Sportpolitika

Az eredmények alapján a kajak-kenu kaphatja jövőre a legtöbb támogatást

Jövőre várhatóan 10-15 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesül az a 14 sportági szakszövetség, amelyek vezetőit csütörtök reggel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök. A legtöbb pénzt eredményei alapján a kajak-kenu kaphatja.

Az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a torna, az úszás és a vívás ugyanis nem jut hozzá a társasági adókedvezményből (TAO) a látványsportágakhoz befolyó összegekhez - olvasható az MKSZ közleményében.

Simicskó István, az Emberi Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára az egyeztetés után, a délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: a kormány felismerte, hogy a sport nemzeti ügy és minden támogatást megad az értelmes sportágfejlesztési programokhoz, de a források felhasználását ellenőrizni fogja.

„Értelmes programok, értelmes célok megvalósítását támogatja a kormány, és ezek végrehajtását ellenőrizni is fogja, tehát látni szeretnénk az elköltött pénzek hatékonyságát is" - tette hozzá az államtitkár.

Az MKKSZ elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a költségvetés támogatni fogja a kajak-kenu világos és egyértelmű programjait, projectjeit.

„A kormányzat project alapú finanszírozást vezetne be. Értelmes, jól körülhatárolható, átgondolt és ellenőrizhető programokra igényelhetnek majd plusz forrásokat ezek a sportágak – mondja Baráth Etele, aki maga is részt vett a miniszterelnökkel folytatott csütörtök reggeli egyeztetésen. - Nekünk komoly előnyt jelenthet, hogy az utóbbi hetekben mélyreható egyeztetések zajlottak a teljes tagság bevonásával a következő évekre vonatkozó stratégiánkat illetően. A következő lépés, hogy november 15-ig be kell adnunk a MOB-nak egy olyan szakmai anyagot, amelyben összefoglaljuk, hogy melyek azok a legfőbb területeket, amiket fejleszteni szeretnénk. Első körben létre akarunk hozni egy edzői életpálya modellt, amely biztosítja a szakemberek hosszú távú anyagi megbecsülését, fejlesztenénk a kisebb vidéki egyesületek infrastruktúráját, de ezzel párhuzamosan stabilizálnánk a nagyegyesületek helyzetét és Budapesten is fejlesztenénk a sportágat. Az külön örömteli, hogy a ma délelőtti egyeztetésen kiderült; a kormány tiszteli és elismeri a magyar kajak-kenu sport eredményeit.”

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az egyeztetés elmondta, hogy a jelenlegi financiális rendszer nem tartható tovább. A MOB első embere arról is beszélt, hogy nem a TAO-pénzekből finanszírozzák a többi sportágat, hanem közvetlen állami támogatásra van szükség. Az új támogatást a teljesítmény arányában osztják majd el.

„Aki dolgozik, aki eredményt ér el, az fogja kapni ezeket a kormányzati támogatásokat a Magyar Olimpiai Bizottságtól” – mondta a MOB elnöke.

A Magyar Olimpiai Bizottságnak november végéig kell elkészítenie az új sporttámogatási rendszert, amelyet figyelembe vesznek a jövő évi költségvetés tervezésekor.