Bundesliga

Szalai először triplázott, a Dortmund javított, Stieber gólpasszt adott

A Bundesliga kilencedik fordulójában Szalai Ádám megszerezte pályafutása első mesterhármasát a Bundesligában, csapata, a Mainz 3-0-ra győzött a Hoffenheim ellen. A bajnoki címvédő Borussia Dortmund a Freiburg elleni 2-0-ás győzelmével feledtette a múlt heti Schalke elleni botlást, Stieber Zoltán pedig gólpasszt adott a Greuther Fürthben, amely 1-1-es döntetlent játszott a Werder Bremen ellen.

Mainz-Hoffenheim

A Hoffenheim ellen Szalai Ádám folytatta jó sorozatát. A magyar támadó eddig négy góllal rendelkezett az idei szezonban, az első félidő derekán megszerezte az ötödiket is. Junior Diaz ívelte középre a labdát a bal oldalról, Szalai pedig az ötösről védhetetlenül a bal alsó sarokba fejelt (1-0)

A bekapott gólt követően a Hoffenheim egy ideig csak kereste önmagát, a 35. percben azonban igen közel került az egyenlítéshez: Firmino gurított vissza az ötösről, érkezett Joselu, aki szemből a kapuval, nagy erővel a bal sarok mellé lőtt. A válasszal a másik oldalon Pospech jelentkezett, aki közelről nem tudta elpaszírozni a labdát Wiese mellett.

Ha a Hoffenheimnek voltak még komolyabb céljai a meccset illetően, azok a fordulás után szinte azonnal szertefoszlottak. Soto továbbított Szalai elé, aki a tizenhatoson átvette a játékszert, s egyből a jobb alsó sarokba küldte azt (2-0). A vendégek azonban nem adták fel, előbb Joselu dolgoztatta meg Wetklót közelről majd Uszami tette meg ugyanezt 16 méterről, de a hazaiak kapusa mindkét alkalommal résen volt. Csakúgy, mint Szalai a Hoffenheim kapuja előtt. A 64. percben Nicolai Müller ivelt középre egy szögletet a bal oldalról, az ötösön az első gólhoz hasonlóan ismét Szalai emelkedett a legmagasabbra, s a hálóba fejelt (3-0).

A mérkőzés hátralévő ideje jutalomjáték volt a hazaiak számára, aki legjobbjaikat lecserélték. Erre a sorsra jutott Szalai is, akit a 89. percben óriási hangorkán kísért az öltözőbe. Szalai az első játékos, aki idén triplázott a Bundesligában, eddig ez mindössze egyetlen mainzi játékosnak sikerült a német első osztályban: az egyiptomi Mohamed Zidan 2007. februárjában a Cottbus ellen talált be háromszor. A magyar csatár hét találatával utolérte Mario Mandzukicot a góllövőlista élén.

Freiburg-Dortmund

Németországba megérkezett a tél, hóesésben léptek pályára a csapatok Freiburgban. A mostoha körülmények nem segítették elő a folyamatos játék kialakulását, s a vendégek dolgát is megnehezítették, a dortmundiak nem tudtak fölényt kialakítani. Az első helyzet 15. percet követően a hazaiak előtt adódott, Kruse jobb oldali szögletét követően Daniel Caligiuri fejesét a védők kétszer blokkolták, majd Piszczek bólintotta saját kapufájára a labdát. A Dortmund első ízben a 25. percben veszélyeztetett, Schmelzer szabadrúgása ugyan fenyegetően csapódott lefelé, végül nem okozott gondot Baumannak.

A másik kapu előtt a 32. percben szintén egy szabadrúgás után Diagné fejelhetett senkitől sem zavartatva, de a büntetőpont magasságából a kapu fölé bólintott. Az első játékrészben az előzetes várakozásokkal ellentétben a hazaiak több lehetőséget alakítottak ki, a döntetlen a Dortmundra nézve volt hízelgő.

A szünet után a havazás még jobban rákezdett, s a Dortmund is rákapcsolt. Közvetlenül az újrakezdést követően Reus adta be a labdát laposan a bal oldalról, érkezett Piszczek, akinek lövésébe egy védő belelépett, így szögletre perdült a játékszer. Mindössze néhány perccel később Grosskreutz jobb oldali beadását Götze hat méterről vágta a kapu fölé.

Érett a címvédő vezető gólja, s az 54. percben meg is érkezett: Reus bal oldali szabadrúgását Subotic bólintotta a jobb sarokba (0-1). Azonban még mielőtt megnyugodhattak volna a sárga-feketék, Weidenfellernek kellett védenie hatalmas helyzetben. Kruse jobb oldali szabadrúgása Jendriseket találta egyedül az ötösön, a cseh játékos azonban addig dédelgette a labdát, hogy nem maradt már hely a kapus mellett ellőni azt. 

