VB 2014

Súlyos következménye lett a varsói gyepszőnyeg alkalmatlanságának

Benyújtotta lemondását szerdán Joanna Mucha lengyel sportminiszter, aki felelősnek érzi magát azért, hogy az angolok elleni, múlt keddre tervezett labdarúgó világbajnoki selejtezőt a varsói pálya alkalmatlansága miatt egy nappal el kellett halasztani.

A H csoport mérkőzését azért nem tudták lejátszani az eredetileg tervezett időpontban, mert a heves esőzés miatt a játéktér gyakorlatilag víz alá került. A meteorológusok előre jelezték az esőt, ám a csapatok és a nemzetközi szövetség (FIFA) sem járult hozzá ahhoz, hogy előre behúzzák a Nemzeti Stadion tetőszerkezetét.

Lengyelország nem egy következmények nélküli ország... Joanna Mucha felelősnek érzi magát - Fotó: AFP

"Politikailag felelősnek érzem magam a kialakult helyzetért" - nyilatkozta Joanna Mucha. "A miniszter felelőssége ugyanis jóval szélesebb körű, s nem csak arra terjed ki, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen."

A lengyel sajtó az eset után arról írt, hogy a pálya sokkal rosszabb minőségű volt, mint az ukránokkal közösen rendezett nyári Európa-bajnokság ideje alatt. A halasztást követően több ezer szurkoló panaszkodott arra, hogy nem tudnak még egy napot Varsóban maradni, a hazaútra szóló jegyüket ugyanis már előre megváltották.

A mérkőzést - amely 1-1-es döntetlennel ért véget - múlt szerdán végül a túlnyomó részt napos idő ellenére zárt tető alatt játszották le.