London 2012

Megkezdődött az olimpiai park lakosság-kompatibilissá alakítása

megosztom

Újra munkások lepték el a londoni Olimpiai Parkot, melyet 292 millió fontért (101,6 milliárd forintért) építenek át, hogy a létesítményeket birtokba vehessék a lakosok.

Az idei nyári játékok központi helyszínét - Erzsébet Királynő Park néven - a tervek szerint jövő júliusban nyitják meg a nyilvánosság előtt, az uszodakomplexumot pedig 2014-ben adnák át, míg az Olimpiai Stadion 2015-ben kezdheti meg új formájában a működést.

A stadion körül ugyanakkor még most is nagy a bizonytalanság, mivel még mindig nem sikerült "bérlőt" találni az arénának. Jelenleg továbbra is a West Ham United labdarúgócsapata tűnik a befutónak, ám komoly vita zajlik arról, hogy miként osszák el a szükséges átalakítások költségeit. Az olimpiai létesítmények újrahasznosításáért felelős szervezet abban bízik, hogy az év végéig sikerül végleges megoldást találni az ügyben.

Az olimpiai helyszínek ugyanakkor nem csupán a köz számára hasznosulnak majd, ugyanis több nagy világversenyt is rendeznek majd itt. Így például a 2017-es szabadtéri atlétikai világbajnokságnak biztosan az Olimpiai Stadion ad otthont, s a tervek szerint a 2015-ös rögbi-világbajnokság több meccsét is ott rendezik. A vizes központtal a 2016-os úszó Európa-bajnokságra pályáznak a britek, akik ugyanebben az évben a pályakerékpáros-vb-t is megrendeznék.

megosztom