A hajrában a Dortmund eldöntötte a mérkőzést, Götze Lewandowski passzával belépett a büntetőterületen belülre, majd kilőtte a hosszú alsó sarkot (0-2). Közvetlenül a meccs vége előtt Schieber még eltalálta a kapufát, a címvédő első idegenbeli győzelmét aratta a 2012/13-as idényben.

Fürth-Bremen

A hazaiaknál, csakúgy mint az előző két fordulóban, Stieber Zoltán a kezdőcsapatban kapott helyet. A magyar középpályás már a mérkőzés elején főszereplővé vált, a nyolcadik percben bal oldali beadását követően a Schalkétól kölcsönkapott Edu vette be közelről a Bremen kapuját (1-0). A brémaiakat alaposan megfogta a bekapott gól, először a 26. percben veszélyeztettek, Petersen kísérletét azonban magabiztosan védte Grün. Három perccel később Arnautovic már jóval közelebb állt az egyenlítő gólhoz, Grünnek ezúttal dupláznia kellett ahhoz, hogy megőrizze kapuját a góltól.

A nyomásnak egészen a 44. percig tudott ellenállni a Fürth, akkor Petersen egalizált. Arnautovic lógott meg a jobb szélen, beadta a labdát, középen érkezett a Bayerntől kölcsönkapott támadó, aki a hosszú sarokba fejelt (1-1).

A második játékrészben tovább folytatódtak a brémai rohamok, előbb Petersen lövésébe lépett bele a tizenhatoson belül Mavraj, majd Grün a gólszerző és Arnautovic próbálkozását is hárította. A félidő derekán a hazaiak is előnybe kerülhettek volna, de Kleine egy beadást követően a kapu bal oldala mellé fejelt. A második félidőben mindkét együttes elhibázta helyzeteit, így maradt az 1-1 arányú döntetlen.

Schalke-Nürnberg

Gelsenkirchenben mozgalmasan kezdődött az összecsapás, de nem az esélyesebb hazaiak veszélyeztettek. Az első percben Chandler beadása és Pekhart passza után a japán Kijotake vette célba a Schalke kapuját, de Unnerstall kipiszkálta a jobb sarokból a labdát. A továbbiakban a hazaiak átvették az irányítást, de Farfán, Huntelaar és Holtby sem tudott túljárni a fiatal Rakovsky eszén. 

A Nürnberg a félidő derekán kiszabadult a szorításból, a 40. perc tájékán azonban ismét össztűz alá került a vendégek kapuja. Előbb Rakovsky szedte le Huntelaar lábáról a játékszert gólhelyzetben, később azonban ő tehetetlen lett volna. A hálóőr rosszul futott ki kapujából, Afellay tíz méterről lövésre vállalkozott, Rakovskyt pedig egyik védője segítette ki a gólvonalon.

A szünet után tovább folytatódott az egykapuzás, a 49. percben egy akción belül Huntelaar, Matip és Afellay is bevehette volna a vendégek kapuját. Hiába azonban a hazaiak fölénye, a sok kihagyott helyzet kis híján megbosszulta magát. Egy szögletet követően Feulner a kaputól tíz méterre szabadon vehette át a labdát, s lövését Huntelaar és Fuchs együttes erővel tisztázta a gólvonal elől.

A Schalke a hét közben az Arsenal ellen egészen a hajráig tartogatta a döntést, s ezúttal is az utolsó negyed órában szerezte meg a vezetést. Fuchs adott középre a bal szélről, érkezett Farfán, s tizennégy méterről a kapu bal oldalába vágta a labdát (1-0). A hátralévő időben a vendégek nem tudtak már újítani, így a Schalke összességében megérdemelt győzelmet aratott.

A nap ötödik mérkőzésén Lorenz-Günter Köstner bemutatkozása jól sikerült a Wolfsburg kispadján, a Farkasok 4-1 arányban győztek a Düsseldorf vendégeként.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239544  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239543  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239546  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239540
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239547 
Bundesliga
9. forduló
1. FSV Mainz 05-TSG 1899 Hoffenheim 3-0 (1-0)
Gólszerző: Szalai (21., 46., 64.)
 
SC Freiburg-Borussia Dortmund 0-2 (0-0)
Gólszerző: Subotic (54.), Götze (83.)
 
SpVgg Greuther Fürth-SV Werder Bremen 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Edu (8.) ill Petersen (44.)
 
FC Schalke 04-1. FC Nürnberg 1-0 (0-0)
Gólszerző: Farfán (77.)
 
Fortuna Düsseldorf-VfL Wolfsburg 1-4 (0-0)
Gólszerzők: Langeneke (71.) ill. Dost (50., 64), Olic (56.), Diego (78.)
Kiállítva: Fink (77.) - Düsseldorf