London 2012

Decemberben kaphatja meg bronzérmét a magyar birkózó

megosztom

A december 4-i végrehajtó bizottsági ülésén foglalkozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Szoszlan Tyigijev doppingügyével, így akkor válhat véglegessé, hogy Hatos Gábor - akit az üzbég birkózó legyőzött a londoni olimpián a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájának harmadik helyért rendezett mérkőzésén - megkapja majd a bronzérmet.

A francia hírügynökség a nemzetközi sportági szövetségre (FILA) hivatkozva közölte a dátumot, hozzátéve: azért húzódik az ügy, mert csak a játékok után vált ismertté, hogy Tyigijev mintájának elemzése pozitív eredménnyel zárult.

Hatos Gábor december elején megkaphatja megérdemelt jutalmát - Fotó: origo.hu

Szeptemberben derült ki, hogy az üzbég versenyző Londonban adott mintájában doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök, s ő nem kérte a B próba elvégzését. Hatos Gábor eredetileg ötödikként zárt az olimpián, de kedvező ítélettel bronzérmessé léphet elő.

A 28 éves sportoló a magyar olimpiai csapat 18. érmét szerezheti, s egyben a harmadik birkózó lehet, aki dobogós helyen zárja a játékokat. Londonban a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg) második, míg Módos Péter (55 kg) harmadik lett.

A brit fővárosban nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek a magyar versenyzők, Hatosé lehet tehát a hatodik bronz.

Az amerikai hírügynökség kedden azt írta a NOB-nak az ügyet közelről ismerő két tisztségviselőjére hivatkozva, hogy már meg is fosztották bronzérmétől Tyigijevet. A nyilatkozók ugyanakkor nevük elhallgatását kérték, mert - amint azt közölték - az ítélet még nem nyilvános.

megosztom