Kajak-kenu

A bolgárok Rióig magukhoz kötnék Janicsot

Az eddig surranópályának tűnő bolgár szál sem segítheti ki Douchev-Janics Natasát, ugyanis a Bolgár Olimpiai Bizottság csak abban az esetben fogadná be férje jogán a kajakost, ha a 2016-os olimpián Bulgáriát képviselné.

"Amennyiben Douchev-Janics Natasa Bulgáriát választja, alá kell írnia egy négyéves szerződést az olimpiai bizottságunkkal, hogy a következő ciklusban biztosan nálunk versenyezzen" – idézi a Blikk Evelina Petrovát, a Bolgár Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának vezetőjét.

Mint ismert, a magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok Janics eldöntötte, szülőhazájában, Szerbiában folytatja pályafutását, de az ehhez szükséges engedély kiadását 150 ezer euróhoz kötötte Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKSZ), amit a szerbek nem hajlandóak kifizetni, így a 30 éves sportolónőnek két évet ki kellene hagynia. Ugyanakkor bolgár állampolgárságú férje miatt bolgár színekben is versenyezhetne, ehhez nem kell az MKSZ engedélye.

Janics egyébként a legnagyobb példányszámú szerbiai lap, a Blic hétfői számában arról beszélt, nem foglalkozik a bolgár kerülőúttal, ha végképp meghiúsul visszatérése Szerbiába, akkor inkább újabb gyermeket vállal párjával.

"Ábrahám Attilának, a magyar szövetség főtitkárának azt mondtam, olyan helyzetbe hoztak, hogy csakis bolgár színekben tudnék indulni, s nem azt, hogy ott is folytatom a pályafutásomat. Andriannal azon ország mellett döntöttünk, amelyikben felnőttem, s amelyben a családom is él. Ha két évet várnom kell a versenyzéssel, akkor azon leszünk a párommal, hogy a kislányunknak, Milanának legyen egy testvére."

A kajakos azt is megemlítette, rossz néven veszi, hogy az MKSZ pénzt kér a versenyzési jogáért. "Jó lenne, ha megmagyaráznák, miért döntöttek a kártérítés mellett. Rengeteg érmet nyertem Magyarországnak, most mégis ezt művelik velem. Nagyon rossz hozzáállás ez részükről. Viszont azt már tudniuk kellene rólam, hogy kemény vagyok, mint a dió és nem hagyom magam."