NB I visszatekintő

Szivics, a nagy varázsló

A hétvégén folytatódott az OTP Bank Liga. Összeállításunkban a tizenharmadik forduló mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel.

Rizikó nélkül nincs kockázat... A 13. forduló általában azoknak hozott szerencsét, akik amolyan minden mindegy alapon döntöttek, vagy még a mérkőzés előtt, vagy játék közben. Messzemenő következtetést persze nem érdemes levonni egyik esetből sem, semmi nem garantálja, hogy legközelebb is bejön a váratlan húzás, egy-két eset azonban azt igazolta, hogy aki mert, az tényleg nyert.

Az Újpestnek túl sok választása nem volt, győznie kellett ahhoz, hogy ne csússzon le a kieső helyen állók elé. Az Eger kellemes partnernek ígérkezett ehhez a feladathoz, bár eddig is sokan gondolkodtak hasonlóan, aztán a többségük meglepődött, de aki nem, azt is kiverte a víz, amíg megtörte a hevesiek ellenállását. Jos Daerden előzetesen mégis úgy kalkulált, hogy három védő is elég lesz a sikerhez, sőt a középpályán is zömében olyan játékosokat szerepeltetett, akik meccs közben inkább előre, mintsem hátrafelé tekintgetnek. A lilák mesterének ráadásul valahogy helyet kellett szorítania annak a Bruno Moraesnek, aki egy hónapja mást sem csinált, mint edzett, a hétvégéken pedig - játékengedélye hiányában - a lelátóról szurkolt társainak. Mivel a dokumentum végre megérkezett a Megyeri útra, Daerden nem a kispadra ültette, hanem a kezdőcsapatba jelölte a brazilt, aki mint tudjuk, egy (másodszándékú?) gólpasszal és egy góllal igazolta egyrészt edzője döntését, másrészt azt, hogy BL-győztesként (még ha nem is ő vitte hátán a nyolc évvel ezelőtti Mourinho-féle Portót), mindenfajta ráhangolás nélkül vígan elfutballozik a magyar NB I-ben. Ami pedig a spontán megkarcsúsított újpesti védelmet illeti...Nos, Vasziljevics vezetőgólja után világosan látszott, hogy sötét jövő várna a lilákra, ha Daerden rendszert csinálna ebből a felállásból, hiszen a támadófutballt egyelőre nem első osztályú szinten művelő egriek is többször okoztak meleg pillanatokat a hazai kapu előtt. A belga tréner idejében kapcsolt, látva azt, hogy Szélesiék vékony jégen táncolnak, a második félidőre megtámogatta őket a védekezésben jártas Mihajloviccsal, ettől kezdve pedig csak az volt a kérdés, hogy hány góllal nyer az Újpest.

Az újpestieknek érdemes volt várniuk Moraesre, góllal és gólpasszal segítette csapatát a győzelemhez - Fotó: ujpestfc.hu

Pécsett ennél sokkal melegebb volt a helyzet. A 2011. november 26-ai dátum mély nyomokat hagyott a baranyai szurkolókban. Akkor Bajzát Péter egy mesterötössel tette emlékezetessé magának (meg a Vasasnak) a meccset. A csapat aztán gondoskodott arról, hogy az a mérkőzés a mai napig beszédtéma legyen, de nem elsősorban a parádés csatárteljesítmény miatt. Azóta ugyanis képtelen volt otthon bajnokit nyerni az együttes, hiába történt kétszer is edzőváltás, majd nyáron játékosvásárlás. Tizenkét forduló alatt saját közönségük előtt mindössze két nyamvadt gól nélküli döntetlenre futotta a pécsiek erejéből, maximum az vigasztalhatta őket, hogy így is kétszer annyi pontot szereztek otthon, mint az ebben az összevetésben szintén tökutolsó Siófok. Elérkezett hát a nagy nap, az ellenfél éppen a somogyi alakulat volt, Supka Attila pedig meglépte azt, amit ebben a szezonban még egyszer sem, mind a négy csatárát a kezdőcsapatba jelölte. A Wittrédi, Bajzát, Okoronkwo, Grumics-kvartett tagjainak eddig nagyjából azonos játékperc jutott, általában egymás cseréi voltak, most azonban együtt kezdték a meccset. Eleinte úgy tűnt, túl nagy kockázat volt egyszerre pályára küldeni őket - a Siófok szerzett vezetést -, aztán ha kissé nyögvenyelősen is, de megszületett a három hét híján egy éve várt hazai győzelem. És talán az sem a véletlen műve, hogy az egyenlítő gólt Bajzát szerezte, a végeredményt pedig a házi gólkirállyá előlépett Okoronkwo állította be. A folytatásban persze kevés esély van arra, hogy ők így négyen ismét együtt futballozzanak, a Siófok ellen bejött, de hát tudjuk, nem ez a mérce...

