MOB

Rómában kaphatja meg az ijúsági olimpiai fesztivál rendezési jogát Győr

A Közel-Keleten kialakult háborús helyzet miatt az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Izrael helyett Olaszországban tartja soron következő, december 7-én és 8-án esedékes közgyűlését, így az EOC székhelyén, Rómában dől el, hogy Győr városa rendezheti-e 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).

A színhelyváltozásról a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatta az MTI-t kedden.

Az EOC 1991-ben határozott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megvalósításáról, amely az ötkarikás mozgalom harmadik számú viadala a felnőtt olimpia és az ifjúsági olimpiai játékok után. A versenyeket kétévente rendezik meg mind a nyári, mind a téli olimpiai sportágakban. A fesztivált ugyanúgy jellemzi az ötkarika, az olimpiai láng, a nyitó- és záróünnepség, vagy éppen az olimpiai falu rendszere - 4000 sportoló méri össze tudását és erejét.

A XIV. nyári EYOF-ot az EOC döntése értelmében 2017 júliusában bonyolítják le. Az EOC tavaly áprilisban írta ki a pályázatot, s Győr városának komoly esélye van arra, hogy a 14-18 éves korosztály olimpiai versenyének házigazdája legyen. Magyarország első ízben adhatna otthont ilyen ötkarikás viadalnak. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál a kontinens utánpótlásának kiemelkedő sportrendezvénye, amelyen Magyarország a MOB szervezésében 1991 óta minden alkalommal részt vett.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a MOB elnöke egy korábbi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Győr városa olyan esemény helyszíne lehet 2017-ben, amelyre az egész világ odafigyel.

"Egy ilyen rendezvény sikere akár évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát. Győr rendezési esélyei jók, hiszen egyedül pályázik az eseményre, de ez nem jelenti azt, hogy mi rendezhetjük az EYOF-ot. A kormánygarancia révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók a következő években, így egy új uszoda, atlétikai pálya, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása. Ezek a fejlesztések azonban nemcsak a nyolcnapos EYOF lebonyolítását szolgálják, hiszen utána is hasznosíthatók" - jelentette ki Borkai Zsolt.

Tavaly a nyári versenyeket a törökországi Trabzon városában rendezték július 23-30. között. A magyarok 36 versenyzővel indultak négy sportágban. Az olimpiai fesztiválon az EOC 49 tagországa vett részt. A jövő magyar olimpikonjai öt arany-, három ezüst- és öt bronzérmet nyertek, az éremtáblázaton Magyarország az előkelő hatodik helyen végzett. A legeredményesebb EYOF magyar szempontból a 2003-as párizsi verseny volt 14 aranyéremmel. A legsikeresebb magyar EYOF-sportág pedig az úszás, amelynek művelői eddig 25 érmet gyűjtöttek.