NFL

Oktatták a Coltsot Foxborough-ban

Az elmúlt évtized két legjobb csapata csapott össze a Gilette Stadionban. Persze ez már messze nem ugyanaz a két csapat, mint amelyek vérre menő csatát vívtak a Super Bowlba kerülésért; többek közt a Colts élő legendája, Peyton Manning is idén tavasszal hosszú szappanopera után Denverbe igazolt.

New England Patriots - Indianapolis Colts 59-24

Az 1/1-ként draftolt Andrew Luck azonban úgy illeszkedett be, mintha csak reinkarnálódott volna benne a magas homlokú irányítólegenda. Az első negyedben kétszer is megszerezte csapatának a vezetést, remek támadásokat vezetve. Előbb Delone Carter 1 yardos futott touchdownjához asszisztált, majd Rob Gronkowski egyenlítése után TY Hiltonnak adott remek passzt, melyet az újonc elkapó hat pontra váltott. A Stanfordon végző passzológép végül 334 yarddal zárt, amivel a szezonban már ötödször lépte túl a 300 yardos határt, s megdöntötte Peyton Manning újoncrekordját.

A második negyedben azonban a Csikók első támadása, amely nem zárult ponttal, meg is adta a lendületet a Hazafiaknak. Julian Edelman 68 yardos punt-visszahordásával hatalmasat lökött Tom Bradyéken, a végeredmény ezek után pedig lezárt kérdés volt. Előbb a nemrég megszerzett Aqib Talib futott vissza interceptionből, majd a már bejáratott páros, Edelman és Gronkowski szerzett rövid passzjátékból TD-t, végül Alphonso Dennard szórt sót a már felnyitott sebbe, s lépett Reggie Wayne elé.

Az 59-24-es győzelemmel már 7-3-es mérleget alakított ki magának Bill Bellichick és csapata, s gyakorlatilag behozhatatlan az előnye hat fordulóval a vége előtt az egyaránt négy sikerrel álló Dolphins - Bills duóval szemben. A Colts 6-5-el sem szégyenkezhet, elvégre már most dupla annyi győzelmet szedtek össze, mint az egész tavalyi évben, s a Texans mögött egyértelműen másodiknak néznek ki csoportjukban.

Denver Broncos - San Diego Chargers 30-23

A Colts egykori irányítólegendája, Peyton Manning eközben a Sziklás-hegység legnagyobb városában fogadta a Broncos élén a Chargerst. Csapata védelme eléggé helyben hagyta Philip Riverséket; a kommentátorok -jogosan- nem győzték dicsérni a Vadlovak szélső linebackerét, Von Millert, s előbb Lawrence Taylorhoz, majd Derrick Thomashoz, a poszt valaha volt legnagyobb játékosaihoz hasonlították a még mindig csak második évében járó védőt, aki háromszor vitte földre a jobb támadófalakat is látott Riverst, s amúgy is lehetetlen volt blokkolni.

A pontok így szinte csak akkor estek, amikor Manningék voltak pályán; Demarius Thomas, Brandon Stockley és Eric Decker elkapott TD-ire (a legutolsó Manning karrierje 423. hat pontot érő átadása volt, amivel megelőzte az örökraglistán Dan Marinót, s immár egyedül áll a második helyen) csak Eric Weddle és Shaun Phillips tudott válaszolni. A sportág természetéből fakadóan pedig a támadók lényegesen könnyebben érhetnek el sok pontot, mint a védők, így magabiztosan nyert a hazai csapat, mely így 7-3-as mérleggel, három meccs előnnyel vezeti a Chargers előtt az AFC Nyugati csoportját.

Oakland Raiders - New Orleans Saints 17-38

Nagy feladattal léptek Drew Breesék pályára a nyugati parton. A 2009-es győztes Szentek ugyanis a pocsék idénykezdés (négy vereség) után először jöhettek fel 50 százalékra a táblázaton, amihez a Dennis Allen vezetésével biztató jeleket mutató, de Al Davis halálát még mindig nem igazán kiheverő Raidersen kellett volna átlépni.

Ebben a kezükre játszott az is, hogy az Útonállók legnagyobb fegyvere, Darren McFadden sérülés miatt hiányzott a mérkőzésről. A szélvészgyors futót remekül pótolta ugyan Marcel Reece (103 futott, 90 elkapott yard), de a fullback a védekezésbe nem tudott besegíteni. Brees pedig szétszedte az ezüstfeketéket, Jimmy Grahamet és Lance Moore-t is bevonva a pontgyártásba, melynek Mark Ingram is szerves része volt.

A magabiztosan hozott győzelemmel így 5-5-re feljött a Saints. Az NFL történetében egyetlen egy csapat van, mely 0-4-es kezdéssel is bejutott a rájátszásba. A szezon eleji hatalmas botrányban több edzőjét és játékosát is elveszítő csapat alighanem örömmel koppintaná az 1992-es Chargerst; Junior Seauék ugyanis egymás után 12 meccsből 11-et megnyertek, s csak Dan Marino Miami Dolphinsával szemben maradtak alul a playoff második fordulójában.

NFL alapszakasz
11. forduló
Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 6-28
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 43-37 h.u.
St. Louis Rams - New York Jets 13-27
Dallas Cowboys - Cleveland Browns 23-20 h.u.
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 21-27 h.u.
Atlanta Falcons - Arizona Cardinals 23-19
Detroit Lions - Green Bay Packers 20-24
Washington Redskins - Philadelphia Eagles 31-6
   
Vasárnap késő este:  
Oakland Raiders - New Orleans Saints 38-17
Denver Broncos - San Diego Chargers 30-23
New England Patriots - Indianapolis Colts 59-24
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens kezdés: 2.20
   
Kedd hajnalban:  
San Francisco 49ers - Chicago Bears kedd: 02:30
   
Péntek hajnalban rendezték:  
Buffalo Bills - Miami Dolphins 19-14