Utánpótlás

Európa élvonalában az U17-es válogatott

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elkészítette az U17-es és U19-es válogatottak legfrissebb európai rangsorát.

Az európai szövetség rangsorának az Eb-selejtező csoportok sorsolásánál van jelentősége, az elmúlt években jól szereplő nemzetek ugyanis kiemeltként könnyebb négyesbe kerülnek a minitornákon. Az UEFA az előző három év eredményei alapján készíti el rangsorát, a helyezések megállapításánál számítanak az elmúlt szezon selejtezőin szerzett pontok, a továbbjutás az elitkörbe és az Eb-döntőbe, valamint a fináléban elért helyezés - írja az mlsz.hu.

Az elmúlt három év eredményei alapján Magyarország a kontinens élmezőnyébe került, holtversenyben a 10. helyen áll, megelőzve többek között az olaszokat, az oroszokat, a törököket, vagy a svédeket. A jó helyezésünket annak köszönhetjük, hogy U17-es válogatottunk az elmúlt három év mindegyikében bejutott az Eb-selejtező elitkörébe, az előző szezonban például veretlen maradt tétmeccseken (öt győzelem mellett egy döntetlent ért el), így 2011/12-ben Európában csak öt nemzet szerzett nálunk több ranglistapontot (emlékezetes, hogy idén tavasszal hiába harcoltuk ki a pályán elért eredmények alapján az Eb-részvételt, egy tőlünk független óvás fosztotta meg Pisont István csapatát a kontinensviadalon való részvételtől).

A tavaszi Európa-bajnoki elitkör és a 2013/14-es Európa-bajnoki selejtezők sorsolását december 5-én tartják Nyonban, az U17-es válogatott mindkét esetben kiemeltként kap ellenfeleket.

Az U19-es válogatottak összevetésében - szintén az elmúlt három év eredményei alapján - Magyarország ugyancsak a mezőny első felében, mégpedig a 21. helyen áll a rangsorban, de a következő Eb-selejtező sorozat kiemelésénél ennek nincs jelentősége, mert mi rendezzük az Európa-bajnoki döntőt, így nem veszünk részt a selejtezőkön. Az U19-es válogatott tehát nem lesz érdekelt a december 5-i sorsoláson, az idei sorozat elitkörébe ugyanis nem sikerült kivívnia a továbbjutást.