Téli olimpia

Egyre valószínűbb a lengyel-szlovák pályázat a 2022-es játékokra

  • VNA

A lengyel miniszterelnök szerint is jó esély van arra, hogy országa Szlovákiával közösen pályázza meg a 2022-es téli olimpia rendezését.

Korábban is hírt adtunk már róla, de most a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk keddi bejelentése értelmében még hangsúlyosabb támogatót kapott az a gondolat, hogy közös olimpiai pályázatot ad be Lengyelország és Szlovákia. A két szomszédos állam a 2022-es téli ötkarikás eseményt szeretné megpályázni, amennyiben az előzetes költségbecslések alapján erre megfelelő forrásokkal rendelkezik. Tusk elmondta, hogy a nyári labdarúgó Európa-bajnokság okán a lengyelek rendelkeznek minőségi alapinfrastruktúrával, így jó esély nyílhat a pályázat beadására.

A mostani elképzelések szerint az olimpia központi városa Krakkó lenne, ahol a jeges sportágak eseményeire kerülhet sor, míg a havas sportok  Tátrában lévő Zakopane illetve a szlovák hegyekben lévő Chopok csúcs környékén kerülnének lebonyolításra. Zakopane a 2006-os téli játékokra pályázott sikertelenül, míg szlovák részről a 2002-es rendezésre beadott poprádi kandidáció bukott el.

Jelenleg úgy tudni, hogy Ukrajna, Spanyolország, Norvégia és a témában hamarosan polgáraitól népszavazásban véleményt kérő Svájc érdeklődik komolyan a 2022-es téli olimpia rendezése iránt, míg a pályázatot fontolgató Egyesült Államok már korábban visszalépett az ötlettől. A végső helyszínről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben hozza meg a döntését.