NBA

Győzelemmel debütált Brooklynban a Nets

Szombaton tíz mérkőzéssel folytatódott az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) alapszakasza. A játéknap legnagyobb érdeklődéssel kísért mérkőzése a Brooklyn Nets-Toronto Raptors találkozó volt, hiszen ez volt a Nets első meccse az új környezetben.

Deron Williams és Brook Lopez

Brooklyn-Toronto
107-100

Talán az izgalomnak, esetleg a lámpaláznak volt betudható, hogy a Brooklyn Nets csarnokavatója nem indult simán, hiszen a vendég Raptors már az első negyedben 35-27-re elhúzott, ám ezt követően C.J. Watson vezérletével a hazaiak 33-17-re nyerték a második játékrészt. Mindemellett a hajrá is jobban sikerült a Netsnek, ahol elsősorban Brook Lopez villogott, így nem csoda, ha alulmaradt a Raptors, amellyel a vendégek vezetőedzője, Dwane Casey is egyetértett: „Nehéz úgy meccset nyerni, ha gyengén védekezel, ha eladod a labdákat, ráadásul az ellenfél folyamatosan szórja a pontokat, márpedig velünk is ez történt.”

A mérkőzés bővelkedett kiváló egyéni teljesítményekben, a már említett Brook Lopez például 27 egységet termelt, de a Raptors friss szerzeménye, Kyle Lowry is majdnem tripla-duplát ért el, ő 28 pontot, 8 lepattanót és 8 gólpasszt szerzett.

Miami-Denver
119-116

Ahhoz képest, hogy a Denver eddigi két mérkőzése viszonylag pontszegény volt, ráadásul a Nuggetsnek nem is ment a játék, Iguodaláék szombaton végül megszorongatták a címvédőt. Nem is akárhogy, ugyanis a Heat egyedül a kiváló hajrájának, valamint Ray Allen hat másodperccel a vége előtt szerzett négy pontjának köszönhette a sikert (tripla és szabaddobás).

A mérkőzésen Chris Bosh tarthatatlan volt, 40 pontot szerzett a gyengélkedő Denver-magasok ellen, de LeBron James is dupla-duplát ért el a maga húsz pontjával és 11 gólpasszával, ráadásul mindemellett 9 lepattanót is szerzett. A győztes kosarat szerző Ray Allen 23 pontot termelt, míg a vendégek legjobbja Kenneth Faried és Andre Iguodala volt 22-22 egységgel.

Chicago-New Orleans
82-89

Ahhoz képest, hogy a Bulls tegnap meglehetősen simán nyert, ráadásul a New Orleansnál kidőlt az 1/1-es újonc, Anthony Davis, a Hornets nagy meglepetést okozott chicagói sikerével. A találkozón a Bulls képtelen volt feltörni a Hornets védekezését, a csapat második kosarára például öt percet kellett várni, az első játékrészben pedig kilenc labdát is elszórtak Dengék, ráadásul a teljes mérkőzésről elmondható, hogy akkor sem voltak képesek pontokat szerezni, amikor üresen dobhattak.

A meccs alakulása persze még így is szoros volt, de a Hornets jobb koncentrációjának köszönhetően nyert, a sikerhez Vazquez 18, Jason Smith és Robin Lopez 16-16 ponttal járult hozzá, míg a hazaiaknál elsősorban a Belinelli-Robinson-Gibson cseretrió villogott.

Houston-Portland
85-95 (h.u.)

Két idegenbeli sikerrel megvívott mérkőzést követően nem sikerült jól a Houston Rockets hazai bemutatkozása, hiszen a Rakéták hosszabbításban elszenvedték idei első vereségüket. A mérkőzés mindvégig szorosan alakult, ám a korábban kiválóan szereplő James Harden nagyot hibázott a hajrában, amely egyértelműen csapata sikerébe került. Harden egyébként sem játszott jól, 24 mezőnykísérletéből mindössze nyolcat értékesített, Wesley Matthews tehát kiválóan védekezett rajta. A Portland játékosa ki is fejtette ezzel kapcsolatban a gondolatait: „Szeretem a kihívásokat, a védekezésre úgy tekintek, mint egy lehetőségre, amivel megmutathatom, hogy mit tudok. Ha nem kerülök be az NBA legjobban védekező csapatába, az kikészít, és úgy érzem, hogy nem kapok kellő elismerést a tetteimért.”

A találkozó legjobbja az a LaMarcus Aldridge volt, aki 27 pontot és 11 lepattanót szorgoskodott össze, de figyelemreméltó az újonc, Damian Lillard 20 pontos, 9 gólpasszos, 6 lepattanós teljesítménye is, főleg úgy, hogy az irányító a hosszabbításban két triplát is elsüllyesztett.

Milwaukee-Cleveland
105-102

Azok után, hogy a Milwaukee simán legyőzte a Bostont, ezúttal jóval szorosabb meccs várt a Bucksra, ám a siker ezúttal sem maradt el. Pedig jócskán akadtak hullámhegyek, illetve hullámvölgyek mindkét csapat játékában, ám Jennings utolsó pillanatban elengedett triplájának köszönhetően végül a Bucks örülhetett.

Több kiváló egyéni teljesítményt is láthattunk a találkozón, Mike Dunleavy a kispadról beállva 29 pontot és 12 lepattanót tett a közösbe, míg a vendégeknél Irving 27 egységet termelt, de Varejaónak is szép estéje volt a maga 20 pontjával és 17 lepattanójával.

Los Angeles Clippers-Golden State
110-114

Szintén szoros meccset hozott a Clippers-Warriors összecsapás, amelyből ezúttal a vendégek jöttek ki jobban. A hatalmas hullámvasút itt is megvolt, ám furcsa, hogy ennek ellenére egyszer sem tudott vezetni a mérkőzésen a hazai gárda.

A kezdő centerét nélkülöző Warriorsnak szüksége volt kiváló egyéni teljesítményekre, a kispadról beállva Carl Landry 23, míg Jarrett Jack 16 egységet szorgoskodott össze, de Stephen Curry is összehozott 23 pontot. A másik oldalon Chris Paul és Blake Griffin egyaránt dupla-duplát ért el, azonban a sikerhez ez, illetve Jamal Crawford 27 pontja is kevés volt.

A játéknap további mérkőzései is izgalmasak voltak, a Pacers hazai szezonnyitóján például csak két hosszabbítás után tudott nyerni a Kings ellen, de a Wizards is komoly problémát okozott a Celticsnek, ám végül Garnették behúzták azt a meccset. A nap legsimább sikere a Dallas és a San Antonio nevéhez fűződik, előbbi áldozata a Charlotte volt, utóbbié pedig a Utah.

NBA
Alapszakasz, 5. játéknap
Indiana-Sacramento 106-98 (h.u.)
Washington-Boston 86-89
Brooklyn-Toronto 107-100
Miami-Denver 119-116
Chicago-New Orleans 82-89
Houston-Portland 85-95 (h.u.)
Dallas-Charlotte 126-99
Milwaukee-Cleveland 105-102
San Antonio-Utah 110-100
Los Angeles Clippers-Golden State 110-114