NBA

Akikkel nagyot fordult a világ – 3. heti erőrangsor

  • Barcsai Róbert

Ismét eltelt egy hét az NBA világában, mi pedig természetesen ezúttal is jelentkezünk heti NBA-rovatunkkal. A következő sorokon a két legnagyobb pozitív, illetve negatív csalósását okozó együttesét vizsgáljuk meg, majd felállítjuk az eheti erőrangsort is.

Kemba Walker

A pozitív csalódások

Charlotte Bobcats

A szezont megelőzően a Bobcats drukkerei még attól félhettek leginkább, hogy a kedvenc csapatuk NBA-történelmet ír azzal, hogy sorozatban ők bukják el a legtöbb mérkőzést, azonban már a szezon első meccsén eldőlt, hogy ez nem következik be. A legsokkolóbb viszont egyértelműen az, hogy Kemba Walkerék tíz mérkőzést követően keleti negyedikek, méghozzá 6-4-es mérleggel, amire nagy valószínűséggel még a legelvakultabb rajongók sem tettek volna egy lyukas garast. Összehasonlításképp, a Bobcats tavaly a Charlotte 66 meccsből csak hetet nyert meg az egész szezon során.

Mi állhat a siker hátterében? Nagy változás nem történt a Bobcats háza táján a holtszezonban, ráadásul a csapat még mindig gyenge a palánk alatt, viszont Kemba Walker egyértelműen sokat javult a tavalyi teljesítményéhez képest, Ramon Sessions érkezése is egyértelműen sokat lendített a csapaton, főleg a kispad teljesítményén. Ami viszont ennél is sokkal fontosabb, az Michael Kidd-Gilchrist érkezése, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy az újonc volt a hiányzó láncszem a Charlotte gépezetében. A fiatal kiscsatár már most nagyon összeszedett játékot mutat, mérkőzésenként 11.9 pontot, 6.8 lepattanót, 1.7 gólpasszt, 1.4 blokkot és 1.2 labdalopást átlagol, amely kiválóan bizonyítja, hogy a pálya mindkét oldalán lehet rá számítani.

Hogy mire lehet képes a Bobcats idén, azt egyelőre nem lehet megmondani, ugyanakkor a hosszú távú jövőre nézve mindenképpen bíztató a csapat jelenlegi teljesítménye, főleg úgy, hogy Gerald Henderson személyében a tavalyi év legjobb játékosát egyelőre nélkülözni kényszerül a Charlotte.

Memphis Grizzlies

Szintén nagyon kevesen számítottak ilyen jó rajtra a Memphistől, amely jelen pillanatban 8-2-vel vezeti a nyugati főcsoportot. Azt már évek óta tudjuk, hogy a Grizzlies a liga egyik legkellemetlenebb ellenfele, hiszen ha nincs is igazán kimagasló sztár a keretben, a csapategység mégis kiváló, amely sok-sok nehézségen átlendíti a Macikat. Idén azonban a szokásosnál is jobban szerepel eddig a csapat, hiszen Gasolék csak a szezonnyitón, illetve legutolsó mérkőzésükön kaptak ki, első vereségüket a Clippers ellen, míg a másodikat a Nuggets ellen szenvedték el. Mindeközben olyan csapatokat fektettek két vállra, mint a Miami, a New York, vagy éppen az Oklahoma City, ami pedig ennél is sokkolóbb, hogy mindezt időrendi sorrendben, hat napon belül.

Amint azt már említettük, a Grizzlies sikerének kulcsa a csapategység. Lényegében mindenki pontosan tudja, hogy mi a dolga, ami viszont talán ennél is fontosabb, hogy a kezdőben nincs rossz védő. Mike Conley meccsenként két labdát szerez, Tony Allen a legjobb dobóhátvédeket is hatástalanítja, Rudy Gay 20 pontot átlagol, Zach Randolph-nak idén még nem volt olyan mérkőzése, ahol ne ért volna el dupla-duplát, Marc Gasol pedig center létére kioszt 4.6 asszisztot alkalmanként. Mindemellett a kispadra is sikerült hasznos játékosokat igazolni, ami igazán kiegyensúlyozottá teszi a Memphist.

Az eddigiek alapján a Grizzlies ismét rájátszásba várható, ahol a többi csapat csak azért fog imádkozni, hogy elkerülje Marc Gasolékat.

A negatív csalódások

Indiana Pacers

Az Indiana Pacers két szezonon belül kétszer is meglepetést okozott, előbb azzal, hogy tavaly a playoffban menetelt, idén pedig azzal, ahogy elrajtolt. Nem is biztos, hogy ehhez hasonló emelkedést, majd zuhanást láthattunk már korábban a ligában. Talán erős túlzás lenne azt állítani, hogy a Pacers a semmiből lett playoff-csapat, hiszen Larry Bird munkájának köszönhetően sejteni lehetett, hogy Grangerékkel idővel majd számolni kell, de tény, hogy hirtelen jött a felemelkedés. Ezt a csapatot viszont egy nyár alatt sikerült tönkretenni, kezdve Larry Bird távozásával, folytatva a megkérdőjelezhető nyári igazolásokkal.

