NB I visszatekintő

Sousa tesztelte a szájzárat

  • Göbölyös János

A hétvégén folytatódott az OTP Bank Liga. Összeállításunkban a tizenhatodik - a tavaszi első - forduló mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel.

Most talán jobb, hogy csendben maradt, beszéltek helyette a tények - Fotó: MTI (Beliczay László)

Óriási mázlija van Paulo Sousának. Ha a portugál tréner nem a büntetését tölti, hanem a munkáját végzi vasárnap, nagy valószínűséggel a biztonságiak vezetik ki a Perutz Stadionból. Azt eddig is tudtuk róla, hogy nem a bírók barátja, és gyanítható, hogy a Pápa-Videoton meccsen történtek még inkább gyengítik ezt az amúgy is törékeny kapcsolatot. Amit a játékvezető művelt a forduló zárómérkőzésén, attól talán a legszelídebb lelkületű edző, Garami József is megvadult volna, hát még Sousa, akinek mint tudjuk, az is csípi a szemét, ha a spori szóba áll a kollégával a meccs előtt. Mielőtt elmélyednénk az ok-okozati összefüggésben, és a magyar futballbírói kar helyzetére fókuszálnánk, nézzük a száraz tényeket. Merthogy az ominózus esetek azok voltak, egyrészt ugye tv-felvétel rögzíti az eseményeket, másrészt a ,,főbűnös", Takács János akkorákat hibázott, hogy azok megítéléséhez ezúttal lassítás sem szükséges.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1252508 

 

A téves ítéletek kárvallottjának honlapján, a vidi.hu-n pontokba szedték azokat az eseteket, amelyek egyenként is kiverték volna a biztosítékot, így csomagban pedig akkora traumát okoztak, hogy a fehérváriaknak a szavuk is elállt. Minden bizonnyal ezért nem nyilatkozott senki közülük a lefújás után, de még a sajtótájékoztatón sem. Nos, a bakiparádé a 14. percben kezdődött, amikor Présinger és Rodenbücher próbálta szerelni Sándor Györgyöt a pápai 16-oson belül, utóbbinak sikerült is, csakhogy szabálytalanul. A 11-es (meg egy lap) elmaradt, így maradt a 0-0. Bő negyedóra elteltével, a 34. percben dupla élvezet jutott a szurkolóknak, miközben futballmeccset láttak, néhány akciófilmbe illő jelenettel is megajándékozták őket a pályán lévők. A műsort Tóth Bence nyitotta, úgy lépett oda Kovács Istvánnak, hogy a fehérváriak könnyűsúlyú üdvöskéje talán még mindig a légtérben lebegne, ha nem lenne gravitáció. Kész szerencse, hogy Kokó nem csak futballozni, hanem tompítani is tud (ellentétben az újpesti Moraessel, akinek a karja bánta az esést a Diósgyőr elleni meccsen). A cselgáncsban ipont érő akció heves indulatokat váltott ki mindkét csapat játékosaiból, pillanatok alatt vagy tízen biztosították a helyszínt. Miközben ment a bruszt, egyszer csak Tóth eltűnt a tömegben. Nem futott el, a földre esett. A felvételen az látszik, hogy Rodenbücher (aki ugye az előző szabálytalansága után még a pályán lehetett) ad egy taslit Nikolicsnak, a csatár ettől hátra esik és a mögötte lévő Tóth Bencét Viníciusnak löki. A dominó elven alapuló mozdulatsor után feltűnt a sűrűben Quintero, aki Viníciust próbálta megtaposni, de rajta kívül is toporogtak jó néhányan a fejét védő Tóth Bence fölött. Aztán menetrendszerűen megérkeztek a kapusok is - együtt volt a mezőny.

