Autósport

Jövőre már nem a Ford lesz a rali-vb főszponzora

  • VNA

A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozó legendás autógyár a 2013-as szezonban már jóval kisebb szerepet játszik majd a rali világbajnokság életében.

A jelenleg futó szezon után kilép szerepéből a rali világbajnokság (WRC) eddigi főtámogatója, a Ford autógyár. Az utóbbi időben Európában közel 20%-os forgalomcsökkenést elszenvedő gyár hétfőn jelentette be a döntést: "A vállalat és a Ford márka számára is az a jó döntés, ha a rali világbajnoksággal kapcsolatos kiadásainkat csökkentjük. De mindenkinek tudnia kell, hogy nem hoztuk meg könnyen a döntést" - áll az értékesítésért és marketingért felelős elnökhelyettes, Roelent de Waard nyilatkozatában.

A Ford az utóbbi évek meghatározó márkája volt a rali világbajnokságnak

A nehéz gazdasági helyzettel indokolt döntés magával vonja azt is, hogy a Ford gyári autókat sem indít majd a következő világbajnoki sorozatban, ugyanakkor az évek óta általuk 1997 óta patronált M-Sport csapatot a továbbiakban is segítik majd pénzügyileg. Az angliai központú cég azért nem száll ki teljesen a sorozatból, motorokkal továbbra is ellátja majd az általa segíteni kívánt csapatokat. A Ford az elmúlt két évtizedben meghatározó csapata volt a WRC-sorozatnak, ahol volt olyan időszak, hogy 156 versenyen keresztül folyamatosan pontokat gyűjtött, eddigi 225 indulása közül pedig 52 futamgyőzelmet sikerült szereznie.

Az idei szezonban a legjobb Ford-os versenyző - a 2013-ban vélhetően Volkswagenre váltó - a finn Jarri-Matti Latvala, aki jelenleg a harmadik helyen áll a világbajnoki pontversenyben. A vb-cím már korábban eldőlt, azt két futammal a világbajnoki sorozat vége előtt a francia Sébastien Loeb szerezte meg, aki ezzel sorozatban kilencedszer lett a ralizás legjobbja. A múlt héten a MINI is kiszállt a WRC sorozatból, így egyelőre kérdés, hogy a napokban új promótert is kapó világbajnoki sorozat 2013-ban - a már csak néhány versenyt vállló Loeb-bel - mennyire lesz versenyképes.