Sportfinanszírozás

A TAO magyar tapasztalatairól tájékozódtak az EU sportigazgatói

A látványsportágaknak adott társaságiadó-kedvezmények (TAO) magyarországi tapasztalatairól tájékozódtak az európai uniós tagországok szakértői és sportigazgatói kétnapos nicosiai tanácskozásukon.

„Óriási lökést adott a látvány-csapatsportágak fejlődéséhez, finanszírozási hátterük megszilárdításához az Európában újdonságként bevezetett, a sport piaci támogatóit ösztönző adókedvezmények rendszere” – hangzott el Nicosiában, az uniós tagországok szakértőinek, sportigazgatóinak két napos tanácskozásán.

A november 29-30-án tartott eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának tanácsadója, Dr. Reinhardt Ákos számolt be a Magyarországon tavaly bevezetett sportbeli társasági- és osztalékadó (Tao), valamint illetékkedvezmények hatásairól.

A magyar szakember beszámolójából kiderült, hogy a közvetett állami támogatási forma 2011. évi bevezetésének eredményeként Magyarországon 15%-al nőtt az utánpótlás korú igazolt versenyzők száma az érintett sportágakban.

A piaci szféra egy év alatt az adókedvezmény igénybevételének eredményeként az addigi támogatási arányhoz képest megháromszorozta részesedését a magyar sportfinanszírozásban.

Az állami sporttámogatások szabályozásáról szóló egyeztetésen a 27 uniós tagállam kormányzatát képviselő EU-s sportigazgatók körében komoly érdeklődést váltott ki a magyar újításként bevezetett Tao támogatási konstrukció.

Az értekezleten a sportmérkőzések eredményének manipulálása elleni küzdelem eszközeiről is tárgyaltak a kormányzati képviselők, az EU képviselet ugyanis javasolta a 48 tagállamot magába foglaló Európa Tanács Sportmérkőzések Manipulálása elleni Egyezményének tárgyalásához való csatlakozást.

A szimpóziumon előadások hangzottak el a sport gazdasági és munkaerő-piaci hatásairól és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) érintő kérdésekről is, a Ciprusi Doppingellenes Hivatal ennek keretében egy kísérleti tanulmányt mutatott be a táplálék-kiegészítők szennyezettségéről. Végezetül bemutatták a ciprusi EU elnökséget követő ír soros elnökség sportot érintő programját is a 2013. január 1. és június 30. közötti időszakra vonatkozóan.