FIFA

Ronaldo, Iniesta és Messi maradtak versenyben az Aranylabdáért

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta és Lionel Messi maradtak versenyben a 2012-es FIFA-Aranylabdáért.

A nemzetközi szövetség Sao Paulóban tartott sajtótájékoztatóján a korábbi kétszeres aranylabdás brazil Ronaldo arról beszélt, hogy nagyon erősnek tartja a szűkített listát, de szerinte igazából kétszereplős a verseny.

"Azt hiszem, hogy a mai futballban Cristiano Ronaldo és Lionel Messi annyira kiemelkedőek, hogy közöttük zajlik a verseny. Andrés Iniestát is egy elképesztő játékosnak tartom, de valószínűnek tartom, hogy hármójuk versenyében ő szorul leghátulra. Furcsa ez, hiszen az én időmben sokkal nagyobb volt a verseny, többek között Zinedine Zidane-nal, Raúllal, Ronaldinhóval, Michael Owennel vagy épp David Beckhammel kellett versengenem" - mondta a Fenomén.

Az egykori kiváló csatárt a FIFA elnökével, Joseph Blatterrel együtt arról faggatták a helyi újságírók, hogy Neymar vajon miért nem fért be az első három közé, és mindketten úgy vélekedtek, hogy Dél-Amerikában klubszinten nehéz olyat alkotni, ami az egész világ figyelmét felkelti. Márpedig jelenleg újságírók, szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján dől el az Aranylabda sorsa, azaz csak akkor kerülhet be valaki erre a listára, ha tényleg mindenki ismeri őt. A sportvezető és a korábbi játékos véleménye szerint is akkor kerülhet az Aranylabda közelébe Neymar, ha Európába igazol, vagy jó teljesítménnyel sikerre vezeti Brazília válogatottját a 2014-es világbajnokságon.

A jelöltek közül egyébként Cristiano Ronaldo ebben az évben spanyol bajnok lett a Real Madriddal és elődöntőbe jutott a portugál válogatottal az Európa-bajnokságon. Andrés Iniesta tagja és egyik legjobbja volt annak a spanyol nemzeti csapatnak, amely a portugálokat legyőzte és később az Eb-t is megnyerte. Lionel Messi ebben a naptári évben már több mint 80 gólt rúgott a Barcelonában és az argentin válogatottban, és közel áll ahhoz, hogy megdöntse a német Gerd Müller világcsúcsát.

Az Év női játékosa-díjra a korábbi ötszörös Marta ezúttal is esélyes, mellette az olimpiai bajnok amerikai válogatott két játékosa, Abby Wambach és Alex Morgan kerültek be a szűkített listára.

A sajtótájékoztatón az év legszebb góljának járó Puskás-díj három jelöltjét is megnevezték, az alábbi találatokkal Radamel Falcao, Neymar és Miroslav Stoch maradtak versenyben. Az általatok legszebbnek ítélt gólra a fifa.com-on szavazhattok.

Radamel Falcao (Atlético) vs. America de Cali

Miroslav Stoch (Fenerbahce) vs Gencerlebirligi

Neymar (Santos) vs Internacional

A győzteseket minden kategóriában a FIFA zürichi gáláján hirdetik ki 2013. január 7-én.

FIFA
Aranylabda
Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Andrés Iniesta (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona)
Év női játékosa
Marta (Tyresö FF), Alex Morgan (Seattle Sounders Women), Abby Wambach (University of Florida)
Puskás-díj
Radamel Falcao (Atlético Madrid), Neymar (Santos), Miroslav Stoch (Fenerbahce)
Év edzője a férfi labdarúgásban
Vicente Del Bosque (spanyol válogatott), Josep Guardiola (Barcelona), José Mourinho (Real Madrid)
Év edzője a női labdarúgásban
Bruno Bini (francia női válogatott), Norio Sasaki (japán női válogatott), Pia Sundhage (svéd női válogatott)