Biatlon

Harmadik számú sorozat is indulhat a Világkupa és az IBU Kupa mellett

  • VNA

A Nemzetközi Biatlon Szövetség egyik vezetője szerint szükség lenne egy harmadik számú nemzetközi versenysorozat elindítására is.

Évek óta zajlik a vita a biatlon világában a kisebb valamint a nagyobb, sikeresebb nemzetek között. A sportág meghatározó nemzeteinek nem tetszik ugyanis a Világkupa versenyeken tapasztalható nagy indulói létszám, amely nehezebbé teszi a legjobbak számára az azonos körülmények biztosítását. A kis nemzetek (köztük a magyarok is) pedig nyilván szeretnének részesei maradni az elitsorozatnak, hiszen csak a Vk-sorozatban történő részvétel hozhat számukra kellő publicitást és ezzel párhuzamosan támogatókat is.

Ezen polémia kapcsán a napokban a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) elnökhelyettese, Gottlieb Taschler is megszólalt, aki szerint a Világkupa és az IBU Kupa versenyek mellett az ellentétek feloldására szükség lenne egy harmadik számú versenysorozat bevezetésére is. Ezzel csökkenthető lenne a Vk-versenyeken a kezelhetetlen mezőny, a harmadik széria elindítása ugyanakkor az eddig lesajnált IBU Kupát is felértékelhetné. A sportvezető szerint új sorozat elsősorban a fiatalok, illetve a sportágban kevésbé sikeres nemzetek számára jelenthetne előrelépést és új lehetőséget a fejlődésre.