...hanem például az MTK-Fradi meccs. Végre egy (örök)rangadó, amely nem csak a nevében, hanem minőségében is magában hordozta az elvárt színvonalat. A körítés is tartalmazott látványelemeket, a Hungária körúton már megszokott pompon lányok mellett egy liba is dobott a közel ötezres publikum által generált hangulaton. A szurkolók persze nem Gedeon miatt váltottak jegyet a meccsre, a kabala figuránál jobban érdekelte őket, hogy mire jut egymással a dobogón egyre otthonosabban berendezkedő MTK és a hétről-hétre karakteresebben futballozó Moniz-féle Fradi. Ha csupán a végeredményre pillantunk, mondhatnánk, hogy egyértelműen kiderült, ki a jobb, ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a mérkőzés a rendes játékidő után dőlt el - némi kockázattal. Az első váratlan húzást Hidvégi előretörése jelentette, az MTK bekkje a 91. percben, 2-2-es állásnál tűnt fel a ferencvárosi kapu előtt, s ha már ott volt, a vendég védők nagy meglepetésére gólt lőtt. Hogy Hidvégit Garami József küldte fel, vagy a játékos döntött így, az tulajdonképpen mindegy - mindkettőben benne volt a rizikó. Abban már kevésbé, hogy Jova az utolsónak hitt támadásnál, egy szögletnél elhagyta a kapuját, és az ellenfél tizenhatosán belül próbált zavart okozni, hiszen másodpercek voltak hátra, legrosszabb esetben marad a 3-2. A futballtörténelemben azonban előfordult már többször, hogy éppen a hátrányban lévő csapat kapusa szerzett gólt, vagy legalább is az ő feltűnése osztotta meg a védők figyelmét. Most nem ez történt, sőt az utolsó pillanatokra maradt a slusszpoén. Az első félidőben duplázó Csiki helyére a szünetben beállt Könyves ahelyett, hogy kivágta volna a labdát a stadionból, ezzel vége a meccsnek, hiszen a hosszabbítás is jócskán letelt, csinált egy cselt, nem nézett fel, csak félszemmel felpillantott és hatvan méterről megcélozta az üres kaput. Akkor, abban a pillanatban nyilván nem mérte fel a távolságot, nem azzal foglalkozott, hogyan tartsa a lábát, milyen erővel lőjön, egyszerűen azt tette, amit az ösztöne diktált. Gól lett belőle. Kockázat ebben a mozdulatban sem volt, hiszen Kassai így is-úgy is lefújta volna a mérkőzést, a megoldáshoz mégis kellett némi merészség és jó értelemben vett csibészség. Egy 23 éves futballistától (nálunk) nem megszokott az ilyesmi, hetvenegy élvonalbeli mérkőzéssel a lábában kevesen veszik maguknak a bátorságot, hogy egy örökrangadón a Teleki térről megcélozzák a kaput - még ha az üres is. Könyves elvállalta, s mivel ez volt NB I-es pályafutásának 13. gólja, melyiknél legyen szerencséje, ha nem ennél.

