NBA

Nincs már hibátlan csapat az NBA-ben

Kilenc mérkőzést rendeztek az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) 17. játéknapján, ezek közül pedig előzetesen a Memphis-New York találkozó tűnt a legérdekesebbnek. Ez a meccs végül Grizzlies- sikert hozott, így tehát kijelenthető, hogy a 17. játéknapig volt hibátlan csapat a ligában.

J.R. Smith

Memphis-New York
105-95

A csütörtöki, San Antonio elleni siker után nem sok jót jósoltunk a New Yorknak, tippünk pedig be is jött, hiszen a Memphis nagyon simán legyőzte Anthonyékat. A nagyszünetben pedig még csak öttel ment a Grizzlies, ám a harmadik játékrészt 31-18-ra nyerték a Macik, így hiába a Knicks záró felvonásban aratott 28-20-as sikere, Feltonék hat meccs után veszítették el veretlenségüket.

A hazaiak elsősorban kezdőiknek köszönhetik a sikert, hiszen Tony Allen kivételével mindenki legalább 16 pontot ért el, a legkiemelkedőbb produkciót pedig Zach Randolph nyújtotta 20 ponttal és 15 lepattanóval. A másik oldalon Carmelo Anthony javított a Spurs elleni botlásán, és ezúttal 20 egységet termelt, de a gyenge védekezés miatt ma ez is kevésnek bizonyult.

A Memphis kiváló csapatmunkájáról Mike Conley nyilatkozott: „Azt próbáljuk bebizonyítani, hogy bárkivel képesek vagyunk felvenni a harcot. Nagyon mély keretünk van, a srácok pedig keményen dolgoznak. A saját stílusunkban próbálunk kosárlabdázni, ha pedig ez elég a győzelemhez, akkor nyerni is fogunk.”

Indiana-Dallas
103-83

Ahhoz képest, hogy a Pacers az elmúlt két mérkőzésén egyenesen kilátástalanul kosárlabdázott, ezúttal rendesen kitömte a Dallast. A hazaiak mindezt kiváló második félidőben nyújtott teljesítményüknek köszönhették, hiszen a nagyszünetben még egypontos előnyben voltak a vendégek, majd a harmadik negyedet tíz, míg a negyediket 11 ponttal sikerült megnyerniük.

A Pacers kezdője ezúttal kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ugyanis mind az öt kezdőjátékos kétszámjegyű eredményt könyvelhetett el, de a mezőny legeredményesebb játékosát így is a dallasiak adták, O.J. Mayo személyében, aki 19 egységet tett a közösbe.

Detroit-Orlando
106-110

Jameer Nelson visszatérése jótékony hatással volt az Orlandóra, ugyanis a csapat rendkívül rossz formában érkezett Detroitba, ám végül eredményes játékkal szerzett értékes győzelmet. Az első két negyedet pedig egyaránt a Pistons nyerte, méghozzá 25-22-re, ám a záró játékrészben 39 pontot szórt a Magic, amelyet csak alig tudott megközelíteni a hazai gárda, így sajnos mi is vesztes fogadást könyvelhettünk el.

Érdekesség, hogy mind a hazaiak, mind a vendégek legjobbja egyaránt 23 egységet termelt, előbbi esetében Greg Monroe, míg utóbbinál J.J. Redick.

Minnesota-Golden State
98-106

Ahhoz képest, hogy a fél Timberwolves-keret sérült, a Minnesota ezúttal is szépen helytállt., a hazaiak ugyanis gyakorlatilag az egész első félidőn keresztül vezettek, ám a 70-s hajrájának köszönhetően végül mégis a Warriors örülhetett. A harmadik játékrésztől kezdve pedig már egyértelműen a vendégek uralták a játékot, akik így viszonylag sima győzelmet arattak.

A rengeteg sérültnek köszönhetően a Wolves másodévese, Derrick Williams jóval többet játszott a vártnál, ezt pedig 23 ponttal hálálta meg, míg a hazaiak újonca, Alexej Sved 22 egységet hozott össze a kispadról. A vendégek kiegyensúlyozottan játszottak, hat játékos is kétszámjegyű eredményt ért el.

A Warriors játékáról az erőcsatár, David Lee nyilatkozott: „Nincs olyan játékosunk, aki 30 pontot tudna dobni egy meccsen, így egyértelmű, hogy kiegyensúlyozottan kell támadnunk. Ezúttal kiválóan osztottuk meg a labdát, mindenki szép játékokat vitt véghez, mi pedig így tudunk a leghatékonyabbak lenni.”

Portland-Houston
119-117 (h.u.)

Érdekes, hogy a két együttes egyszer már találkozott idén, és csakúgy, mint most, akkor is döntetlennel végződött a párharc. Pedig a Houston ma is nyerhetett volna, hiszen félidőben már héttel mentek a rakéták, ám a Blazers sikeresen visszajött a meccsbe, sőt, a végén Lillard révén akár a rendes játékidőben is nyerhettek volna a hazaiak. Az újonc azonban kihagyta a triplát, ám ezt követően, a ráadásban már jóval könnyebb dolga volt a Blazersnek.

Érdekesség, hogy a hazaiak közül hárman is kiváló estét fogtak ki, Nicolas Batum például 35 pontot szerzett, LaMarcus Aldridge pedig 29, míg Damian Lillard 27 egységig jutott. A vendégeknél hatan is kétszámjegyű eredményt értek el, ám közülük természetesen a 29 pontig jutó új szerzemény, James Harden volt a legjobb.

Los Angeles Lakers-Phoenix Suns
114-102

Habár Mike D’Antoni már megérkezett Los Angelesbe, mégsem a kispadról nézte csapata játékát, amely azonban így is viszonylag simán nyert a Suns ellen. Bryanték azonban viszonylag nehezen hozták össze ezt a nagy előnyt, hiszen félidőben még csak öt, a záró játékrészt megelőzően pedig csak nyolc egység volt a különbség a két együttes között, ám a hajrát egyszerűen nem bírta a Suns.

Ezen az estén Kobe Bryant kitett magáért, hiszen 31 pontot ért el, de Darius Morrison kívül mindenki legalább kétszámjegyű eredményt tudott felmutatni. A vendégeknél Goran Dragic bizonyult a legjobbnak, ő 22 pontot tett a közösbe.

Természetesen a játéknap további mérkőzései is tartogattak izgalmakat. A Sixers például ki tudta javítani a Detroit ellen elszenvedett bakiját a Jazz ellen, de az Oklahoma City is képes volt korrigálni, méghozzá a New Orleans otthonában. A Sacramentónak azonban továbbra sem megy a játék,  Evansék ezúttal hazai pályán kaptak ki nagyon simán a Hawkstól.

NBA
Alapszakasz, a 17. játéknap eredményei
Philadelphia-Utah 99-93
Indiana-Dallas 103-83
Detroit-Orlando 106-110
New Orleans-Oklahoma City 95-110
Minnesota-Golden State 95-106
Memphis-New York Knicks 105-95
Sacramento-Atlanta 96-112
Portland-Houston 119-117
Los Angeles Lakers-Phoenix 114-102