És ekkor valami isteni sugallatra Takács bíró - miután Tóthnak előhúzott egy sárgát - Viníciusnak pirosat adott. Az ítélet több ponton sántít. Egyrészt nem azt állította ki a játékvezető, akit kellett volna, aki pedig ezt az egész cirkuszt előidézte, a pályán maradt. Igaz, a második félidőre már nem engedte ki Tóthot az edzője, Zsivoczky Gyulában nyilván dolgozott a lelkiismeret. Nem úgy Szűcs Lajosban, aki a 67. percben úgy rontott rá Paraibára, mint annak idején, a '82-es vb elődöntőjében a német Harald Schumacher a francia Patrick Battistonra. A Videoton braziljának nagyobb szerencséje volt, a kapus nyújtott lába centikkel kerülte el a fejét, a kilencven kilós test azonban tökéletes munkát végzett - a fehérvári csatár padlót fogott. Takács bíró meg talán fel sem fogta, mi történt valójában, ordító hiba volt, hogy a sípja néma maradt.

Nagyjából ennyi - a Pápa nyert, de nem a Videoton volt a meccs legnagyobb vesztese. Takácsról egyébként az is kiderült, hogy fogalmazni jobban tud, mint fújni, a mérkőzés jegyzőkönyvében ugyanis a kiállítással kapcsolatban a következőt vetette papírra: ,,A mérkőzés 34. percében a Lombard Pápa játékosa (10) Tóth Bence szabálytalankodott ellenfelével, (ezért sárga kártyával figyelmeztettem) amelyet követően Sousa Dos Santos Paulo Vinícius hozzá rohant és felemelt karral szándékosan mellbe lökte, amiért kiállítottam."

Hiba lenne általánosítani, de tény, hogy a magyar játékvezetés kapta a legnagyobb pofont vasárnap. Puhl Sándor a JB alelnöke a Sport TV Harmadik félidő című műsorában egy többszörösen összetett mondatban utalt arra, hogy a Pápán történteknek, illetve az őszi gyenge teljesítményeknek következményei lesznek, a legnagyobbat és legtöbbet hibázó bírók egy ideig pihennek. Pénzre lefordítva ez annyit jelent, hogy Takács János például nem 80 ezret kap majd egy-egy hétvégén, hanem - ha az NB II-ben vezet - csak a felét.

De ha már a piszkos anyagiaknál tartunk, az MLSZ Elnökségének legutóbbi ülésén született egy határozat, amely többek között a játékvezetés reformját taglalja. A verdikt több olyan intézkedést tartalmaz, amely egyrészt igazodik az európai trendhez, másrészt jobbítja, erősíti a hazai rendszert. A következő szezontól nekünk is lesznek már gólbíróink (nem elektronikusak, hanem élők), a játékosoknak kötelezően előírják a szabályismereti oktatást, szigorodik a fegyelmi szabályzat, de aminek talán a leginkább örülnek az érintettek, a díjazást közelíteni kell az európai átlaghoz, sőt, hivatásos állományt kell kialakítani. Jelenleg ugyanis mellékállásban szól a síp és leng a zászló, jövőre mindez professzionális státuszban történik. Nincs ezzel semmi baj, bár erős kétségeim vannak afelől, hogy a főállás bevezetésével együtt javul a játékvezetés színvonala. Tény, hogy a nyugat-európai szinthez mérten ,,olcsójánosok" dirigálják a hazai meccseket, egy portugál bíró például ötször annyit keres, mint a magyar, a spanyol (nagyjából hússzoros) tarifáról nem is beszélve. A goal.com 2011-es adataiból az is kiderül, hogy az angolok fix fizetést adnak a játékvezetőknek, szezononként 38.500 eurót, amihez mérkőzésenként még 1170-et kasszíroznak.

Visszatérve Sousára, és a Videotonra, tökéletesen megértem a döntésüket, de valamit azért kellett volna mondani a pápai vereség után. Legalább annyit, hogy ,,most nem kívánok nyilatkozni". Ez is elég lett volna ahhoz, hogy az MLSZ Versenykiírásának idevonatkozó passzusa alapján ne marasztalják el a klubot. Az ,,Egyéb rendelkezések" G. pontja ugyanis azt is tartalmazza, hogy ,,A bajnokságba nevező sportszervezetnek vezetőedzővel kell rendelkeznie, aki kizárólag jogosult sportszervezetét képviselni szakmai kérdésekben az MLSZ és szervezeti egységei, valamint tagjai rendezvényein, beleértve a mérkőzéseket, és a média megnyilvánulásokat. A sportszervezet vezetőedzője köteles a mérkőzés utáni sportszakmai nyilatkozattételre a médiumokban." Ez az, ami ugye nem történt meg. Talán jobb is így...

