Svéd foci

Szurkolók kezdték meg a legendás Rasunda Stadion bontását - videó

  • Horváth Gergely

Egy darab a gyepszőnyegből, melyen a legendás Pelé futballozott, egy zászló a stadionból, amely évtizedekig volt az AIK Solna otthona, vagy éppen egy pár szék a lelátóról, melyet 1937-ben építettek. Vasárnap "szervezett fosztogatást" tartottak a Rasunda Stadionban, mielőtt a létesítményt végképp lebontják.

Az eseményen közel ötezren vettek részt, miután a szervezők megnyitották a legendás aréna kapuit. A kalapácsok zaja jelezte, hogy ezúttal nem labdarúgó mérkőzésre készülnek a fanatikusok, hanem igyekeznek megszerezni egy-egy mitikus darabot, melyet később saját nappalijukban helyezhetnek el. A fanatikusok a legkülönbözőbb eszközökkel szerelkeztek fel a hatékony bontás érdekében, igaz, sokan inkább a gyepszőnyegből zsákmányoltak.

"A nagyapám játszott itt annak idején, ezért szeretnénk, ha ugyanez a fű nőne a házunk kertjében" - mondta egy rajongó a Svenska Dagbladetnek nyilatkozva.

A drukkerek nagy része egyenesen a főlelátó felé vette az irányt, hogy lecsavarozzák azokat a székeket, melyeken évek óta helyet foglaltak a svéd válogatott, vagy éppen az AIK Solna találkozóin. Voltak olyan nosztalgiázók is, akik gödröket ástak a pálya közepén, és ott helyezték örök nyugalomra a helyi csapat relikviáit.

A Rasunda Stadion 1937-ben nyílt meg, igaz, a helyén már korábban állt egy létesítmény. A hivatalos nyitómérkőzésen, 1937. április 18-án az AIK Solna 4-0-ra legyőzte a Malmö FF együttesét. A stockholmi aréna adott otthont az 1958-as férfi, és az 1995-ös női világbajnokság döntőjének, ezzel az egyetlen stadion Európában, ahol mindkét szakág fináléját lebonyolították.

A több mint 36 ezer ember befogadására alkalmas pálya első magyar vonatkozású eseménye 1943-ra datálódik, ekkor nemzeti csapatunk 3-2-re legyőzte a házigazda svédeket barátságos mérkőzésen. Emlékezetes mérkőzést vívott válogatottunk fél évvel az "Évszázad mérkőzése" után is, Sebes Gusztáv fiai a triplázó Kocsis Sándor vezérletével 7-3-re nyertek. Fájó, hogy a statisztikák szerint 1954 óta nem sikerült bevennünk a Rasunda Stadiont, a mieink legutóbb 2010 szeptemberében 2-0-ás vereséget szenvedtek a skandinávoktól.

A Svéd Labdarúgó Szövetség (SvFF) 2006-ban jelentette be, hogy Stockholm külvárosában, Solnában új stadiont építtet, a 300 millió eurós beruházás keretében felépült Friends Aréna lelátóin akár 55 ezer szurkoló is elfér. Immár itt játssza hazai mérkőzéseit az AIK 1896-ban alapított futballcsapata is.