NFL

Hosszabbításban darálta be a Patriots a Jetset

  • Szabó András

A szokásos kései meccsdömpingtől eltérően ezúttal a megszaporodott pihenőnapos csapatok miatt csak két mérkőzést rendeztek magyar idő szerint késő este. Oaklandben és Foxboroughben pedig két-két egyaránt hasonló mérleggel rendelkező csapat találkozott, azaz szoros meccsekre volt kilátás.

New England Patriots – New York Jets 29 - 26 (hosszabbítás után)

Bár mindkét csapat 3-3-mal állt a meccs előtt az AFC Keleti csoportjában, az 50%-os mérleg miatt igazából főleg a bostoni szurkolók bosszankodhattak. Három vereségüket ugyanis összesen négy pont különbséggel szenvedték el, míg három győzelmüket pedig 55 pont különbséggel aratták.

Ennek megfelelően nekirontottak a múlt héten Indianapolisban kényelmesen győző Jetsnek, s Shonn Greene egy yardos TD-jére azonnal válaszoltak Devin McCourty hatalmas, 104 yardos kickoff-visszafutásával. Ettől kezdve átvették az irányítást: Tom Brady Rob Gronkowskinak adott 17 yardos átadása, Mark Sanchez komikusan elkövetett safetyje (a Jets irányítója nemes egyszerűséggel kirúgta saját végzónájában a labdát), illetve Gronkowski újabb hatpontos elkapása már 23-13-as hazai vezetést eredményezett.

A negyedik negyedben azonban beütött a krach. Bár kiüthették Greene-t a meccsből (a Jets futója hatalmasat kapott a fejére Brandon Spikestól, a Patriots linebackerétől), Sanchez Dustin Kellernek hajított ,,gólpassza” mégis azt jelentette, hogy feljött három pontra a Jets. Ez erőt adott a védelemnek, amely remekül lezárta a passzsávokat, s Nick Folk 43 yardos mezőnygólja már az egyenlítést jelentette.

Ezek után bebizonyosodott, hogy Tom Brady 35 évesen miért is még a liga egyik legjobb irányítója. McCourty kirúgás után elejtett labdájából alig több mint 40 másodperccel a vége előtt ismét Folk rúgásával szerezte meg a vezetést a szókimondó Rex Ryan gárdája, elkövettek azonban egy végzetes hibát: időt hagytak Bradynek a visszacsapásra.

A veterán QB pedig nem lacafacázott sokat, s egykettőre lőtávolságba vezette együttesét, Stephen Gostkowskinak a változatosság kedvéért 43 yardos mezőnyrúgása pedig a hosszabbítást jelentette.

A ráadásban magától értetődően nyerte meg a Patriots előbb a pénzfeldobást, majd vezette Brady Gostkowski hatótávolságába a támadóalakulatot. A rúgó nem is hagyta magára a többieket, s az Arizona elleni hibáját kijavítva ezúttal értékesítette a lehetőséget.

Ezek után lefutott volt a meccs, Mark Sanchez ugyanis teljesen meggyőzően színlelte a bepisilt óvodás szerepét, s kilométerekre volt a lehengerlő teljesítménytől. Még a félpályát sem érte el a Jets, mire már baktathatott is a két csapat az öltözőbe: Rob Ninkovich verte ki a labdát a mexikói származású játékos kezéből, a szabályok szerint pedig nyert ezzel a Patriots.

Bill Belichick csapata így 4-3-mal együl vezeti a tegnap még négyes holtversenyben álló csoportot; Rex Ryanék 3-4-gyel, a Billsszel karöltve a divízió utolsó helyén várhatják pihenőnapjukat.

Oakland Raiders - Jacksonville Jaguars 26 -23 (h.u.)

Kaliforniában is két egyforma mérlegű csapat csapott össze; igaz, Oaklandben egy évek óta szenvedő (Raiders) és egy megalakulása óta egy-két jó évet produkáló, de igazán ki nem bontakozó együttes találkozott a keleti csoport két patinás gárdája helyett.

A floridaiak remekül kezdték a meccset, s Blaine Gabbert Cecil Shortsnak adott 42 yardos bombájával, Rashad Jennings 5 yardos futásával és Josh Scobee rúgásával már a félidőben elhúzott 17-3-ra a Jaguars. Dennis Allen, a Raiders főedzője öblöset káromkodhatott a szünetben, játékosai ugyanis egyből összeszedték magukat, s Denarius Moore elkapásával és Sebastian Janikowski rúgásaival rögtön elfelezték a hátrányt a két kulcsemberét, Gabbertet és a liga egyik legjobb futóját, Maurice Jones-Drew-t elvesztő Jaguarsszal szemben.

Carson Palmer bő három perccel a rendes játékidő vége előtti QB sneakje már az egyenlítést jelentette, s ahogy ez két pocsék formában lévő irányító esetében lenni szokott, a hátralévő időben csak lepörgették az időt a csapatok. Így ez a meccs is a hosszabbításba torkollott, s emiatt Shorts még rosszabb időben ,,nullázta a számlát", mint McCourty Foxborough-ban. A Jaguárok elkapója saját 20-asán belül táncolt addig, míg Lamarr Houston ki nem verte a kezéből a labdát, a még rekordtávolságról, 64 yardról is próbálkozó Janikowskinak pedig pofonegyszerű volt 40-ről teljesíteni a feladatot.

Így megduplázta győzelmeinek számát a Raiders, s az AFC Nyugati csoportjának harmadik helyén áll; a Jaguars a Déli divízió utolsója, s 1-5-tel az egyik legfőbb esélyesnek tűnik a legrosszabb csapat jutalmára, az egyes számú draftcédula megszerzésére is.

NFL alapszakasz
7. forduló
Buffalo Bills - Tennessee Titans 34-35
Indianapolis Colts - Cleveland Browns 17-13
Houston Texans - Baltimore Ravens 43-13
St. Louis Rams - Green Bay Packers 20-30
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 28-35
Carolina Panthers - Dallas Cowboys 14-19
Minnesota Vikings - Arizona Cardinals 21-14
New York Giants - Washington Redskins 27-23
   
Késő este rendezik:  
Oakland Raiders - Jacksonville Jaguars 26-23 (h.u.)
New England Patriots - New York Jets 29-26 (h.u.)
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 02.25
   
Kedd hajnalban:  
Chicago Bears - Detroit Lions kedd 02:30
   
Korábban:  
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 13-6