De az is lehet, hogy Fehérváron már a jövőre gondolnak, és szoktatják magukat ahhoz a szintén az MLSZ Elnökség által elfogadott, és bevezetésre váró regulához, miszerint a fegyelmi szabályzat ,,tiltsa meg a klubok, illetve alkalmazottaik részéről a játékvezetői tevékenységet értékelő, minősítő kommunikáció minden formáját". Világos, szájzárat nekik, foglalkozzanak azzal, ami a dolguk...

Sebaj, a sajtó majd értékeli a maga módján a bírókat, az edzők meg legfeljebb csóválják a fejüket, vagy bólogatnak. El tudjátok ezt képzelni Sousáról? Én még Garami Józsefről sem.
 

OTP Bank Liga 2012-2013
A 16. forduló eredményei
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI-MTK BUDAPEST 0-0
Kaposvár, 2000 néző. Vezette: Farkas Ádám (Kelemen Attila, Farkas Balázs)
Kaposvár: Hajdúch – Okuka (Vrucina, 34.), Bank, Kovács O., Jánvári – Pavlovics, Safarics, Pedro (Zámbó, 87.), Horváth T. – Balázs B., Oláh (Haruna, 77.). Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Horváth L., Zámbó, Katona Gy., Thian, Diallo, Haruna, Vrucina.
MTK: Hegedűs – Poór, Vukmir, Kelemen, Hidvégi – Könyves (Bese, 80.), Zsidai, Kanta J., Vadnai, Csiki (Pölöskei Zs., 92.) –  Tischler (Balajti, 63.). Vezetőedző: Garami József. Cserepad: Scheilinger, Nagy T.,  Ladányi, Pölöskei Zs., Balajti, Bese, Vass.
Sárga lap: Kovács O. (25.), ill. Zsidai (86.)
 
PÉCSI MFC-MATIAS-MVM PAKS 1-3 (0-2)
Pécs, 2500 néző. Vezette: Veizer Roland (Vámos Tibor, Horváth Róbert)
PMFC: Dibusz – Fodor, Lantos, Krejci, Zeljkovics -  Okoronkwo (Demjén, 32.), Akassou (Nagy O., 46.), Grumics, Uzoma, Wittrédi (Szatmári L., 57.) - Bajzát. Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Bodnár, Causic, Demjén, Horváth A., Nagy O., Szatmári L.
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Fiola, Szabó J., Csehi T. – Kulcsár D., Heffler N. (Vayer, 87.), Báló, Bartha – Eppel (Mészáros I., 78.), Tököli (Simon A., 72.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Kovács A., Hahn, Mészáros I., Sipeki, Simon A., Vayer.
Gólszerző: Bajzát (90.), ill. Eppel (34., 69.), Kulcsár D. (38.)
Sárga lap: Demjén (33.), Grumics (36.), Uzoma (53.), Dibusz (80.), Lantos (92.), ill. Fiola (51.), Báló (89.), Vayer (92.)
Piros lap: Demjén (89., második sárga lap)
 
GYŐRI ETO-DEBRECENI VSC-TEVA 2-0 (0-0)
ETO Park, 6000 néző. Vezette: Szabó Zsolt  (Ring György, ifj. Tóth Vencel)
Győr: Sztevanovics – Svec, Lipták, Takács Á., Völgyi – Pátkai, Kamber, Trajkovics (Kronaveter, 61.) - Varga R. (Pilibaitis, 83.), Strestík (Dudás, 68.), Koltai.  Vezetőedző: Pintér Attila. Cserepad: Molnár P., Djordjevics, Andrics, Dinjar, Dudás, Pilibaitis, Kronaveter.
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Mészáros N., Simac, Korhut – Dombi (S. Bouadla,, 66.), Varga J., Czvitkovics, Szakály P., Bódi (Szécsi M., 80.) – Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Szécsi G., Bernáth, Ludánszki, S. Bouadla, Sl. Bouadla, Kiso, Szécsi M.
Gólszerző: Varga R. (46.), Dudás (93.)
Sárga lap: Trajkovics (59.), ill. Bódi (23.), Simac (37.), Korhut (48.), Szakály P. (72.)
 
