Bundesliga

A Bayern kiütötte Husztiékat, a Dortmund legyőzte Szalaiékat

A Bundesliga 13. fordulójában a Bayern München 5-0 arányban győzött a Huszti Szabolcsot foglalkoztató Hannover ellen. A bajorok ötödik találatát egy perccel becserélését követően Mario Gómez szerezte. A Dortmund ugyan korán hátrányba került a Szalai Ádámmal felálló Mainz otthonában, megfordította az a mérkőzést. Stieber Zoltán csapata, a Greuter Fürth gól nélküli döntetlent játszott a Nürnberg ellen.

Bayern München-Hannover

Huszti Szabolcs helyet kapott a Hannover kezdőcsapatában, a Bayern hatalmas lendülettel kezdte az összecsapást. A harmadik percben Thomas Müller iramodott meg, majd 24 méterről lövésre vállalkozott, Zieler szögletre ütötte a labdát. A sarokrúgásból azonban megszületett a hazaiak vezető találata: a jobbról beívelt labdát középen továbbfejelték, Javi Martínez pedig az ötösről a kapuba ollózott (1-0). Ez volt a Bilbaótól igazolt középpályás első gólja a bajorok színeiben.

A Bayern játékosai Ribéryt ünneplik

A Hannover 23 fellépésből mindössze egyet nyert meg a Bayern otthonában a Bundesligában - 2006 novemberében Huszti Szabolcs góljával. Ezúttal minimum két találatra lett volna szüksége ehhez Mirko Slomka együttesének. A vendégek azonban továbbra is védekezésre voltak kárhoztatva, a 12. percben közel állt előnye megduplázásához a Bayern, de Kroos a tizenhatos vonalának közeléből gyengén Zieler kezébe gurított.

A Hannover az első félidő derekán mutatott először életjeleket, akkor Stindl célozta meg a kaput távolról, de Neuer kipiszkálta a jobb alsó sarokból a labdát. Ez azonban csak rövid fellángolás volt, néhány perccel később ismét a bajorok voltak akcióban, s Lahm jobb oldali beadása után Kroos a tizenhatoson belülről  elvetődve hatalmas gólt lőtt a hosszú alsó sarokba (2-0). Bő tíz perccel később a vendégek elvesztették a labdát saját térfelükön, Müller Ribéryhez passzolt, aki kilépett két védő között, majd 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (3-0).

A Bayern a fordulás után is uralta az összecsapást, a 63. percben Kroos ívelt középre egy szabadrúgást a jobb oldalról, középen Dante emelkedett legmagasabbra, s a brazil védő a jobb alsó sarokba bólintott. A labda kellemetlenül pattant meg Zieler előtt, aki nem tudott hárítani (4-0). A másik oldalon Diouf azonnal válaszolhatott volna, de lövését Neuer védte a rövid saroknál.

Ezen a napon semmi sem jött össze a Hannovernek, ezzel szemben minden a Bayern Münchennek. A 66. percben hosszú kihagyást követően pályára lépett a hazaiaknál Mario Gómez, aki május óta nem játszott a Bundesligában. Mindössze egy perccel ezután a csatár megnyert egy párbajt Haggui ellen, majd mintegy hét méterről, kisodródott helyzetből a hosszú sarokba emelt Zieler felett (5-0).

A Bayern fölényes győzelmet aratott, így továbbra is magabiztosan vezeti a Bundesligát.

Mainz-Dortmund

Szalai Ádám a mérkőzés elejétől pályán volt, a találkozó pikantériáját adta, hogy a Dortmund vezetőedzője, Jürgen Klopp 18 éven át volt korábban a Mainz alkalmazottja játékosként, majd trénerként - ő juttatta fel a piros-fehéreket az élvonalba 2004-ben. A meccs kezdetén azonban alaposan ráijesztettek egykori tanítványai Kloppra, a negyedik percben vezetést szerzett az FSV: Soto ugratta ki Marco Caligiurit, aki ballal kapásból a jobb sarokba vágta a labdát (1-0). Nem váratott sokat magára a Dortmund válasza, a 11. percben Schmelzer továbbított Reushoz, aki balról beadta a labdát, Lewandowski pedig középen a hosszú sarokba paszírozta azt (1-1).

