NFL

Visszavágott egyetlen legyőzőjének a Falcons

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) 13. fordulójának nyitányán az NFC déli csoportjában rendeztek rangadót az Atlanta és a New Orleans főszereplésével. A Falconsra Drew Breesék mérték pár hete a szezon első vereségét, most azonban nem született meglepetés, és így az Atlantát már csak egy siker választja el a csoportgyőzelemtől, míg a New Orleans lassan lemondhat a playoffról szőtt álmairól.

A képlet igen egyszerű volt a New Orleans számára: vagy ismét nyernek a csoport- és főcsoportelső Atlanta ellen, vagy jóformán már csomagolhatnak is, hiszen 5-7-es mérleg után már nem sok mindennel kalkulálhatnak az idény januári szakaszára. Drew Breesék azonban nem tudták kihasználni az Atlanta gyengélkedését, és így nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek négy fordulóval a vége előtt.

Pedig a Falcons sem hajtotta túl magát, sőt, a szezon legkevesebb yardját tudták megtenni Matt Ryanék a liga egyik legrosszabb védelmével szemben. A 283 yard messze a legjobb teljesítmény volt idén a Saints secondaryjétől, de sorsszerű, hogy ilyenkor pont az a Drew Brees fogott ki rossz napot, aki az ezt megelőző 54 mérkőzésen a Saints legbiztosabb pontja volt.

Brees azonban ezen az estén nem tudott touchdownt előkészíteni csapatának, amivel jelentősen megnehezítette csapata kilátásait a győzelemre. A vendégek egyetlen touchdownja Mark Ingram futójátékos nevéhez fűződik, aki a második negyed végén, 17-0-s Atlanta előny után iratkozott fel az eredményjelzőre. Ekkor még bizakodhattak a vendég drukkerek, hogy a második félidőben még megtörténhet a fordítás, és playoff-esélyeik is életben maradnak.

A Saintsnek sikerült is felzárkóznia négy pontra a harmadik játékrészben, ezután azonban Brees három interceptiont is dobott, és így egymaga ütött szöget a Szentek koporsójába a mérkőzésen. Brees nemcsak a vereség miatt sopánkodhatott, hanem azért is, mert véget ért elképesztő sorozata, azaz 54 mérkőzés után először nem tudott touchdown-passzt fűzni a neve mellé. Tekintve, hogy Johnny Unitas előző NFL-csúcsa majd ötven évig állt fenn, kérdéses, hogy ki lesz a következő, aki Breeshez hasonló magasságokba fog érni.

A Saints karmestere végül öt interceptiont produkált, ami még saját bevallása szerint is az élete egyik legrosszabb teljesítménye volt. Ha hozzávesszük a vasárnapi, Frisco elleni formáját, akkor egy héten belül hétszer ajándékozta el a labdát a veterán irányító, amivel nem könnyítette meg csapata dolgát. A Saintsnek a maradék négy meccsét mind meg kellene nyernie ahhoz, hogy legyen esélye a wild card körre, azonban a következő két ellenfelük a New York Giants és a Tampa Bay Buccaneers lesznek, és ezeken a találkozókon sem őket fogják az esélyesnek tartani.

Az Atlanta szinte már hátra is dőlhet, hiszen ha a Tampa Bay kikap a Denvertől vasárnap, akkor máris csoportbajnoki címet ünnepelhetnek Matt Ryanék, akik ismét bebizonyították, hogy nem kell dominálni ahhoz, hogy győzelemmel távozzanak egy mérkőzésről. Ha ezt a képességüket tudják hozni majd a playoffban is, akkor egy hosszú rájátszás is kinéz számukra.

NFL
13. forduló
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 23-13
NFL
Tabella
  GY V D SZP ÁP
NFC Dél
Atlanta Falcons 11 1 0 317 229
Tampa Bay Buccaneers 6 5 0 310 254
New Orleans Saints 5 7 0 321 327
Carolina Panthers 3 8 0 214 265
GY=győzelem, V=vereség, D=döntetlen, SZP=szerzett pont, ÁP=átengedett pont