EGRI FC-SZOMBATHELYI HALADÁS 1-2 (0-0)
Illovszky Stadion, 100 néző. Vezette: Fábián Mihály (Erős Gábor, Szalai Dániel)
Eger: Brljak – Balog Zs., Kovács G., Stanislaw, Mecsinovics – Kabele (Piller, 65.), Albert, Pavicsevics (Horváth Z., 58.), Farkas Á., Németh N. - Vujovics (Dobrics, 58.). Vezetőedző: Simon Antal. Cserepad: Sztankó, Piller, Dobrics, Katona A., Horváth Z., Hrisztov, Koós.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Devecseri, Fehér Z., Halmosi – Radó (Jagodics, 91.), Simon Á. (Németh M., 46.), Iszlai, Rajos - Andorka, Ugrai (Kalász, 80.). Vezetőedző: Artner Tamás. Cserepad: Gőcze, Farkas M., Gyurján, Kalász, Németh M., Jagodics, Szakály A.
Gólszerző: Németh N. (83.), ill. Ugrai (53.), Andorka (57.)
Sárga lap: Pavicsevics (33.), Stanislaw (90.), ill. Halmosi (91.)
 
KECSKEMÉTI TE-PHOENIX MECANO-FERENCVÁROS 2-2 (1-0)
Kecskemét, 4000 néző. Vezette: Bognár Tamás (Varga Gábor, Kormányos II. Gábor)
KTE: Borszéki – Koszó, Póti, Vaskó, Mohl – Balogh B., Ramos (Patvaros, 62.), Salami (Litsingi, 73.), Szavics, Forró (Jorginho, 65.) –  Burgos. Vezetőedző: Horváth Ferenc. Cserepad: Antal B., Bertus, Patvaros, Pekár, Dosso, Jorginho, Litsingi.
FTC: Jova – Besics, Alempijevics, Gyömbér, Bönig – Jovanovics, Böde, Ionescu (Orosz, 46.), Jenner - Perics (Csukics, 46.), Somalia (Máté, 79.). Vezetőedző: Ricardo Moniz. Cserepad: Ranilovics, Grúz, Otten, Sváb, Csukics, Orosz, Máté.
Gólszerző: Burgos (28), Forró (50.), ill. Böde (63.), Jenner (80.)
Sárga lap: Mohl (40.), Póti (57.), Jorginho (86.), Patvaros (92.), Vaskó (93.), ill. Alempijevics (15.), Besics (23.), Csukics (83.)
Piros lap: Mohl (84., második sárga lap), ill. Besic (66., második sárga lap), Alempijevics (94., második sárga lap)
 
BUDAPEST HONVÉD-FGSZ SIÓFOK 2-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 600 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Tóth II Vencel, Kis Zoltán)
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Ignjatovics, Tandia, Baráth – Ikenne-King (Nagy G., 26.), Hidi (Vernes, 60.), Ivancsics (Diarra, 77.), Vécsei, Abass – Délczeg. Vezetőedző: Marco Rossi. Cserepad: Czuczi, Moga, Diarra, Bottone, Nagy G., Faggyas, Vernes.
Siófok: Kurucz – Deák, Fehér Zs., Nyári, Fejes – Csokics (Horváth B., 87.), Kecskés, Gál, Melczer V., Pál Sz. - Dajics (Molnár M., 76.). Vezetőedző: Horváth Károly. Cserepad: Heinrich, Fodor M., Mogyorósi, Windecker, Egerszegi, Horváth B., Molnár M.
Gólszerző: Tandia (51.), Délczeg (92., 11-esből)
Sárga lap: Délczeg (36.), Diarra (87.), ill. Dajics (60.), Pál Sz. (80.), Fehér Zs. (91.)
 
