Európa Liga

Folytatódhat a Vidi-varázs!

  • Göbölyös János

Fontosabbnál fontosabb meccseket játszott már eddig is a Videoton ebben az évben. A Genk elleni mérkőzés azonban mindegyiket felülmúlja.

Nikolics Nemanja kulcsfigura lehet a Genk ellen, mint ahogyan az volt eddig is - Fotó: MTI (Ilyés Tibor)

A nyár utolsó napja volt. Augusztus 31-én, alig tizennégy órával azután, hogy a Videoton az utolsó akadályt is leküzdötte az Európa Liga selejtezőjében, azaz a rájátszás visszavágóján tizenegyes párbajban búcsúztatta a Trabzonsport, kisorsolták a csoportkör programját. Izgulnunk aligha kellett, hiszen az UEFA-együttható alapján történt besorolás szerint csupán egyetlen gárdát, az azeri Neftcit előzte meg a fehérvári gárda, így aztán a negyvennyolcas mezőny második leggyengébb csapataként, a negyedik kalap ,,aljáról" várta az ellenfeleket. Jöttek is szép sorban, Sporting, Basel, Genk, a portugál, a svájci és a belga futball egy-egy nagyágyúja, olyan alakulatok, amelyek rendszeres szereplői a nemzetközi kupáknak, költségvetésük a csórónak amúgy nem nevezhető
Videotonéhoz képest nagyságrendekkel izmosabb, keretüket klasszis légiósok erősítik, hol a Bajnokok Ligájában, hol pedig az Európa Ligában edződnek, ráadásul nekik természetes, hogy ebbéli elfoglaltságuk nem csupán az őszre korlátozódik.

A csoportkör tehát a Videoton számára a tapasztalatszerzés lehetőségét vetítette elő, a legoptimistábbak is csupán néhány gólban és egy-két pontban bíztak. Aztán tessék! Mi lett belőle!? Szinte napra pontosan két hónappal az első pofon után, a magyar csapat juthat tovább elsőként a kvartettből, ha ugyanis csütörtök este a Vidi legyőzi a Genket, az utolsó forduló eredményeitől függetlenül várhatja a december 14-ei sorsolást. Jól hangzik. Azt is mondhatnánk, ismerős az érzés, bár akinek abban a szerencsében lehetett része, hogy átélt már hasonlót, huszonnyolc évet kell visszapörgetnie az emlékeiben.

1984 őszén kezdődött és 1985 tavaszán az UEFA-kupa döntővel zárult a magyar klubfutball azóta egyedülálló menetelése, és akkor is a Videoton volt képes végigjárni ezt az utat. Az utódok egyelőre a felénél sem tartanak, de az irány tökéletes. Kovács Ferenc, a nyolcvanas évek sikercsapatának edzőjével a vidi.hu készített interjút, amelyben a 78 éves szakember, a klub tiszteletbeli elnöke azon túl, hogy dicsérte a jelenlegi csapatot, némi útmutatóval is szolgált:

,,Mindenekelőtt azzal kell kezdenem, hogy amit a Vidi az Európa Liga selejtezőin produkált, azt szavakkal nehéz leírni. Nagyon jó csapatokat győztünk le, és bekerültünk a csoportkörbe. A sorsolás után úgy tűnt, hogy ebben a négyesben, ha akár egyetlen pontot is szerzünk, már az is óriási bravúr lesz, hiszen ragyogó ellenfelekkel kerültünk össze. Ehhez képest minden várakozást felülmúlt a csapat, és most a Genk elleni mérkőzésre úgy készülhetünk, hogy amennyiben nyerünk hazai pályán, akkor az biztos továbbjutást ér a számunkra. Úgy gondolom, hogy egy ilyen sikerre nagyon ki van éhezve minden magyar fociszurkoló...Csütörtökön minden labdarúgónak százszázalékos motivációval kell pályára lépnie, és fegyelmezetten végrehajtania Paulo Sousa taktikai utasításait. Csak ebben az esetben tudom elképzelni, hogy sikerül megvalósítani a legmerészebb álmainkat, azaz a csoportból való továbbjutást. Ehhez mindenkinek felül kell múlnia önmagát. De ahogy azt már korábban mondtam, óriási szükség lesz most is a szurkolókra, hiszen ők adhatják azt a pluszt, ami a győzelemhez nélkülözhetetlen. Akik a helyszínen szurkolnak, azok legalább annyira részesei a sikernek, mint maguk a játékosok. Itt a lehetőség mindenki számára,
aki csütörtök este kilátogat a stadionba, hogy olyan siker részese legyen, amilyen magyar csapat számára sajnos az elmúlt évtizedekben nem adatott meg."