A dortmundi hármas: Reus, Götze, Lewandowski

A lendületes kezdést nem követte hasonló folytatás, már a 33. percben jártunk, amikor a hazaiak visszavehették volna a vezetést, de Ivanschitz tíz méterről erőtlenül találta el a labdát, így Weidenfeller magabiztosan hárított. Az Mainz osztrákja a 41. percben ismét célt tévesztett, a másik oldalon Lewandowski pontosabban célzott. A lengyel csatár egy hosszú átadást szépen vett át, majd a tizenhatos vonalának környékéről átemelte a labdát Wetklo felett (1-2).

Lewandowski az 51. percben ráadásul klasszikus mesterhármast jegyezhetett volna, de Wetklo ezúttal résen volt, s nem hagyta, hogy a támadó túljárjon az eszén. A hajrára a hazaiak Ivan Klasnicot is becserélték, de nem tudtak kiegyenlíteni, Risse 25 méteres szabadrúgása a 87. percben kapu fölé szállt.

A Dortmund az előző idényben éppen egy 2-1-es mainzi győzelemmel kezdte meg a felzárkózást a Bayern München mögött, a Schalke és Frankfurt döntetlenje miatt, a fekete-sárgák most előreléptek a második helyre.

Fürth-Nürnberg

A Fürth és a Nürnberg eddig összesen 254 alkalommal csapott össze egymással, ezzel a két csapat párharca a legtöbb meccset számláló rangadó a német labdarúgás történetében. A hazaiak azonban idén töltik fennállásuk első idényét a Bundesligában, úgyhogy először találkoztak a felek az első osztályban. Stieber Zoltán kezdett a Fürth csapatában, s az első veszélyesebb szituáció is a magyar középpályás nevéhez fűződött. A negyedik percben Stieber elesett a tizenhatoson belül Simons szorításában, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

A 35. percben Asamoah tűnt fel egyes egyedül Schäferrel szemben, de addig várt, amíg visszaért egy védő és szerelte. Alig pillanatokkal később tíz főre fogyatkozott a Nürnberg, Feulner szállt bele hátulról Fürstnerbe, amiért azonnal piros lapot kapott. A középpályás múlt héten a 46. percben egyenlített a Bayern ellen, most bő fél órát tartózkodhatott a játéktéren.

A hazaiak azonban sokat nem tudtak kezdeni emberelőnyükkel, s sokáig nem tartott a létszámfölény. A 61. percben Sararer megkapta második sárga lapját, ő szintén idő előtt mehetett zuhanyozni. A küzdelmes, de nem túl magas színvonalú összecsapáson gól a továbbiakban sem született, a Fürth így még mindig nyeretlen hazai közönsége előtt.

A többi mérkőzésen

A Schalke-Frankfurt és a Wolfsburg-Bremen összecsapáson egyaránt 1-1 arányú döntetlen született.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239576  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239581  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239583  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239577  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239578 
Bundesliga
13. forduló
FC Bayern München-Hannover 96 5-0 (3-0)
Gólszerzők: J. Martínez (4.), Kroos (24.), Ribéry (37.), Dante (63.), Gómez (67.)
 
1 FSV Mainz 05-Borussia Dortmund 1-2 (1-2)
Gólszerzők: M. Caligiuri (4.) ill. Lewandowski (11., 43.)
 
SpVgg Greuther Fürth-1 FC Nürnberg 0-0
Kiállítva: Feulner (35.) - Nürnberg, Sararer (61.) - Fürth
 
FC Schalke 04-Eintracht Frankfurt 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Huntelaar (11.) ill. Aigner (13.)
Kiállítva: Matmour (87.) - Frankfurt
 
VfL Wolfsburg-SV Werder Bremen 1-1 (0-1)
Gólszerző: Dost (64.) ill. Arnautovic (35.)
Kiállítva: Schmitz (62.) - Bremen