VB 2014

Jogi, ez nagyon béna volt! - a német sajtó megdöbbent a svédek elleni döntetlenen

A német sajtó megdöbbenéssel fogadta, hogy döntetlenre végződött a Németország-Svédország labdarúgó vb-selejtező, amelyen pedig a házigazdák válogatottja a 60. percben még 4-0-ra vezetett.

A berlini Olimpiai Stadionban rendezett kedd esti mérkőzésről a Bild című napilap a "Jogi, ez nagyon béna volt!" szalagcímmel számolt be szerdai számának címlapján. A lap - Joachim Löw szövetségi kapitányt "megszólítva" - kiemelte, hogy Németország még soha nem játszott el négygólos vezetést. Az első hatvan percben "minden olyan gyönyörűűűű" volt - tette hozzá a szerző, Frank Schneider, aki verset is írt a 15. percben szerzett "álomszép" gólról, Miroslav Klose második találatáról.

A Berliner Zeitung vezető oldalán "Elajándékozott győzelem" címmel számolt be a mérkőzésről, a sportrovatban pedig "Történelmi látványosság" címmel közölt írást. A Bildhez hasonlóan ez az újság is kiemelte: a labdarúgó-válogatott történetében még soha nem fordult elő, hogy négygólos előny után ne német győzelemmel záruljon egy mérkőzés. A súlyos kudarc miatt Joachim Löwnek szembesülnie kell "néhány kényelmetlen kérdéssel" - tette hozzá a berlini lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a "4-0 nem elég" címmel közölt beszámolót, hangsúlyozva, hogy a válogatott hatvan percen keresztül céltudatosan, időnként tankönyvbe illő módon játszott, az utolsó fél órában azonban "jelentős hiányosságok mutatkoztak az összpontosításban". A "ragyogónak" ígérkező estéből "a maradandó szép emlék" helyett így csak a "csalódás és egy nagy rejtély maradt", és a mérkőzést a csapat "legsötétebb órái" között tartják majd számon.