VB 2014

Mircea Lucescu lehet az új török kapitány

Az ukrán Sahtar Donyeck román vezetőedzője, Mircea Lucescu lehet a török kapitány, Abdullah Avci utódja.

Mircea Lucescu  lehet a török kapitány

Török lapok arról számolnak be, hogy a pocsék vb-selejtezős kezdés után meg vannak számlálva a szövetségi kapitány napjai. A magyaroktól elszenvedett kedd esti 3-1-es vereség lehet a végső lökés a Török Labdarúgó Szövetségnek, hogy felbontsa a szerződést a jelenlegi szakvezetővel, aki mérkőzés után hangsúlyozta, nem kíván lemondani. Az utód az ukrán Sahtar Donyeck román vezetőedzője, Mircea Lucescu lehet.

A román labdarúgás egyik nagy egyénisége - játékosként 1970-ben a mexikói világbajnokságon is szerepelt - korán a kispad mellett döntött, 1979-ben ugyanis játékos-edzőként lett a vajdahunyadi Corvinul szakvezetője. 1986-ban a bukaresti Dinamóhoz szerződött, az együttest 1989-ben KEK-elődöntőig vezette, ahol csak idegenben lőtt góllal maradt alul - 1-1, 0-0 - a Sampdoriával szemben. 1998-ban az Internazionale kispadjára hívták, de ismét a Sampdoria lett a veszte: a genovaiak ellen elszenvedett 4-0-s vereség után a fekete-kékek 1999 márciusában menesztették. Ezt követően Törökország mellett tette le a voksát, s a Galatasaray élén remek eredménnyel indított: az európai Szuperkupa-döntőben újdonsült tanítványai 2-1-re legyőzték a Real Madridot. Az isztambuliakkal állandó BL-tagság és egy bajnoki cím lett a mérlege, 2002-ben mégis váltania kellett.

A két kontinens városában maradt, ugyanis a Besiktas vezetői lecsaptak rá. A „sasokkal” 2003-ban újabb török bajnoki címmel tette méltóvá a klub alapításának centenáriumát, egy évvel később viszont elmaradtak az eredmények, így 2004-ben Ukrajnába költözött, ahol átvette jelenlegi együttesét, a Sahtart.