A paksiaknak nem kellett Fortunát kergetniük, megtették ezt a debreceniekkel, akik ugyan sokáig nem hagyták magukat elkapni, Tököli Attilával azonban nem tudtak mit kezdeni. Legalább is a 63. percben nem, és az a csatáralakítás el is döntötte a három pont sorsát. A mozdulatsor két részből állt, az első olyannyira megzavarhatta a Loki védőit és a kapust, hogy képtelenek voltak reagálni a másodikra. A jobbról érkező beadás után ,,Töki" akkora luftot rúgott, hogy ha lazábban köti meg a cipőjét, akkor azt még mindig keresik a Nagyerdőben, ám mivel ő nem csak az ellenfeleit, hanem a csukáját is jól be tudja fűzni, miután előtte maradt a labda, kegyetlenül bevágta azt a léc alá. Ez a Tököli-gól egyébként több, évek óta szisztematikusan felépített sorozatot is romba döntött:

– A DVSC hazai bajnoki mérkőzésen ezt megelőzően legutóbb 2011. május 22-én kapott ki.
– 2010. május 19-én fordult elő utoljára, hogy a Loki otthon nem szerzett gólt.
– Három éve, 2009 novembere óta először fordult elő, hogy a DVSC két egymást követő bajnoki mérkőzését elveszítette.
– Három éve, a BL-szereplés őszén volt rá példa legutóbb, hogy a DVSC-nek a 13. forduló után négy veresége volt.

Minderről ki tehet? Hát persze, hogy Tomiszlav Szivics. A paksiak szerb-magyar trénere már a találkozó előtt gyanúsan nyilatkozott, azt mondta, hogy ,,nem sok esélyünk van a Loki ellen". Próbálkozott ő már hasonlóval még a Kecskemét edzőjeként, egy évvel ezelőtt a Videoton elleni bajnoki előtt határozottan kijelentette, hogy nincs esélyük Fehérváron, aztán nyertek kettő-nullra...Ennél azonban érdekesebb, amit a Debrecen legyőzése után tett közkincsé Szivics.

,,Nem szeretem az állóvizet, és úgy gondoltam, kell valami egészen váratlant húznom. Ezért a mérkőzés délelőttjén egy hajtós, megterhelő edzést vezényeltem a fiúknak, akik igencsak elcsodálkoztak, amikor meghallották, mit kell tenniük...Nem akarom most dicsérni magam, de mondják meg nekem, mikor látták Tököli Attilát ennyit sprintelni? Aki dolgozik, azt megsegíti a futball istene, s lám, Attila végül gólt tudott szerezni."

Ha ez igaz, márpedig miért kételkednénk benne, Szivics felrúgta a futball írott és íratlan szabályait, délelőtt nem ragadt rá a mágnestáblára, hanem tréninget tartott a csapatnak. Nem az ilyenkor szokásos átmozgatót, hanem ahogyan fogalmazott, megterhelőt. Hogy volt-e ebben kockázat? Igen. A történtek viszont őt igazolják. Meg azt, hogy aki mer, az nyer...

OTP Bank Liga 2012-2013
A 13. forduló eredményei
KECSKEMÉTI TE-PHOENIX MECANO-DIÓSGYŐRI VTK 1-1 (0-1)
Kecskemét, 2000 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor (Kispál Róbert, Viszokai László)
KTE: Borszéki – Sós, Vaskó, Póti, Forró – Patvaros (Dosso, 80.), Ramos, Szavics (Bertus, 71.),  –  Litsingi (Pekár, 60.), Salami, Tarabai. Vezetőedző: Horváth Ferenc. Cserepad: Antal B., Balogh B., Bertus, Farkas B., Pekár, Dosso, Jorginho.
DVTK: Tajti – Vági, Gal, Hanek, Gohér – Gallardo (Bacsa, 77.), Takács, Elek Á., Luque - Tisza (Gosztonyi, 88.), Fernando. Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Ambrusics, Nagy T., Vadász, Abdouraman, Csirszki, Gosztonyi, Bacsa.
Gólszerző: Szavics (48.), ill. Tisza (24.)
Sárga lap: Ramos (11.), Salami (82.), ill. Vági (36.), Elek Á. (78.), Tisza (86.)
 
ÚJPEST FC-EGRI FC 3-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3000 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Takács Gábor, Márkus Tamás)
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Iandoli – Remili (Barczi, 75.), Vasziljevics, Balogh B., Christ, Kovács D. (Mihajlovics, 46.) – Kabát, Moraes (Proesmans, 80.). Vezetőedző: Jos Daerden. Cserepad: Horváth T., Mihajlovics, Zarisz, Pollák, Proesmans, Barczi, Sztaniszavljevics.
Eger: Brljak – Balog Zs., Kovács G., Knakal, Hamouz, Mecsinovics – Stanislaw, Dobrics (Kabele, 59.), Farkas Á. (Albert, 73.) - Németh N., Pisanjuk (Pavlov, 83.). Vezetőedző: Simon Antal. Cserepad: Sztankó, Piller, Albert, Kabele, Koós, Pavlov.
Gólszerző: Vasziljevics (15.), Moraes (65.), Balogh B. (87.)
Sárga lap: Kovács G. (2.), Balog Zs. (36.), Dobrics (49.), Németh N. (72.)
 