A Pacers jelenleg a tavalyihoz képest csúfos, 6-7-es mutatóval áll, és elnézve a csapat jelenlegi játékát, ez a helyzet nem biztos, hogy Danny Granger visszatérésével sokat fog változni.

Chicago Bulls

Sokat gondolkodtunk azon, hogy vajon a Los Angeles Lakers, vagy a Chicago Bulls kapja meg ezt a nem túl megtisztelő helyet az összeállításunkban, végül utóbbi mellett döntöttünk, még akkor is, ha előbbitől jóval többet vártunk volna.

A Bulls jelen pillanatban 5-6-os mérleggel csak a 10. helyet foglalja el keleten, és hasonlóan az Indianához, bizony Chicagóban is nagyot fordult a világ, méghozzá elég rövid időn belül. Tény, hogy Derrick Rose sérülése alapjaiban rengette meg a csapatot, de ilyen mértékű leengedésre még a legpesszimistább Bulls-drukkerek sem számíthattak.

A csapat jelen pillanatban szenved, a Cleveland elleni sikeren kívül például egyszer sem sikerült simán nyerni, amelyre talán sokan csak legyinthetnek, azonban tény, hogy ennél jóval többet lehetett volna elvárni a Bullstól.

Mint már említettük, Rose sérülése komoly hatással van a csapatra, a problémát viszont láthatóan rosszul kezelte a vezetőség a nyáron, hiszen a kispadot sikerült elég rendesen meggyengíteni, az új igazolások pedig nem igazán válhattak be.

Ellentétben a Pacersszel, a Bullsnál komoly változást hozhat a kulcsjátékos, jelen esetben Rose visszatérése, azonban nagy kérdés, hogy ez mikor következik be.

Természetesen rengeteg pozitív és negatív csalódást okozó csapat van még a ligában, azonban a mi véleményünk szerint ez a két-két együttes a leginkább kiemelhető ilyen szempontból. Ti mely csapatok teljesítményén lepődtetek meg leginkább?

A hét legszebb jelenetei

A hét játékosa
LeBron James

Eddig mehettünk el szó nélkül a Miami Heat vezére, LeBron James idei produkciója mellett. A Király ugyanis nagyot domborított a héten, ha szigorúan a múlt csütörtöktől vesszük számításba a statisztikákat, akkor az látható, hogy James 25.3 pontot, 7.7 gólpasszt és 8 lepattanót átlagolt, amivel nálunk egyértelműen kiérdemli a hét játékosa címet.

A hét mérkőzése
11.20. Los Angeles Lakers-Brooklyn Nets
95-90

A hét mérkőzése nálunk egyértelműen a Brooklyn Nets látogatása volt a Lakersnél. A keddi találkozó rendkívül szorosan alakult, az új keleti élcsapat, valamint a megerősített Los Angeles óriási harcot vívott egymással. A felek végig fej-fej mellett haladtak, ám a végjátékot jobban bírták a hazaiak, így Kobe Bryanték örülhettek.

NBA
3. heti erőrangsor
Aktuális helyezés Múlt heti helyezés Csapat Mutató Heti mutató
1 4 Memphis Grizzlies 8-2 2-1
2 3 Los Angeles Clippers 8-3 2-1
3 5 Oklahoma City Thunder 9-3 3-0
4 2 New York Knicks 8-2 3-2
5 6 Miami Heat 9-3 3-0
6 1 San Antonio Spurs 9-3 2-2
7 9 Los Angeles Lakers 6-6 3-1
8 11 Brooklyn Nets 6-4 2-2
9 13 Atlanta Hawks 6-4 3-0
10 8 Boston Celtics 6-6 1-3
11 7 Chicago Bulls 5-6 0-3
12 15 Milwaukee Bucks 6-4 1-2
13 10 Denver Nuggets 6-6 2-2
14 12 Minnesota Timberwolves 5-5 0-2
15 14 Dallas Mavericks 7-6 2-2
16 18 Philadelphia 76ers 7-5 3-1
17 19 Indiana Pacers 6-7 3-1
18 23 Golden State Warriors 7-5 3-1
19 20 Utah Jazz 6-6 2-1
20 22 Portland Trail Blazers 5-6 2-1
21 24 Charlotte Bobcats 6-4 2-1
22 16 Houston Rockets 5-7 1-3
23 17 New Orleans Hornets 3-7 0-4
24 21 Phoenix Suns 5-7 1-2
25 27 Orlando Magic 4-7 2-2
26 25 Toronto Raptors 3-9 1-3
27 26 Cleveland Cavaliers 3-8 1-2
28 28 Detroit Pistons 2-10 1-2
29 29 Sacramento Kings 3-8 1-2
30 30 Washington Wizards 0-10 0-3