Sportpolitika

Simicskó reméli, hogy a MOB levonja a konzekvenciát a Janics-ügyből

Az államtitkár a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa országváltásával kapcsolatban kialakult helyzetet "szomorú és sajnálatos" jelenségnek nevezte.

Október 8-án nevezték ki Czene Attila utódjává Simicskó Istvánt, aki ezt megelőzően a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkári posztját töltötte be.

Az államtitkár fontosnak tartja, hogy a mostani nehéz gazdasági körülmények ellenére is tudnak pénzt fordítani sportcélú beruházásokra. Stadionok épülnek, a társasági adókedvezmények révén megújulhatnak a sportlétesítmények és miközben folytatódik az iskolai tornatermek és uszodák felújítása, kiemelten foglalkoznak az utánpótlás-neveléssel, a sportolási lehetőségek bővítésével is.

Ennek kapcsán az MTI-nek megjegyezte, hogy a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnökkel, Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével és 14 sportági szakszövetség vezetőjével fontos tárgyalást folytattak. Megállapodtak, hogy a szakszövetségek által készített fejlesztési koncepciók megvalósítására a kormány - mintegy 10-15 milliárd forintos keretben - közvetlen állami támogatást nyújt, s ezt a költségvetésről szóló törvényben is rögzíteni fogják.

Az államtitkár a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa országváltásával kapcsolatban kialakult helyzetet "szomorú és sajnálatos" jelenségnek nevezte. Simicskó István szerint a szervezeten, szövetségen belüli konfliktusokat időben orvosolni kellett volna, nem lett volna szabad hagyni, hogy idáig fajuljanak az ügyek. Reméli, hogy a szövetség és a MOB levonja az eset konzekvenciáit és olyan megoldással áll elő, amellyel meg lehet előzni, hogy a magyar sportolók elmenjenek, s más ország színeiben versenyezzenek. Ha ehhez politikai, jogalkotási segítségre is szükség lesz, az államtitkárság támogatására bátran számíthatnak majd, tette hozzá.