MTK BUDAPEST-FERENCVÁROS 4-2 (2-1)
Hidegkuti Stadion, 4500 néző. Vezette: Kassai Viktor (Erős Gábor, Ring György)
MTK: Hegedűs – Wolfe, Vukmir, Kelemen, Hidvégi – Ladányi (Nikházi, 57.), Zsidai, Kanta J., Vadnai, Csiki (Könyves, 46.) –  Tischler (Poór, 76.). Vezetőedző: Garami József. Cserepad: Groppioni, Djurics,  Poór, Nikházi, Pölöskei Zs., Balajti, Könyves.
FTC: Jova – Alempijevics, Otten (Perics, 65.), Besics, Jovanovics (Csukics, 71.) – Jenner, Gyömbér, Böde, Józsi, Ionescu (Orosz, 54.) - Somalia.  Vezetőedző: Ricardo Moniz. Cserepad: Ranilovics, Klein, Sváb, Csukics, Orosz, Máté J., Perics.
Gólszerző: Csiki (10., 44.), Hidvégi (91.), Könyves (94.), ill. Józsi (37.), Böde (80.)
Sárga lap: Zsidai (30.), Nikházi (93.), ill. Jovanovics (49.)
 
LOMBARD PÁPA-SZOMBATHELYI HALADÁS 1-0 (1-0)
Perutz Stadion, 2500 néző. Vezette: Veizer Roland (Kis Zoltán, Horváth Róbert)
Pápa: Szűcs L. – Nagy S., Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero, Maróti, Tóth B. (Tóth G., 74.), Sekour, Arszics (Seye, 76.) - Marics (Benko, 85.). Vezetőedző: Zsivóczky Gyula. Cserepad: Markek, Tóth G., Németh M., Cekulajevs, Király, Seye, Benko.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Devecseri (Kulcsár K., 35.), Fehér Z. – Nagy I G., Rajos (Andorka, 63.), Radó, Iszlai, Búrány (Ugrai, 74.) - Kenesei. Vezetőedző: Artner Tamás. Cserepad: Mursits, Kulcsár K., Gyurján, Jagodics, Szakály A., Andorka, Ugrai.
Gólszerző: Marics (28., 11-esből)
Sárga lap: Présinger (22.), Maróti (32.), Sekour (42.), Nagy S. (63.), Tóth G. (80.), Quintero (90.), ill. Devecseri (28.), Rajos (41.), Iszlai (45.)
Piros lap: Sekour (60., második sárga lap)
 
PÉCSI MFC-MATIAS-FGSZ SIÓFOK 2-1 (1-1)
Pécs, 1500 néző. Vezette: Szőts Gergely (Bozó Zoltán, ifj. Varga Gábor)
PMFC: Dibusz – Bodnár, Krejci, Causic, Zeljkovics -  Horváth A. (Demjén, 58.), Akassou, Wittrédi - Okoronkwo (Uzoma, 82.), Bajzát, Grumics (Nagy O., 41.). Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Fodor, Demjén, Lantos, Nagy O., Sztojmirovics, Uzoma.
Siófok: Kurucz – Mogyorósi, Nyári, Fehér Zs., Fejes – Sluka (Dajics, 18.), Gál (Windecker, 82.), Kecskés, Melczer V. (Fodor M., 78.) - Pál Sz., Zamostny. Vezetőedző: Horváth Károly. Cserepad: Heinrich, Deák, Fodor M., Windecker, Kiss M., Dajics, Horváth B.
Gólszerző: Bajzát (29.), Okoronkwo (79.), ill. Pál Sz. (17.)
Sárga lap: Bajzát (64.), Demjén (73.), Zeljkovics (90.), ill. Zamostny (92.)
Piros lap: Demjén (86., második sárga lap), Mogyorósi (66.)
 
