Kajak-kenu

Nem érkezett pénz a szövetséghez Douchev-Janics ügyében

Egyelőre nem érkezett pénz a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez (MKKSZ) a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa országváltásával kapcsolatban. Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: szerda éjfél a határidő, de ha valaki esetleg átutalja a pénzt - mondjuk Szerbiából -, akkor elképzelhető, hogy az csak a jövő héten jelenik meg a szövetség számláján.

"Ha nem érkezik meg az általunk kért összeg, akkor automatikusan életbe lép az elnökség múlt heti határozata, azaz hogy nem járulunk hozzá a versenyző országváltásához" - fogalmazott Ábrahám, megerősítve, hogy a nemzetközi szövetség felé november 30-ig kell jelezniük ezzel kapcsolatos döntésüket.

Douchev-Janics Natasa úgy döntött, "mindent feléget" maga mögött - Fotó: AFP

Az MKKSZ elnöksége egy hete úgy határozott, hogy felkészülési hozzájárulás címén 150 ezer eurót (42 millió forint) kér a távozó sportolóért, s az összeget bárki befizetheti. Ha ez nem történik meg, a bácskapalánkai születésű, magyar-szerb kettős állampolgár, 30 éves Douchev-Janics Natasának két esztendőt ki kell hagynia, mielőtt újra versenyezhet.

Bár férje, a bolgár Andrian Douchev jogán a kajakos Bulgáriában mindenféle engedély nélkül azonnal versenyezhetne, ő egy korábbi nyilatkozatában kijelentette: egyetlen választása Szerbia, és nem kívánja bolgár színekben folytatni a pályafutását. A helyi sajtó az elmúlt napokban arról cikkezett, hogy Szerbia egy villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Douchevet, s akkor Douchev-Janics Natasa már jövőre indulhatna a világversenyeken szerb színekben.

Közben a Nemzeti Sport szerdai számában arról számolt be, hogy a klasszis kajakos kedden elköltözött Magyarországról, és férjével együtt Szerbia felé vette az irányt. Csonka Gábor, a sportoló menedzsere a lapnak elmondta: Douchev-Janics Natasa úgy döntött, "mindent feléget" maga mögött, mindent elad Magyarországon.