőjétől a csoportban.

New York Knicks - Washington Wizards 107-87

Aki esetleg csak a félidő szünetére ért a New York Knicks csarnokába, az könnyen azt gondolhatta, hogy a hazai csapat csúnya vesztésre áll, hiszen az épületet megtöltötte a fütty- és bookoncert. Azonban ez a fogadtatás csupán a pályán lévő és bénázó filmszínésznek járt ki, a valódi játékosoknak nem jelentett gondot a pontok termelése.

Carmelo Anthony és J.R. Smith is 20 ponttal segítették ki csapatukat, mely sorozatban tizedszer diadalmaskodott a Washington felett. Az újabb sikerrel az egyik legjobb hónapjukat zárták a New York-iak, utoljára 2000 márciusában jutottak el a 11 győzelemig, novemberben pedig egyedül 1972-ben teljesítettek jobban, amikor is 12 skalpot gyűjtöttek be - abban az idényben nyertek utoljára NBA bajnoki címet.

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 106-94

Hárommeccses hazai sorozatának utolsó felvonására, és egy újabb sikerre készült az Oklahoma City Thunder, de a Utah Jazz személyében ezúttal már emberükre akadtak Kevin Duranték. Bár egészen a negyedik negyedig úgy tűnt, hogy a Thunder 25 év után először képes lesz sorozatban három meccset is legalább 20 ponttal megnyerni, a Jazz feltámadt a záró játékrészre.

A két csapat között már csak hét pont volt a különbség a negyed közepén, amikor Russell Westbrook rákapcsolt, aminek köszönhetően a meccs végére már csak két assziszt választotta el pályafutása hatodik tripla-duplájától. Végül meg kellett elégednie a dupla-duplával (23 pont, 13 lepattanó), de nyolc asszisztjával és hét labdaszerzésével így is csapata legfontosabb láncszemének bizonyult.

Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 90-78

A Memphis továbbra sem teszi meg azt a szívességet közvetlen riválisainak, hogy gyengébb ellenfelek ellen essen csorba eddigi kiváló mérlegén. A Rudy Gay, Marc Gasol és Mike Conley trió által vezetett Memphis hazai pályán különösebb megerőltetés nélkül győzött, zsinórban immáron negyedszer, és 12-2-es mérlegükkel magabiztosan vezetik a nyugati főcsoportot.

Toronto Raptors - Phoenix Suns 101-97

A Phoenix Suns tagjai legszívesebben már visszatérnének a nyugati főcsoport csapataihoz, miután a keleti túra negyedik állomásán, Torontóban is kapituláltak. A neheze azonban csak ezután jön, hiszen vasárnap majd a New York Knicksszel mérkőznek meg Luis Scoláék. Ezen az estén nehezükre esett megállítani DeMar DeRozant, aki 23 pontjával lett a hazaiak legeredményesebb játékosa. A Toronto hatmeccses vereségszériát szakított meg, valamint a Phoenix Suns torontói sikersorozatának is véget vetett - legutóbb 2004-ben távoztak vereséggel a Napocskák a kanadai városból.

Charlotte Bobcats - Philadelphia 76ers 98-104

Kezd visszatérni a színtérre az a Charlotte, melyet a tavalyi szezonból már igen jól ismernek az NBA-szurkolók. A Bobcats sorozatban harmadszor volt kénytelen fejet hajtani aktuális ellenfele előtt, és ezzel 50% alá esett a mutatójuk (7-8). A 76ers kiváló dobóhatékonyságának köszönhetően hosszabbította meg eggyel a Bobcats vesszőfutását, Evan Turnerék 51%-os eredményességgel dobáltak kosárra a mérkőzésen, amivel saját győzelmi szériájuk már három mérkőzést számlál.

Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 111-113

Igazi sokként érte a Hawks szurkolókat a találkozó utolsó másodperce, amikor is Alonzo Gee megtörte a döntetlen állást, és sikerre vitte a vendégeket. Pedig Dion Waiters eredeti lövése messze eltévesztette a célt, azonban a palánk alatt álló Gee begyűjtötte a lepattanót, majd két ponttal bővítette a csapata pontszámát, ami elég volt ahhoz, hogy pontot tegyenek négymeccses lejtmenetük végére.

Boston Celtics - Portland Trail Blazers 96-78

Rajon Rondo eltiltása miatt nem vehetett részt a mérkőzésen, de nem is volt rá szüksége a csapattársainak a Portland Trail Blazers ellen. Rondo még az előző meccsen keveredett csetepatéba, miután meg akarta védeni Kevin Garnettet, de a bírók azonnali öltözőbe küldéssel jutalmazták, majd a liga kétmeccses eltiltást rótt ki rá. A Celtics nem sínylette meg a hiányát, sőt, a Portlandnek jóformán esélye sem volt a kezdő feldobástól kezdve, ugyanis egyszer sem került hátrányba a hazai együttes.

Minnesota Timberwolves - Milwaukee Admirals 95-85

Gyorsan visszatért a helyes ösvényre a Minnesota Timberwolves, két nappal azután, hogy a Los Angeles Clippers otthonában vereségbe szaladtak bele Kevin Love-ék. A körülmények pedig ezúttal is ellenük dolgoztak, ugyanis Love gyomorfertőzést kapott el, míg Ricky Rubio továbbra sem állt készen a bevetésre sérülése miatt. Love ennek ellenére is dupla-duplát produkált 15 ponttal és 14 lepattanóval, az orosz Alekszej Sved pedig a záró negyedben gondoskodott arról, hogy ne csússzon ki az előny a hazaiak kezéből.

Sacramento Kings - Indiana Pacers 92-97

Ha David Westen múlik, akkor ő egyedül is képes lesz az Indiana szezonját megmenteni. West a szezon eddig legjobb teljesítményével repítette át a Pacerst a Sacramento Kingsen, 31 ponttal és 11 lepattanóval segítette ki csapatát. West az utóbbi öt mérkőzésen 23 pontot átlagol, ezek alatt négy sikert könyvelhetett el a Pacers, és már 50%-os mutatóval büszkélkedhet (8-8) a gyenge szezonrajt után.

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 122-103

Dwight Howard és Antawn Jamison tettek azért, hogy a Lakers-drukkereknek ne kelljen lerágniuk a körmüket a meccs alakulását illetően. Howard Lakers pályafutásának legjobb játékával rukkolt elő, 28 pontja mellé begyűjtött 20 lepattanót is, míg Jamison a cserepadról érkezve termelt 33 pontot, és szedett össze 12 lepattanót. A Denvertől senki sem tudta egyénileg megközelíteni ezeket a számokat, így a végén még a Nuggets számára volt hízelgő a csupán 19 pontos különbség.

NBA
30. játéknap
Toronto Raptors - Phoenix Suns 101-97
Orlando Magic - Brooklyn Nets 86-98
Charlotte Bobcats - Philadelphia 76ers 98-104
Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 111-113
Boston Celtics - Portland Trail Blazers 96-78
New York Knicks - Washington Wizards 107-87
Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 106-94
Minnesota Timberwolves - Milwaukee Admirals 95-85
Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 90-78
Sacramento Kings - Indiana Pacers 92-97
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 122-103