DEBRECENI VSC-TEVA-MVM PAKS 0-1 (0-0)
Debrecen, 4000 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs (Lémon Oszkár, Szalai Dániel)
DVSC: Verpecz – Bernáth, Simac, Mészáros, Korhut – Bódi (Czvitkovics, 61.), Varga J., Bouadla, Rezes (Yannick, 46., Pölöskey P., 66.) – Coulibaly, Sidibe. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Polekszics, Szűcs I., Czvitkovics, Spitzmüller, Kulcsár T., Pölöskey P., Yannick.
Paks: Csernyánszki – Heffler T.., Éger, Szabó J., Csehi T. – Kulcsár D. (Bartha, 80.), Sifter, Lázok (Mészáros I., 91.), Bori, Vayer – Tököli (Eppel, 85.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Pokorni, Báló, Heffler N., Mészáros I., Eppel, Sipeki, Bartha.
Gólszerző: Tököli (63.)
Sárga lap: Bouadla (42.), Bernáth (66.), ill. Lázok (34.), Sifter (42.), Bori (68.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI-VIDEOTON FC 0-2 (0-0)
Kaposvár, 2500 néző. Vezette: Bognár Tamás (Szpisják Zsolt, ifj. Kormányos Gábor)
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Kovács O., Jánvári – Pedro, Safarics (Vrucina, 76.),  Horváth T., Balázs B. – Haruna, Oláh (Diallo, 80.). Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Horváth L., Zámbó, Katona Gy., Thian, Diallo, Oláh, Kovacsevics, Vrucina.
Videoton: M. Bozsovics – Brachi, Vinícius, Kaká, H. Sánchez – Oliveira (Kovács I., 74.), Mitrovics, Renato Neto, Tóth B. (Sándor Gy., 57.), Walter Lee – Nikolics N. (Szekeres A., 84.). Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Tujvel,  Szekeres, Gyurcsó, Kovács I., Sándor Gy., Paraiba, Torghelle.
Gólszerző: Nikolics N. (47., 79.)
Sárga lap: Kovács O. (20.), Jánvári (23.), Okuka (45.), Balázs B. (51.), ill. Renato Neto (14.), Oliveira (45.), Kovács I. (89.)
 
GYŐRI ETO-BUDAPEST HONVÉD 0-0
ETO Park, 5000 néző. Vezette: Vad II István (ifj. Tóth Vencel, Farkas Balázs)
Győr: Sztevanovics – Svec, Takács Á., Lipták, Dinjar – Dudás (Andrics, 57.), Kamber, Pátkai (Nicorec, 71.) - Varga R., Strestík (Trajkovics, 63.), Koltai.  Vezetőedző: Pintér Attila. Cserepad: Molnár P., Djordjevics, Völgyi, Andrics, Nicorec, Pilibaitis, Trajkovics.
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Ignjatovics, Tandia, Zsivanovics (Moga, 77.) – Abass, Hidi, Johnson (Ikenne-King, 42.), Ivancsics – Délczeg (Vernes, 86.), Vécsei. Vezetőedző: Marco Rossi. Cserepad: Czuczi, Moga, Odia, Nagy D., Ikenne-King, Faggyas, Vernes.
Sárga lap: Takács Á. (64.), Varga R. (79.), ill. Ivancsics (39.), Hidi (63.), Lovrics (84.)
 
