Kajak-kenu

Janics Natasa ügyében következetesek és elvszerűek voltunk - Baráth Etele

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint a kommunikáció volt rossz Douchev-Janics Natasa országváltásával kapcsolatban.

Douchev-Janics Natasa és Benedek Dalma Szerbiába, Csipes Tamara Ausztráliába, Paksy Tímea Ausztriába, Sarudi Alíz Ciprusra, Hegyi Zomilla Spanyolországba távozott kajakosaink közül. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke beszélt az elvándorlásról.

"Mind Benedek, mind Paksy megérdemli, hogy részt vegyen az olimpián - kezdte a szövetség első embere a Népszabadságnak. -  Klasszisok, akiknek idehaza nem sikerült kivívniuk a kvalifikációt. S ez nem jelenti azt, hogy ez csupán az ő hibájuk. Ám azt szeretném megjegyezni: Paksyval beszéltem, s ő a következő évadban a magyar válogatottban szeretne szerepelni. Sőt meggyőződésem: Csipes is hazatér majd. Amikor Hegyi Zomilla Spanyolországba távozott, akkor hozott elvi döntést a szövetség elnöksége arról: világbajnoki érmest nem ad ki. Mostantól Eb-dobogóst sem. Egyébként a Janics-ügyben a nagy vitát a nevelési költségtérítés kavarta. A magyar szövetség vonatkozó szabálya 2002 óta érvényben van: ha egy versenyző klubot vált, akkor a fogadó egyesület nevelési költséget fizet a másik félnek. Ha valaki külföldre távozik, akkor miért járnánk el másképp? Elvégre az országot elhagyva hihetetlen know-how-t visz magával. Ha valaki megnézi az élversenyzőink edzésnaplóját, tudja, miről beszélek."

Baráth Etele szerint helyesen jártak el

Sokan nem tartják reálisnak, hogy a szövetség a Janics versenyzési jogáért 150 ezer eurót kért.

"Nagy pszichikai nyomás nehezedett rám, hogy legyünk elegánsak, engedjük el Natasát. Együtt sírtunk vele a nagy sikerek alkalmával, s most karrierje utolsó harmada kezdődik. Láttuk, hogy szerelmes, aminek örültünk, mert tudtuk, fiatalabb korában miként sodródott. Érzelmileg kötődtünk ehhez a szép történethez, ezért a szövetség, a klub és Szeged városa is igyekezett minden támogatást megadni. Méltó jutalmat és szerződéseket kapott a sikerekért. A nehéz anyagi helyzetben lévő sportág az utóbbi egy évben is kiemelten patronálta őt annak az árán, hogy máshonnan elvont pénzeket. Azt gondolom, nem erkölcstelen dolog, ha ezért ellentételezést kérünk, amit az utánpótlásra fordítanánk. Ráadásul többször hangsúlyoztam: nem feltétlenül pénzről beszélünk. Azt hittem, meg tudunk állapodni, ám a napról napra érkező, ellentmondásos hírek mind reménytelenebbé tették az egyezséget. Ennek ellenére megértem azokat, akik azt mondják: Janics sok sikert ért el magyar színekben, el kell engedni. Azt is elfogadom, hogy a magyar szövetség követett el hibát a kommunikációban, de azt állítom: az eljárásban következetesek és elvszerűek voltunk."

Baráth Etele szerint a kajak-kenunak van jövője az olimpiai játékok egyre bővülő palettáján.

"Szerencsésebbek vagyunk, mint sok más hagyományos ötkarikás sportág. A 2011-ben idehaza rendezett vb televíziós nézettsége a második volt a sportesemények között, csak a Forma–1 előzte meg abban az évben. A londoni olimpián harminc-negyvenezer szurkoló volt a nézőtéren, a nemzetközi szövetségnél összesen harmincmillió kajakost és kenust tartanak nyilván. Ráadásul e tekintetben előny, hogy nemzetenként csak egy versenyző szerepelhet az olimpián, mert sok ország képviselői érhetnek el komoly eredményeket, ami segíti a sportág fejlődését. Ezzel szemben a Világ Kupán nemzetenként ketten rajtolhatnak, ezért célunk, hogy versenyzőink részt vehessenek a sorozatban. Így a második vonal is lehetőséget kapna a nemzetközi sikerre, s mint megannyi sportágban, pénzdíjat nyerhetne. Mondhatnék még több példát is, mert sok eszközünk van arra, hogy segítsünk versenyzőinknek" - jelentette ki Baráth Etele.