ÚJPEST FC-DIÓSGYŐRI VTK 1-1 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2500 néző. Vezette: Solymosi Péter (Lémon Oszkár, Aradi József)
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Antón, Iandoli – Remili (Simon K., 66.), Proesmans, Vasziljevics, Christ – Kabár, Moraes (Balogh B., 79.). Vezetőedző: Jos Daerden. Cserepad: Horváth T., Mihajlovics, Pollák, Balogh B., Zarisz, Simon K., Sztaniszavljevics.
DVTK: Tajti – Vági, Vadász, Gohér, Jeff Silva (Bogáti, 65.) – Tisza, Takács, Elek Á., Luque (Csirszki, 60.) - Rudolf (Gallardo, 81.), Bacsa. Megbízott edző: Szentes Lázár. Cserepad: Tajti, Gal, Rakovics, Csirszki, Gallardo, Bogáti.
Gólszerző: Moraes (19.), ill. Tisza (65.)
Sárga lap: Vermes (43.), Vasziljevics (51.), Christ (83.), Simon K. (92.), ill. Takács (7.), Rudolf (29.), Csirszki (75.), Bogáti (83.), Gallardo (87.)
 
LOMBARD PÁPA-VIDEOTON FC 1-0 (1-0)
Perutz Stadion, 800 néző. Vezette: Takács János (Kispál Róbert, dr. Varga Zsolt)
Pápa: Szűcs L. – Nagy S., Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero (Horváth L., 75.), Sekour, Marics (Szabó O., 81.), Arszics, Tóth Bence (Tóth G., 46.), - Seye,. Vezetőedző: Zsivóczky Gyula. Cserepad: Nacsa, Horváth L., Szabó O., Tóth G., Németh M., Cekulajevs, Simon A.
Videoton: Tujvel – Szolnoki, Vinícius, Kaká, H. Sánchez – Kovács I. (Walter Lee, 85.), Tóth Balázs (Paraiba, 60.), Sándor Gy., Renato Neto (Mitrovics, 75.), Gyurcsó – Nikolics N. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: M. Bozsovics, Szekeres, Oliveira, Haraszti, Mitrovics, Walter Lee, Paraiba.
Gólszerző: Seye (39.)
Sárga lap: Tóth Bence (33.), Marics (59.), Quintero (72.), ill. Sándor Gy. (24.), Tóth Balázs (47.), Kaká (73.)
Piros lap: Vinícius (33.)
MESTERI MONDATOK
A 16. forduló után
A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.
Supka Attila (Pécs): ,,Az elmúlt héttel kapcsolatban, biztos, hogy minden történésnek vannak következményei, de ezzel nem nagyon szeretnék foglalkozni."
Tomiszlav Szivics (Paks): ,,A szünetben nem nagyon dicsértem, mert volt már olyan, hogy vezettünk, és aztán elhittük, hogy vége a meccsnek."
Pintér Attila (Győr): ,,Ha nincs helyzet, azt mondják, hogy nem jó a játék, ha meg van helyzet, akkor azt, hogy beszorultunk."
Kondás Elemér (Debrecen): ,,...rengeteg helyzetünk volt, illetve volt egy szituáció, ami 11-es és kiállítás volt, de ilyenkor ezt nem szokták megadni...jön ki a csapat a gödörből, most ott voltunk a szélén, csak visszalöktek."
Horváth Ferenc (Kecskemét): ,,Volt itt minden, mint a búcsúban, de a meccs végén meg kellett feleznünk a mézeskalácsot, pedig az egészet szerettem volna."
Ricardo Moniz (Ferencváros): ,,A semleges nézőknek nyilván látványos volt ez a meccs, én ilyenkor viszont sokat öregszem."
