Sportfogadás

Fociban látványos mozdulat, fogadásban hatásos fegyver: az olló

  • Barcsai Róbert

Sportfogadási stratégiákat bemutató sorozatunkban most egy kevésbé ismert, ám hatékony fegyvert mutatunk be, az ollózást

A stratégia lényege

Ezt a stratégiát szinte kizárólag kétesélyes fogadásoknál érdemes alkalmazni (under/over, hendikep, stb), elsősorban akkor, ha ugyanazon eseménynél nagy eltéréseket találunk a határok között, ugyanakkor a nyereményszorzók jól közelítenek a 2.00 felé.

A módszer lényege, hogy az egyik irodánál megfogadjuk az egyik kimenetelt, míg a másiknál a másikat. Ennek köszönhetően, ha az eredmény betalál a két határ közé, nagyot szakítunk, ha pedig mégsem így alakulna, akkor minimális veszteséget könyvelhetünk el.

Az érthetőség kedvéért álljon itt egy konkrét példa. A hétfői napon az NFL-ben nagy rangadóra került sor a San Diego és a Denver között, a bukmékerek pedig nagyot hibáztak. A hazaiak egyik elkapójára, Malcolm Floydra 58.5-ös határt kínált az egyik buki, míg a másik fogadóirodánál ugyanez a fogadási lehetőség 72.5 yardos határral szerepelt. Előbbinél az overre 1.72-es, míg utóbbinál az underre 1.91-es nyereményszorzóval fogadhattunk.

Tételezzük fel, hogy 100$-t kívánunk befektetni. Ebben az esetben egy dutching calculator nevű programba (interneten ingyenesen elérhető) beütjük az oddsainkat, valamint a kívánt össztétet, a szoftver pedig megmondja nekünk, hogy melyik kimenetelre mennyit kell tennünk ahhoz, hogy a végén bármely eredmény bekövetkezése esetén ugyanannyit nyerjünk.

A fogadásaink ebben az esetben így néztek ki:

Fogadás Tét
Malcolm Floyd elkapott yardjai – Over 58.5 @1.72 52.62$
Malcolm Floyd elkapott yardjai – Under 72.5 @1.91 47.38$

Egyszerű számításokkal kimutatható, hogy bármely eredmény bekövetkezésénél 90.50$-t kapunk vissza, vagyis hiába fektetünk be 100$-t, a valódi tétünk csupán 9.5$ lesz. Ugyanakkor, ha a játékos elkapott yardjai 59 és 72 közé esnek, akkor látható, hogy mindkét fogadás nyer, vagyis 181$-t nyerünk, azaz 81$ profitot könyvelhetünk el a 9.5$-os tétünkre, ebből pedig könnyen kiszámolható, hogy valójában 8.52-es szorzót csíptünk el. Itt megjegyeznénk, hogy minél inkább közelítenek a megfogadott oddsok a 2.00-hoz, annál kisebb összeget kell befektetnünk ugyanakkora nyereményhez, vagyis az oddsunk nő.

Rooney ollózik

A módszer tehát lényegében az irodák közötti eltérés igyekszik kihasználni, ám a surebetekkel ellentétben itt nem biztos, hogy nyerünk. Ugyanakkor azt is fontos észrevenni, hogy a módszer legnagyobb előnye abban rejlik, hogy lényegében az irodák által kiszámított határok szélsőségeire fogadunk, és abból kiindulva, hogy a bukmékerek jól kalkulálják a line-okat, jóval nagyobb százalékban kerül az eredmény a határok közé, mint azt a kapott odds (jelen esetben 8.52) megkövetelné.

A módszer egyetlen hátránya, hogy viszonylag nagy tőkét igényel (persze kis tőkével is érdemes lecsapni az ilyen, nem mindennapi lehetőségekre), még akkor is, ha a valódi kockázat nagyon alacsony.

Élőben is alkalmazható

A stratégia élőben is alkalmazható, ugyanakkor ez már jóval nagyobb kockázattal jár, viszont sokkal többféle sportág esetén alkalmazható. A leghatékonyabban továbbra is kosárlabdában, amerikai fociban, kézilabdában, vagyis olyan sportágaknál használható, ahol sok pont/gól esik.

Ebben az esetben szükségünk van egy nagyon jó megérzésre, hogy kihasználhassuk a határok mozgását. Tételezzük fel, hogy egy olyan kosárlabda-mérkőzés, amelyen alapvetően 200 pontot várnak az irodák, nagyon lassú tempóban kezdődik, a kezdeti line pedig 190-re módosul az idők során. Ha úgy gondoljuk, hogy továbbra is érdemes az underre fogadni (nyilván, ebben az esetben sokkal kedvezőbb határon, mint a találkozó előtt), akkor fogadjuk meg! Ha várakozásaink szerint alakul a mérkőzés a továbbiakban, akkor jóval magasabb határon fogadhatunk az underre, így már csak azt kell kiszurkolnunk, hogy a pontok száma a két határ közé essen.

Élőben persze sokkal veszélyesebb az „ollózás”, hiszen az is előfordulhat, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt vártuk, és a határok rossz irányba mozdulnak. Ebben az esetben nincs mit tenni, meg kell próbálni minimális veszteséggel kiszállni, még akkor is, ha ez nem mindig könnyű. Éppen ezért élőben csak a komoly rutinnal rendelkezők alkalmazzák!