Karrier

A Championship remek tanulóév számomra – Bogdán Ádám

  • Drégelyvári Anna

Bogdán Ádám az előző szezonban megszilárdította helyét az angol Bolton Wanderers kezdőcsapatában, és a magyar válogatottban is övé lett az egyes számú mez. Bár klubja májusban kiesett a Premier League-ből, a 25 éves kapus a hathárom.hu-nak elmondta, a Championship remek tanulóév számára, jövő tavasszal pedig feljutást szeretne ünnepelni a Boltonnal.

A Bolton az előző idényben csak az utolsó fordulóban, a Stoke City elleni döntetlennel esett ki az angol élvonalból, és eddig hullámzóan szerepel a Championshipben.

"Tény, hogy a tavalyi kiesésünk hatalmas csalódás volt, játékosok, vezetők, szurkolók számára egyaránt. Kulcsjátékosok nagyobb számban maradtak meg, mint arra előzetesen számítani lehetett, tehát erre nem foghatjuk a rosszabb őszi szereplést, hiszen a keret nagyjából egyben maradt. Rosszul kezdtük a szezont, hektikusan játszottunk, győzelmet vereség követett, aztán még egy vereség, majd döntetlen" - nyilatkozta a hathárom.hu-nak Bogdán Ádám.

A Wanderers eddigi felemás teljesítményének több oka is lehet a kapus szerint.

"Teljesen más a felkészülés a Championshipre, emellett mindenki minket akar megverni, extra motivációval állnak ki ellenünk az ellenfelek, ez is oka lehet a rossz szereplésnek. Másrészről nem voltunk elég stabilak hátul, elég szervezettek, nem játszottunk csapatként, és ez okozta azt, hogy nem tudtunk stabil produkciót nyújtani, folyamatosan nyerni a meccseket. Ezen megpróbálunk változtatni, rengeteget edzünk, gyakoroljuk az edzőpályán, hogy stabilan együtt mozogjon a csapat, mert ez fontos ebben a bajnokságban - de mindenhol máshol a világon. Ekkor kijöhet az a kvalitásbeli különbség, amit hiszünk, hogy megvan bennünk. Remélem, ezt be is tudjuk bizonyítani."

Bogdán Ádám a Bolton Wanderers kapusaként 2011-ben.

Október elején tíz mérkőzésen szerzett 11 pont után menesztették Owen Coyle menedzsert, aki 2010 januárjában vette át a csapat irányítását. A skót-ír szakember építette be fokozatosan a kezdő tizenegybe a magyar légióst, Bogdán az előző szezon második felében már a rutinos Jussi Jääskeläinen helyett a Bolton első számú kapusa volt.

"Nagyon rosszul érintetett Owen Coyle távozása, mert mint embert, nagyon kedveltem, és szerettem alatta játszani. De tavaly kiestünk, aztán nem kezdtük jól a bajnokságot, ezért a vezetőség úgy ítélte meg, már nem lát vele lehetőséget a további fejlődésre, így megváltak tőle. Biztos vagyok benne, hogy hamar talál magának csapatot, mert nagyon pozitív, motivált ember. Mi most egy új edzővel készülünk, és megpróbáljuk megtestesíteni a pályán azt az elvárást, amit a tréner megkövetel tőlünk. Bízom benne, hogy ez a pályán is megvalósul, és összeszedett, nagyon kemény, jó csapatot fognak látni a szurkolóink."

Az északnyugat-angliai együttes jelenleg 16 fordulót követően a 17. helyen áll a másodosztályban, az új menedzserrel, Dougie Freedmannel eddig egyszer nyert és kétszer ikszelt a csapat, melyet hét pont választ el a még rájátszást érő hatodik helytől, és 12 a biztos élvonalbeli tagságot érő másodiktól. Bogdán szerint az idény harmadánál még nem kell temetni őket, és biztos benne, hogy kiharcolják az azonnali visszajutást a Premier League-be.

"Máshogyan nem is szabad ehhez hozzáállni. Ha masszívan tudunk szerepelni mint csapat, jól védekezünk, akkor a minőségbeli különbség ki fog jönni a javunkra. Van egy érdekes statisztika, mely szerint a Bolton rúg a legtöbbet kapura a Championshipben. Sajnos ez nem jelent meg győztes meccsekben. De hangsúlyozom, ha minden találkozón betartjuk az edző utasításait, hátul stabilak leszünk, és csapatként futballozunk, akkor elérhető a feljutás."

A 12-szeres válogatott kapust tavaly több fórumon is az év játékosának választották meg klubjában. Eddig 24 mérkőzésen szerepelt a világ legerősebb bajnokságában, és úgy véli, egy osztállyal lejjebb is tud fejlődni.

"A csapat együtt maradt, a cél az azonnali visszajutás, harmadrészt még nem játszottam annyi meccset Angliában, hogy válogatós legyek. Nagyon szeretek Boltonban élni, futballozni, szeretnék a csapattal feljutni, és azt gondolom, erre megvan minden esélyünk, ha a feltételek teljesülnek. Látom a motivációt erre a vezetőség, az edző részéről, a játékoskeret egyben maradt. Szeretnék a feljutás részese lenni, és nem mellesleg nekem ez egy nagyon jó tanulóév. Temérdek meccs van, rengeteget lehet tanulni, fejlődni, így állok hozzá, és remélem, hogy a bajnokság végén ünnepelni tudunk."

A 25 esztendős hálóőr nem foglalkozik egy esetleges klubváltással, jól érzi magát Boltonban. "Csak a jelenre szabad összpontosítani, úgy vélem, ha azon agyalnék, mi lehetne, lesz a jövőben, az kihatna a teljesítményemre. Csak a következő meccsre koncentrálok, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak, ezáltal hozzájárulhatok az eredményességünkhöz, és ha a csapat is jól teljesít, el tudjuk érni a kitűzött célt. Az élet pedig zajlik magától, mindenkinek az lenne a legjobb, ha fel tudnánk jutni. Mindenki akkor lenne a legboldogabb, a klub is, én is, ha találkoznának az érdekek."