Kajak-kenu

"Felkészülési hozzájárulást", 150 ezer eurót kér a szövetség Douchev-Janicsért

Douchev-Janics Natasa csak akkor indulhat jövőre szerb színekben, ha október 31-ig, azaz jövő szerdáig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) érkezik érte a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez. Az MKKSZ "felkészülési hozzájárulásnak" nevezi ezt az összeget, és a szerdai elnökségi ülést követően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a pénzt bárki befizetheti.

"Az ülésen a tagok minősített többsége amellett a korábbi elvi döntés betartása mellett volt, hogy 17 évesnél idősebb világ- vagy Európa-bajnoki dobogóst nem adunk ki más országnak" - nyilatkozta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. 

Ehhez kapcsolódva arról is határozat született, hogy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá az elnökség.

"Paksy Tímea esetében azon leszünk, hogy megteremtsük számára az edzősködés lehetőségét Magyarországon" - tette hozzá Baráth Etele.

A 30 éves, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta: nem a szerbek kezdeményezték Douchev-Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.

Vajon melyik nemzet sportolójaként lapátol a jövőben JaniVajon melyik nemzet sportolójaként lapátol a jövőben Janics Natasa? - Fotó: MTIc Natasa? - Fotó: MTI

"Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk" - fogalmazott Baráth Etele hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szövetség felé október 31-ig kell meghozniuk a Douchev-Janics esetleges távozásával kapcsolatos döntésüket, ezért ez a határidő. 

Ha az MKKSZ nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

Janics Natasa tizenhárom éve, 1999-ben kezdett el Magyarországon edzeni, majd 2001-től már itt is versenyzett. Ekkor még nem volt magyar állampolgár, de a szerb szövetség engedélyével szerepelhetett a válogatottban a nemzetközi versenyeken. Az athéni olimpia évében, 2004 januárjában tette le az állampolgársági esküt, majd májusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte ötkarikás indulását. 2007-ben kivált addigi edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából, edzéseit ezután Vécsi Viktor, majd Sári Nándor irányította, 2008 októberétől pedig Kovács László lett a trénere.

Miután 2010 decemberében másodszor is férjhez ment - ezúttal a bolgárok olimpiai bronzérmes ex-kajakosához, Andrian Dusevhez - 2011 márciusában bejelentette, hogy gyermeket vár, és abban az évben nem indul versenyeken, majd szeptember elején megszületett a kislánya, Milana. Az edzéseket terhessége alatt is folytatta, és a szülés után egy hónappal már újra a vízen volt, hogy ott lehessen a londoni olimpián.

Akinek kezdene átláthatatlanná válni az ügy (valószínűleg nincs egyedül), annak megpróbálunk segítséget nyújtani egy rövid, kronológiai áttekintéssel:

A Janics-ügy fontosabb történései
augusztus 9. és 11.: Bár kimondva-kimondatlanul két aranyéremért utazik az olimpiára, Douchev-Janics Natasa "csak" egy-egy ezüst- és bronzérmet nyer Londonban.
augusztus 16.: Felröppen a hír, hogy a versenyző tárgyal a szerb szövetséggel esetleges hazatéréséről. Douchev-Janics cáfol, bár elismeri, hogy Londonban találkozott a Szerb Olimpiai Bizottság elnökével, Vlade Divaccsal, aki azonban megfogalmazása szerint csak vigasztalta, miután látta a csalódottságát.
augusztus 28.: Baráth Etele, a magyar szövetség (MKKSZ) elnöke egy tv-műsorban úgy nyilatkozik: Douchev-Janics Natasát a szerbek és az oroszok is hívják, de szóban jelezte az MKKSZ-nek, hogy marad és folytatja a versenyzést.
szeptember 20.: Az MKKSZ közli, hogy Douchev-Janics Natasa férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában folytatja edzői pályafutását, és számítani lehet arra, hogy a versenyző követi őt. Ugyanezen a napon nyilvánosságra kerül, hogy szerb színekben kajakozik tovább a hétszeres világbajnok Benedek Dalma, akinek férje szerb.
szeptember 25. és 27.: A kajakos elkéri kilépő papírjait szegedi egyesületétől, majd a szövetségben is hivatalosan jelzi, hogy más ország színeiben folytatná pályafutását.
szeptember 26.: Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára elmondja: amennyiben országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól Douchev-Janics Natasa.
október 1.: Ábrahám Attila főtitkár megerősíti: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nagyságrendileg 150 ezer eurót kér azért, hogy Douchev-Janics Natasa szerb színekben folytathassa a pályafutását. Ezen a napon egy másik világbajnok kajakos, Paksy Tímea is bejelenti, hogy távozik Magyarországról és Ausztriában folytatja.
október 4.: A versenyző sajtótájékoztatót tart Belgrádban, amelyen országváltását azzal magyarázza, hogy Magyarországon soha nem találta meg igazán a helyét. Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke azt közli, hogy a magyar szövetség nem kötötte semmilyen, így anyagi vonatkozású feltételhez sem a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó versenyzési jogának kiadását.
október 9.: Baráth Etele kijelenti: ha rajta múlik, mindenképpen feltételekhez köti Douchev-Janics Natasa Szerbiába távozását az MKKSZ.
október 10.: Douchev-Janics Natasa szegedi sajtótájékoztatóján könnyek között nyilatkozva közli: csakis amiatt távozik Magyarországról, mert férje állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Egyben mindenkit arra kér: "Ne gyűlöljetek!"
október 17.: A szerb féllel folytatott szegedi, informális tárgyalást követően Ábrahám Attila közli: a Szerb Kajak-Kenu Szövetség és a Szerb Olimpiai Bizottság soha semmilyen ajánlatot nem tett sem Douchev-Janics Natasának, sem pedig férjének az ottani munkát illetően. Hozzáteszi: a szerbek emiatt semmilyen hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy bármilyen díjat fizessenek a háromszoros olimpiai bajnok versenyzési jogáért.
október 24.: Az MKKSZ elnöksége úgy dönt: Douchev-Janics Natasa csak akkor indulhat jövőre szerb színekben, ha október 31-ig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) érkezik érte a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez (MKKSZ). Sem Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá az elnökség.