Bundesliga

Újabb győzelmével tíz pontra nőtt a Bayern előnye

Tovább menetel a listavezető Bayern München a német labdarúgó-bajnokságban: a bajorok a 14. forduló szerdai játéknapján - igaz, nem túl meggyőző játékkal - 2-0-ra nyertek a Freiburg vendégeként, és már tízpontos előnnyel vezetik a tabellát. A nap magyar érdekeltségű meccsén a Stuttgart 2-1-re verte hazai pályán az Augsburgot, a hazaiaknál Hajnal Tamás csereként 28 percet játszott.

Freiburg-Bayern München

A Freiburg a tabella hatodik helyén kezdhette a fordulót, rendkívül jó formában volt Christian Streich együttese, a hazaiak utóbbi négy meccsükön nyolc pontot szereztek. Ugyanakkor a Freiburg legutóbb 1996 tavaszán győzött a Bayern ellen Bundesliga-összecsapáson, ami akkor is rég történt, ha figyelembe vesszük, hogy a piros-feketék éveken át a másodosztályban szerepeltek.

Az újabb sikerhez most sem kerültek közelebb: a 11. percben Ribéry próbálta átemelni a labdát Sorg felett, de a védő kézzel érintette a labdát a tizenhatoson belül. A játékvezető tizenegyest ítélt, melyet Thomas Müller lőtt a jobb alsó sarokba (0-1). Baumann kapus rajta volt a labdán, de nem tudott hárítani. Mindössze hat perccel később szaporodtak a hazaiak gondjai, Diagné szabálytalankodott a gólhelyzetben kiugró Shaqirivel szemben, amiért azonnal piros lapot kapott.

Cserejátékosok gólöröme: Rafinha, Pizarro, Tyimoscsuk

A kiállítás a lehető legrosszabbat tette a mérkőzésnek - a Bayern érdekeit leszámítva - ugyanis a Freiburg, amelynek támadni kellett volna alig tudta birtokolni a labdát, a Bayern pedig igen kényelmes játszadozásba kezdett. Kissé unalomba fulladt a mérkőzés.

A 39. percben élénkült meg a találkozó, akkor Javi Martínez kezét érte a labda a saját tizenhatosán belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Öt perccel később csak a szerencse mentette meg a hazaiakat a kétgólos hátránytól, Kroos szabadrúgása után Dante a felső lécre fejelt.    

A szünet után sokáig semmi érdemleges nem történt, aztán a Freiburg kis híján kiegyenlített. A 63. percben Daniel Caligiuri tálalt a bal oldalról Max Kruse alé, aki mintegy tíz méterről kapura lőtt, de Neuer, akinek hatvan percen át semmi dolga nem akadt, bravúrral hárított. A lehetőség a vendégeket is felébresztette, a 79. percben a csereként beállt Tyimoscsuk végleg eldöntötte a meccset: Baumann elhamarkodottan jött ki kapujából, az ukrán elvitte mellette a labdát, majd 14 méterről az üres kapuba lőtt (0-2).

A hajrában Ribéry még elbohóckodott egy lehetőséget, de a Bayern győzelme nem forgott veszélyben. A bajorok előnye ráadásul tíz pont a tabellán legelszántabb üldözőjük előtt.

Stuttgart-Augsburg

A két csapat eddigi két Bundesliga-meccsét a Stuttgart nyerte, a svábok ezúttal is korán vezetést szereztek. A 11. percben Ibisevic tört be a tizenhatoson belülre, majd remekül szolgálta ki Ibrahima Traorét, akinek nem volt nehéz dolga (1-0). Traoré korábban két évet Augsburgban töltött, így mindössze szolídan ünnepelte gólját.   

A Stuttgart, amelynél Hajnal Tamás ismét a kispadon kezdhette a találkozót, a továbbiakban magabiztosan irányította a meccset, így hatalmas meglepetés volt, amikor az első félidő hajrájában az Augsburg kiegyenlített. A 44. percben Koót nem vették túlzottan komolyan a svábok, a dél-koreai játékos a tizenhatos előteréből lövésre vállalkozott, a kísérlet pedig a kapu bal oldalában kötött ki (1-1)

A 62. percben pályára lépett a hazaiaknál Hajnal Tamás, a magyar játékos Raphael Holzhäusert váltotta. A második félidőben nem láthatott jó mérkőzést a közönség, jobbára tanácstalanság uralkodott a csapatokon, a Stuttgart azonban egy pontrúgást követően ismét vezetést szerzett. A 69. percben Traoré ívelt középre, ott érkezett Ibisevic, aki a kapu jobb oldalába fejelt (2-1).

Ahogy az első félidőben, úgy ezúttal is megvolt a lehetősége az egyenlítésre az Augsburgnak, de Koo 18 méteres lövését hárította Ulreich a 82. percben - a kipattanót a dél-koreai aztán mellé lőtte.

Győzelmével a Stuttgart csatlakozott a középmezőnyhöz, az Augsburg helyzete a tabella alján ellenben továbbra is kilátástalannak tűnik.

A többi mérkőzésen

A Leverkusen a Bremen vendégeként győzött 4-1 arányban, így először az idény folyamán a dobogón található. A Bayer második pozícióban, tíz ponttal a Bayern mögött tanyázik. Mönchengladbachban már a szünetben kialakult a végeredmény, a hazaiak 2-0 arányban győztek a Wolfsburg ellen. A Farkasok elszenvedték első vereségüket, amióta Klaus Allofs a csapatnál dolgozik.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239591  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239587  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239589  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239586 
Bundesliga
14. forduló
SC Freiburg-FC Bayern München 0-2 (0-1)
Gólszerzők: T. Müller (12., 11-esből), Tyimoscsuk (79.)
Kiállítva: Diagné (18.) - Freiburg
 
VfB Stuttgart-FC Augsburg 2-1(1-1)
Gólszerzők: I. Traoré (11.), Ibisevic (69.) ill. Koo (44.)
 
SV Werder Bremen-Bayer 04 Leverkusen 1-4 (0-1)
Gólszerzők: Petersen (54.) ill. Castro (31., 52.), Rolfes (74.), Hegeler (79.)
 
VfL Borussia Mönchengladbach-VfL Wolfsburg 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Arango (11.), Jantschke (44.)