MESTERI MONDATOK
A 13. forduló után
A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.
Horváth Ferenc (Kecskemét): ,,Az Ének az esőben című számunkat adtuk elő."
Zsivoczky Gyula (Lombard Pápa): ,,A kihagyott tizenegyesről annyit mondanék, hogy Goran Maric meghatározó labdarúgója a Lombardnak, az elsőt berúgta, a másodikat kihagyta, semmi probléma."
Artner Tamás (Haladás): ,,A csapat sportszakmailag rendben van, de a győzelmek nem jönnek. Ha a vezetők az edzőváltásban látják a megoldást, én felajánlom a lemondásomat."
Tomiszlav Szivics (Paks): ,,Nem szeretem az állóvizet, és úgy gondoltam, kell valami egészen váratlant húznom. Ezért a mérkőzés délelőttjén egy hajtós, megterhelő edzést vezényeltem a fiúknak, akik igencsak elcsodálkoztak, amikor meghallották, mit kell tenniük...Nem akarom most dicsérni magam, de mondják meg nekem: mikor látták Tököli Attilát ennyit sprintelni? Aki dolgozik, azt megsegíti a futball istene, s lám, Attila végül gólt tudott szerezni."
Ricardo Moniz (Ferencváros): ,,Mint edző, tíz évet öregszel egy ilyen mérkőzésen".
Prukner László (Kaposvár): ,,Nem bírom magamban tartani a játékvezető ténykedésével kapcsolatos véleményemet, muszáj ezzel is foglalkozni. Remélem, hogy amikor visszanézem a meccset, akkor az engem fog igazolni. Balázs Benjámin meg nem adott tizenegyese befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét. Ez volt a hatodik, jubileumi büntető, amit nem adtak meg nekünk. Eddig mindegyikről kiderült utólag, hogy meg kellett volna adni".
Pintér Attila (Győr): ,,Ez egy ilyen nap volt, nem tudtunk betalálni. Vagyis egyszer sikerült, a többi lehetőséggel meg nem tudtunk élni. Igaz, azért olyan nagyon sok helyzetünk nem volt."
(Forrás: Sport TV, MTV, pepsifoci.hu, nemzetisport.hu, vidi.hu, kecskemeti.te.hu.) 
OTP Bank Liga 2012-2013
A bajnokság állása
  1. Győri ETO FC 13 8 4 1 27-12 +15 28
  2. Debreceni VSC-Teva 13 8 1 4 21-11 +10 25
  3. MTK Budapest 13 7 4 2 22-14 +8 25
  4. Videoton FC 13 6 3 4 18-13 +5 20
  5. Budapest Honvéd 13 5 3 5 20-20 0 18
  6. Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 13 5 3 5 17-18 -1 18
  7. Diósgyőri VTK 13 5 3 5 10-14 -4 18
  8. Ferencváros 13 4 6 3 19-17 +2 18
  9. Újpest FC 13 4 5 4 19-16 +3 17
10. Pécsi MFC-Matias 13 4 5 4 13-14 -1 17
11. Kaposvári Rákóczi 13 4 4 5 13-17 -4 16
12. Lombard Pápa 13 4 4 5 13-20 -7 16
13. MVM Paks 13 3 7 5 17-15 +2 16
14. Szombathelyi Haladás 13 3 4 6 16-15 +1 13
15. Egri FC 13 2 5 6 9-19 -10 11
16. FGSZ Siófok 13 0 3 10 8-27 -19 3
OTP Bank Liga 2012-2013
A góllövőlista állása
8 gólos: ADAMO COULIBALY (Debrecen), KABÁT PÉTER (Újpest), VARGA ROLAND (Győr)
7 gólos: KOLTAI TAMÁS (Győr), NIKOLICS NEMANJA (Videoton), SIMON ATTILA (Paks) 
6 gólos: DÉLCZEG GERGELY (Honvéd), FRANCIS LITSINGI (Kecskemét), TISCHLER PATRIK (MTK)
5 gólos: Kenesei Krisztián (Haladás), Goran Marics (Pápa)
4 gólos: Böde Dániel (Ferencváros), Csiki Norbert (MTK), Józsi György (Ferencváros), Djordje Kamber (Győr), Kanta József (MTK), Rok Kronaveter (Győr), Németh Norbert (Eger), Ibrahima Sidibe (Debrecen),
3 gólos: Andorka Péter (Haladás), Souleymane Diaby (Honvéd), Iszlai Bence (Haladás), Könyves Norbert (MTK), Kulcsár Tamás (Debrecen), Solomon Okoronkwo (PMFC), Pál Szabolcs (Siófok), Torghelle Sándor (Videoton), Dusan Vasziljevics (Újpest)
