Európa Liga

A Lyon legyűrte a tavalyi döntőst, Lencsééknek nem volt esélyük Prágában

Az Olympique Lyon 2-1-re legyőzte hazai pályán az Athletic Bilbaót az Európa Liga csoportküzdelmeinek 3. fordulójában. Az I csoport másik találkozóján a Lencse Lászlót foglalkoztató Ironi Kirjat 3-1-re maradt alul a Sparta Praha vendégeként.

A vendég baszkok sokkal aktívabban kezdték a mérkőzést, többször is a hazai védők mögé kerültek. A 27. percben Aduriz jobbról lőtt a rövid sarok felé, Vercoutre védeni tudott. A játékrész második részében aztán fokozatosan átvette a kezdeményezést a Lyon, de Malbranque lövésén kívül más nagy helyzete nem volt: a középpályás a 42. percben a félpályánál szerzett labdát, betört a 16-oson belülre majd be fejezte az akciót, de Iraizoz védte a megpattanó labdát.

A második félidő hasonlóan langyosan indult, majd  az 54. percben előnybe került a Lyon: egy rossz felszabadítás után Réveillère jobb oldali passzából Lisandro López fejelt a hálóba (1-0). Ezután a hazai kapu előtt adódtak forró pillanatok, az 58. percben Amorebieta jobbról, az alapvonalról emelt a felső lécre, majd egy perc múlva Susaeta lőtt nagy helyzetből csúnyán a kapu jobb oldala mellé. A 74. percben Monzón csavart el egy jobb oldali szabadrúgást a felugró sorfal alatt, de Iraizoz leért a labdára.

A 79. percben egyenlített a Bilbao, a gólt két cserejátékos hozta össze: Llorente hozta helyzetbe Ibai Gómezt, aki 16-ról a bal sarokba tekert (1-1). A 82. percben Bafetimbi Gomis hibázott el egy ziccert, egy perccel később Llorente még nagyobb lehetőségét bravúrral védte Vercoutre. A szerencse a Lyon mellé állt a hajrában, a 86. percben Briand egy kipattanót értékesített (2-1).

2-1-es győzelmével a Lyon nagy lépést tette a továbbjutás felé, míg a Bilbao a kiesés szélére sodródott.

A kvartett másik meccsén Lencse Lászlót a kezdőcsapatban kapott helyet a Hapoel Kiryat Shmonában, de az izraeli csapat már az első felvonásban háromgólos hátrányt szedett össze a Sparta Praha vendégeként. Az Ironi végül 3-1-es vereséget szenvedett, a prágaiak a Lyonnal egyetemben 9 ponttal állnak. A magyar légiós végig a pályán volt a Generali Arénában.

Európa Liga, csoportkör, 3. forduló:
I csoport:
Sparta Praha (cseh)-Hapoel Kiryat Shmona (izraeli) 3-1 (3-0)
gólszerző: Krejci (7.), Kadlec (10.), Svejdík (44.), ill. Abuhazira (76.)
 
Olympique Lyon (francia)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-1 (0-0)
gólszerző: Lisandro López (54.), Briand (86.), ill. Ibai Gómez (79.)