(A teljes interjú a vidi.hu-n olvasható)

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1323840 

 

Paulo Sousa a szerdai sajtótájékoztatón szokás szerint kissé visszafogottan nyilatkozott, de az ellenfél játékerejének elismerésén túl azért megjegyezte, hogy a genki mérkőzésen egyenrangú ellenfél volt a Videoton, és akár másmilyen eredmény is születhetett volna. A portugál tréner aztán hozzátette azt is, hogy edzői pályafutása legfontosabb meccse lesz a csütörtöki, amennyiben sikerül kiharcolni a továbbjutást. Kollégája, Mario Been is méltatta a fehérváriakat, a belgák edzője úgy fogalmazott, hiba nélkül kell végigjátszaniuk a találkozót ahhoz, hogy továbbjussanak, márpedig ez a céljuk.

"A hétvégi bajnoki vereségünket nagyon sajnáljuk, de azt a mérkőzést lezártuk, már nem foglalkozunk vele - nyilatkozta a vidi.hu-nak Been. - Nagyon fontos, hogy többet birtokoljuk majd a labdát, mint ellenfelünk, és ezáltal több helyzetet alakítsunk ki. Ugyanakkor tudjuk, hogy ellenfelünk arra vár, hogy hibázzunk, és ha ez megtörténne, azt biztos, hogy kegyetlenül kihasználná, ezért nagyon koncentráltan kell futballoznunk, nem engedhetünk meg magunknak egyetlen hibát sem. Megnéztük a Videoton FC hazai nemzetközi mérkőzéseinek felvételeit, egyértelmű, hogy a csapat legnagyobb erőssége a védekezés. Lesznek sérülés és eltiltás miatt hiányzóink, de megfelelően tudjuk pótolni őket. Nagyon bízom a pontrúgásainkban, főleg a szögleteinktől várok sokat. A fehérvári csapat - főleg hazai pályán - nagyon erős, ezért nem szabad lebecsülni, mi sem tesszük ezt. Természetesen nem elégednénk meg a döntetlennel, a győzelemért fogunk harcolni, de ha aláírhatnám most, hogy holnap egy pontot szerzünk, az utolsó fordulóban pedig nyerünk hazai pályán, akkor azt elfogadnám. De mivel erre nincs lehetőség, ezért most is győzelemre fogunk játszani!"

A csütörtökön 19 órakor kezdődő Videoton-Genk Európa Liga-csoportmérkőzésről élő, szöveges közvetítés formájában számolunk be a hathárom.hu-n.

EURÓPA LIGA
A Videoton 2012-es nemzetközi kupa programja
IDŐPONT TÍPUS PÁROSÍTÁS VÉGEREDMÉNY
2012.07.19. selejtező, 2. forduló, első mérkőzés Slovan Bratislava (szlovák)-Videoton 1-1
2012.07.26. selejtező, 2. forduló, visszavágó Videoton-Slovan Bratislava (szlovák) 0-0
2012.08.02. selejtező, 3. forduló, első mérkőzés Videoton-Gent (belga) 1-0
2012.08.09. selejtező, 3. forduló, visszavágó Gent (belga)-Videoton 0-3
2012.08.23. rájátszás, első mérkőzés Trabzonspor (török)-Videoton 0-0
2012.08.30. rájátszás, visszavágó Videoton-Trabzonspor (török) 0-0 (11-esekkel: 4-2)
2012.09.20. G-csoport, 1. forduló KRC Genk (belga)-Videoton FC 3-0
2012.10.04. G-csoport, 2. forduló Videoton FC-Sporting CP (portugál) 3-0
2012.10.25. G-csoport, 3. forduló Videoton FC-FC Basel (svájci) 2-1
2012.11.08. G-csoport, 4. forduló FC Basel (svájci)-Videoton FC 1-0
2012.11.22. G-csoport, 5. forduló Videoton FC-KRC Genk (belga) -
2012.12.06. G-csoport, 6. forduló Sporting CP (portugál)-Videoton FC -
A G-csoport állása
1. KRC Genk 4 2 2 0 8-4 8
2. Videoton FC 4 2 0 2 5-5 6
3. FC Basel 4 1 2 1 4-4 5
4. Sporting CP 4 0 2 2 2-6 2