Sportdiplomácia

Svájcban népszavazás dönt a 2022-es olimpiai pályázatról

  • VNA

Svájc nem akar fejest ugrani egy költséges olimpiai pályázatba, csak akkor, ha megvan hozzá a szükséges lakossági támogatás.

A müncheni városvezetéshez hasonlóan Svájcban is a lakosság véleményét meghallgatva akarnak dönteni az olimpiai kandidáció kérdésében. Davos és St. Moritz vezetői ugyanis tervbe vették, hogy pályáznak a 2022-es téli játékok megrendezésére, mielőtt azonban komoly pénzeket ölnének a kampányba, a települések lakosságának jóváhagyását kérik a nagy volumenű tervekhez. A 2013. március 3-ára tervezett népszavazás során a téli sportokban hagyományosan erős városok lakói egyértelmű véleményt nyilváníthatnak a kandidáció kérdésében.

A 2022-es téli olimpia megrendezése kapcsán az utóbbi időben München, az ukrán Lviv, a norvég főváros Oslo, valamint a Pireneusok mellett található Barcelona városa is jelezte érdeklődését. A végső jelentkezési határidő 2013 novemberében lesz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig 2015 júliusában dönt a helyszínről. A svájciak komolyan gondolják a gazdaságilag megalapozott pályázatot, hiszen a kormányzat a pályázat rá eső 30 millió frankos terhét teljes mértékben adóbevételekből akarja finanszírozni, de azt is csak abban az esetben, ha a két városnak otthont adó tartomány (Graubünden) és a Svájci Olimpiai Bizottság is beleteszi a közösbe a maga 15-15 millió frankját.

Érdekesség az is, hogy a svájciak jelenleg úgy számolnak, hogy a rendezési jog elnyerése esetén sem tudnák nyereségesen megrendezni a játékokat, amely számításaik szerint - szigorúan csak a közvetlen pénzügyi eredményeket tekintve - 1,3 milliárd frank veszteséget hozhatna számukra.