Simon Antal (Eger): ,,A második félidőben Kabele révén a miénk volt az első helyzet, aztán kaptuk a gólt, amely megpattant, nem volt mindegy, hogy egy-null, vagy null-egy."
Szentes Lázár (Diósgyőr): ,,Jár a köszönet Sisa Tibornak és Dzurják Józsefnek is, az ő munkájuk is benne volt ebben a pontszerzésben."
Forrás: MTV, Sport TV, kesport.hu, pepsifoci.hu
OTP Bank Liga 2012-2013
A bajnokság állása
  1. Győri ETO FC 16 11 4 1 34-14 +20 37
  2. MTK Budapest 16 8 5 3 25-17 +8 29
  3. Debreceni VSC-Teva 16 8 1 7 22-17 +5 25
  4. Videoton FC 16 7 4 5 20-14 +6 25
  5. Budapest Honvéd 16 7 4 5 26-22 +4 25
  6. Kaposvári Rákóczi 16 6 5 5 16-18 -2 23
  7. Ferencváros 16 5 7 4 23-21 +2 22
  8. Újpest FC 16 5 6 5 24-21 +3 21
  9. Diósgyőri VTK 16 5 6 5 14-18 -4 21
10. Szombathelyi Haladás 16 5 5 6 21-17 +4 20
11. Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 16 5 5 6 20-23 -3 20
12. Lombard Pápa 16 5 5 6 16-23 -7 20
13. MVM Paks 16 4 8 4 22-19 +3 20
14. Pécsi MFC-Matias 16 4 7 5 15-18 -3 19
15. Egri FC 16 2 5 9 12-26 -14 11
16. FGSZ Siófok 16 1 3 12 11-33 -22 6
OTP Bank Liga 2012-2013
A góllövőlista állása
10 gólos: KABÁT PÉTER (Újpest), VARGA ROLAND (Győr)
9 gólos: ADAMO COULIBALY (Debrecen)
8 gólos: DÉLCZEG GERGELY (Honvéd), KOLTAI TAMÁS (Győr), NIKOLICS NEMANJA (Videoton)
7 gólos: Goran Marics (Pápa), Németh Norbert (Eger), Simon Attila (Paks) 
6 gólos: Böde Dániel (Ferencváros), Kenesei Krisztián (Haladás), Francis Litsingi (Kecskemét), Tischler Patrik (MTK)
5 gólos: Józsi György (Ferencváros), Djordje Kamber (Győr), Kanta József (MTK), Tisza Tibor (Diósgyőr)
4 gólos: Andorka Péter (Haladás), Csiki Norbert (MTK), Iszlai Bence (Haladás), Rok Kronaveter (Győr), Ibrahima Sidibe (Debrecen)
3 gólos: Bajzát Péter (PMFC), Souleymane Diaby (Honvéd), Könyves Norbert (MTK), Kulcsár Tamás (Debrecen), Bruno Moraes (Újpest), Solomon Okoronkwo (PMFC), Pál Szabolcs (Siófok), Mouhamadou Seye (Pápa), Torghelle Sándor (Videoton), Dusan Vasziljevics (Újpest), Vernes Richárd (Honvéd), Wittrédi Dávid (PMFC)
2 gólos: Aleksandar Alempijevics (Ferencváros), Bacsa Patrik (Diósgyőr), Balázs Benjámin (Kaposvár), Rafael Burgos (Kecskemét), Mustapha Diallo (Kaposvár), Eppel Márton (Paks), Fernando (Diósgyőr), Miroszlav Grumics (PMFC), Gyurcsó Ádám (Videoton), Halmosi Péter (Haladás), Jammeh Haruna (Kaposvár), Hídvégi Sándor (MTK), Jorginho (Kecskemét), Jiri Krejci (PMFC), Lázok János (Paks), Jose Luque (Diósgyőr), Maróti Béla (Pápa), Melczer Vilmos (Siófok), Nikola Mitrovics (Videoton), Nyári Tibor (Siófok), Oláh Lóránt (Kaposvár), Filipe Oliveira (Videoton), Milan Perics (Ferencváros), Radó András (Haladás), L'Imam Seydi (Diósgyőr), Sós Márkó (Kecskemét), Szakály Péter (Debrecen), Tököli Attila (Paks), Ugrai Roland (Haladás), Vécsei Bálint (Honvéd), Bojan Vrucina (Kaposvár), Zámbó Bence (Kaposvár), Yadin Zaris (Újpest), Boris Zsivanovics (Honvéd)