2 gólos: Aleksandar Alempijevics (Ferencváros), Bacsa Patrik (Diósgyőr), Bajzát Péter (PMFC), Mustapha Diallo (Kaposvár), Fernando (Diósgyőr), Miroszlav Grumics (PMFC), Gyurcsó Ádám (Videoton), Halmosi Péter (Haladás), Jammeh Haruna (Kaposvár), Hídvégi Sándor (MTK), Jorginho (Kecskemét), Jiri Krejci (PMFC), Maróti Béla (Pápa), Filipe Oliveira (Videoton), Milan Perics (Ferencváros), Radó András (Haladás), L'Imam Seydi (Diósgyőr), Mouhamadou Seye (Pápa), Sós Márkó (Kecskemét), Szakály Péter (Debrecen), Tisza Tibor (Diósgyőr), Tököli Attila (Paks), Vernes Richárd (Honvéd), Bojan Vrucina (Kaposvár), Wittrédi Dávid (PMFC), Zámbó Bence (Kaposvár), Yadin Zaris (Újpest), Boris Zsivanovics (Honvéd)
1 gólos: Dieng Abass (Honvéd), Nemanja Andrics (Győr), Balázs Benjámin (Kaposvár), Balázs Zsolt (Kecskemét), Balogh Balázs (Újpest), Joze Benko (Pápa), Bódi Ádám (Debrecen), Rafael Burgos (Kecskemét),  Andrej Causic (PMFC), Vladan Csukics (Ferencváros), Jusuf Dajics (Siófok), Drissa Diarra (Honvéd), Mihai Dina (Győr), Szasa Dobrics (Eger), Éger László (Paks), Elek Ákos (Diósgyőr), Farkas Ádám (Eger), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Haraszti Zsolt (Videoton), Heffler Norbert (Paks), Horváth Tamás (Kaposvár), Alekszandar Ignjatovics (Honvéd), Andrei Ionescu (Ferencváros), Ivancsics Gellért (Honvéd), Marshal Johnson (Honvéd), Kiss Máté (Siófok), Kiss Tamás (Paks), Martin Klein (Ferencváros), Koós Gábor (Eger), Kovács István (Videoton), Kovács Olivér (Kaposvár), Lázok János (Paks), Jose Luque (Diósgyőr), Máté János (Ferencváros), Nikola Mitrovics (Videoton), Bruno Moraes (Újpest), Nagy Dániel (Haladás), Nikházi Márk (MTK), Nyári Tibor (Siófok), Oláh Lóránt (Kaposvár), Orosz Márk (Ferencváros), Patvaros Zsolt (Kecskemét), Dusan Pavlov (Eger), Igor Pisanjuk (Eger), Remili Mohamed (Újpest), Rezes László (Debrecen), Eugene Salami (Kecskemét), Sándor György (Videoton), Vladan Szavics (Kecskemét), Youssef Sekour (Pápa), Simon Krisztián (Újpest), Sipeki István (Paks), Sipos Norbert (Siófok), Somalia (Ferencváros), Marek Strestik (Győr), Szűcs István (Debrecen), Edison Tarabai (Kecskemét), Christian Tchami (Honvéd), Bavon Tshibuabua (Újpest), Vaskó Tamás (Kecskemét), Vayer Gábor (Paks), Vécsei Bálint (Honvéd), Vermes Krisztián (Újpest), Waltner Róbert (Kaposvár), Rafe Wolfe (MTK), Yannick Mbengono (Debrecen), Zamostny Balázs (Siófok), Zoran Zeljkovics (PMFC)
Öngól: Naim Aarab (Újpest, 2), Alessandro Iandoli (Újpest), Aleksandar Jovanovics (Ferencváros), Petr Knakal (Eger, 2), Rajos Gábor (Haladás)
OTP Bank Liga 2012-2013
A 14. forduló programja
Dátum Párosítás Időpont
2012.11.09., péntek Diósgyőri VTK-Pécsi MFC-Matias 17.00
2012.11.09., péntek FGSZ Siófok-Lombard Pápa 19.00
2012.11.10., szombat Szombathelyi Haladás-Újpest FC 14.00
2012.11.10., szombat Egri FC-Budapest Honvéd 16.00
2012.11.10., szombat MVM Paks-Kaposvári Rákóczi 16.00
2012.11.10., szombat MTK Budapest-Győri ETO 18.30
2012.11.11., vasárnap Ferencváros-Debreceni VSC-Teva 16.30
2012.11.11., vasárnap Videoton FC-Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 18.30