1 gólos: Dieng Abass (Honvéd), Nemanja Andrics (Győr), Chema Antón (Újpest), Balajti Ádám (MTK), Balázs Zsolt (Kecskemét), Balogh Balázs (Újpest), Baráth Botond (Honvéd), Joze Benko (Pápa), Bódi Ádám (Debrecen), Andrej Causic (PMFC), Vladan Csukics (Ferencváros), Jusuf Dajics (Siófok), Drissa Diarra (Honvéd), Mihai Dina (Győr), Szasa Dobrics (Eger), Dudás Ádám (Győr), Éger László (Paks), Elek Ákos (Diósgyőr), Farkas Ádám (Eger), Forró Gyula (Kecskemét), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Haraszti Zsolt (Videoton), Heffler Norbert (Paks), Horváth Tamás (Kaposvár), Alekszandar Ignjatovics (Honvéd), Andrei Ionescu (Ferencváros), Ivancsics Gellért (Honvéd), Julian Jenner (Ferencváros), Marshal Johnson (Honvéd), Kiss Máté (Siófok), Kiss Tamás (Paks), Martin Klein (Ferencváros), Koós Gábor (Eger), Kovács István (Videoton), Kovács Olivér (Kaposvár), Kulcsár Dávid (Paks), Máté János (Ferencváros), Nagy Dániel (Haladás), Nikházi Márk (MTK), Orosz Márk (Ferencváros), Dusan Pavlov (Eger), Bojan Pavlovics (Kaposvár), Pekár László (Kecskemét), Igor Pisanjuk (Eger), Remili Mohamed (Újpest), Rezes László (Debrecen), Eugene Salami (Kecskemét), Sándor György (Videoton), Vladan Szavics (Kecskemét), Youssef Sekour (Pápa), Simon Krisztián (Újpest), Sipeki István (Paks), Sipos Norbert (Siófok), Somalia (Ferencváros), Marek Strestik (Győr), Szűcs István (Debrecen), Souleymane Tandia (Honvéd), Edison Tarabai (Kecskemét), Christian Tchami (Honvéd), Nikola Trajkovics (Győr), Bavon Tshibuabua (Újpest), Vaskó Tamás (Kecskemét), Vayer Gábor (Paks), Vermes Krisztián (Újpest), Völgyi Dániel (Győr), Waltner Róbert (Kaposvár), Rafe Wolfe (MTK), Yannick Mbengono (Debrecen), Zamostny Balázs (Siófok), Zoran Zeljkovics (PMFC)
Öngól: Naim Aarab (Újpest, 2), Alessandro Iandoli (Újpest), Aleksandar Jovanovics (Ferencváros), Petr Knakal (Eger, 2), Korhut Mihály (Debrecen), Rajos Gábor (Haladás), Vaskó Tamás (Kecskemét)
OTP Bank Liga 2012-2013
A 17. forduló programja
Dátum Párosítás Időpont
2012.11.30., péntek Debreceni VSC-Teva-Kaposvári Rákóczi 17.00
2012.11.30., péntek MVM Paks-Lombard Pápa 19.00
2012.12.01., szombat Szombathelyi Haladás-Győri ETO 14.00
2012.12.01., szombat MTK Budapest-Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 16.00
2012.12.01., szombat FGSZ Siófok-Egri FC 16.00
2012.12.01., szombat Diósgyőri VTK-Budapest Honvéd 18.30
2012.12.02., vasárnap Videoton FC-Újpest FC 16.30
2012.12.02., vasárnap Ferencváros-Pécsi MFC-Matias 18.30