NFL

Porrá zúzta a bajnok Giants a San Franciscót

Rangadókat rendeztek az NFL magyar idő szerint vasárnap késő este lebonyolított szakaszában. Kaliforniában az NFC tavalyi két főcsoportdöntőse, a San Francisco 49ers és a végső győztes New York Giants csapott össze, míg pár ezer kilométerrel északabbra, Seattle-ben Tom Bradyt és a New England Patriotst fogadta a Seahawks.

San Francisco 49ers - New York Giants 3-26

A várakozásoknak megfelelően a védelmek csatáját hozta ezúttal is a két, rendkívül meggyőzően a rájátszás felé menetelő csapat, a 49ers és a Giants. Az Aranyásókat még a bosszúvágy is fűtötte: a tavalyi rájátszásban hatalmas meccsen, a hosszabbításban sikerült nyernie az NFC konferenciadöntőjében az Óriásoknak.

Úgy látszik, az érzelmek a hazaiak, főleg Alex Smith agyára mentek: a hazaiak irányítója háromszor adta el a labdát (ebből kétszer a mágneskezű, táncoslábú Antrel Rolle-nak), s ezen kívül a futás sem ment a Giants brutális védelme ellen. A másik oldalon Eli Manning ezúttal ha nem is zseniálisan, de különösebb hiba nélkül játszott, s Victor Cruznak dobott TD-je, Ahmad Bradshaw az újonc David Wilson gyönyörű kickoff-visszahordása után elért hatpontosa és a skót Lawrence Tynes mezőnygóljai a vendégek újabb győzelmét jelentették.

A 49ers egyedüli vigasza az lehet, hogy Randy Moss egy legszebb napjaira emlékeztető 55 yardos elkapással túllépte a 15 000 yardos álomhatárt, így Jerry Rice-szal, Marvin Harrisonnal és Terrell Owensszel élő legendák társaságát élvezheti - ha máshol nem is, de a rekordok könyvében mindenféleképpen... A Giants győzelmével így mindkét csapat 4-2-vel áll, s még mindig esélye van az automatikus rájátszás-részvételt jelentő csoportelsőség kiharcolására.

Arizona Cardinals - Buffalo Bills 16-19 (h.u.)

Az év elején még nem hittük volna, hogy egy Cardinals - Bills meccsen az ismert mondás ellentétje történik meg, azaz a röhejesen könnyen elmozdítható védelem találkozik a nevetségesen egyszerűen áttörhető támadófallal. Pedig ezt történt, s ennek a New York-iak örültek jobban. Kevin Kolbot ugyanis egész este kergették, s a Philadephiából hozott irányítót nem kevesebbszer, mint hatszor vitték földre, két perccel a vége előtt véglegesen a röntgenszobába küldve őt.

Persze addig is történt egy-két dolog. Chris Kelsay sackjével például egyből szokatlan eredmény került fel az eredményjelzőre; a Bills defensive endje ugyanis a Cardinals végzónájában szerelte Kolbot öt perc után, így lett látható a meglehetősen kiírt 3-2. Persze CJ Spiller és Fred Jackson nem akarták, hogy ilyen csúfság legyen a végeredmény, s mire feleszmélt volna a hazai közönség, már mindketten hat-hat pontot tettek fel a táblára.

Szerencsére a bíbor mezeseknek is van egy szupersztárjuk; Larry Fitzgerald pedig mindent megtett azért, hogy behúzhassa idei ötödik győzelmét is csapata. A rasztahajú elkapó előbb egy 9 yardos dobásnál nyújtózott magasra, hogy egy pillanattal később már idénybeli harmadik TD-jét ünnepelhesse, majd amikor már Kolb kiütése után John Skelton jött be, akkor is előhúzott egy akrobatikus játékot a cilinderből, hogy megteremtse az esélyeket a hosszabbítást jelentő egyenlítésre. Ezt Jay Feeley a világ végéről, 60 yardról ki is használta, így jöhetett a ráadás!

A hirtelen halál mindenfajta logikának ellent mondva a Billsnek kedvezett. A Cardinals csereirányítója ugyanis hatalmas hibát vétett, s Jairus Byrdnek ajándékozta a labdát. A Bills safetyje pedig visszafutásával pofonegyszerű feladatot teremtett Ryan Lindellnek, s a rúgójátékos 22 yardról nem hibázott, azaz megszakadt a Vörösbegyek nyolcmeccses hazai győzelmi sorozata, s két pocsék mérkőzés után újra nyertek a buffalóiak.

Seattle Seahawks - New England Patriots 24-23

Örülhetett is, meg nem is Bill Belichick és a Hazafiak csapata: visszatért Aaron Hernandez sérüléséből, s a második negyed elején már touchdownt is szerzett a tight end. Ugyanakkor Pete Caroll csapata még csak hírből sem hallotta a vendégbarátság fogalmát, s irgalmatlan ütésekkel tudatosította a látogatókban: itt bizony nem számíthatnak kegyelemre!

Főleg a még így is remekül játszó Wes Welker kapta meg a magáét, s Kam Chancellor és a többiek úgy csapkodták a földhöz az törpenövésű elkapót, mintha vérbosszút fogadtak volna ellene. A kiváló játékos persze így is megtalálta az endzone-t, s Gostkowski mezőnygóljaival már 23-10-re is vezetett a Patriots, mire a hazai védelem megtalálta az öltözőben elrejtett titkos receptet, s elkezdett nemcsak látványosan, hanem hatékonyan is játszani.

Richard Sherman és Earl Thomas interceptionjeivel pedig visszavette a kezdeményezést a Seahawks, s előbb Braylon Edwards akrobatikus elkapásával közelebb lopózott, majd Russel Wilson és Sidney Rice alig több, mint egy perccel a vége előtt megejtett gigantikus, 46 yardos összjátékával már át is vette a vezetést. Tom Brady pedig nem tudott csodát tenni, így már hivatalosan is bejelentette továbbjutási igényét a Seahawks: ideje lesz rájuk figyelni!

Washington Redskins - Minnesota Vikings 38-26

Az este legtöbb pontot mérkőzését hozta a Marylandben rendezett Redskins - Vikings találkozó, melyen a két ifjú irányító, Robert Griffin és Christian Ponder alaposan odatette magát, nagyszerű kis meccset kerekítve ki a találkozóból.

Pedig ellenkezőleg indult a történet - az első 28 perc mindössze négy mezőnygólt hozott, s úgy tűnt, mindkét támadósor eltűnik a védők stoplija alatt. Ekkor azonban megrázták magukat az addig szundikáló offensive koordinátorok, s elkezdtek remek játékokat hívni. Előbb a többször is visszalökött Alfred Morris nyújtotta át a gólvonal fölött a labdát, majd a fullback Darrel Young kapott el egy Griffin-passzt. A móka kedvéért a rendkívül karizmatikus quarterback maga is elindult a lasztival, s 7, majd 76 (!) yardról célba is ért vele, végleg vita kérdésén kívül helyezve a mérkőzés kimenetelét. Ponder két gólpassza Michael Jenkinsnek és Kyle Rudolphnak csak az eredmény kozmetikázására volt elég.

Így 3-3-ra, csoportjában a második helyre jött fel a Redskins, kellemes meglepetést nyújtva egy újonccal a kormánylapátnál. Hasonlóan teljesít a Vikings is; 4-2-vel üldözi a pihenő Chicagót, s egyelőre a csalódást keltő Green Bay előtt tartózkodik. A Sajtfejűek azonban még javíthatnak ma éjszaka - igaz, a Reliant Stadionban nem lesz könnyű dolguk, elvégre a lehengerlően játszó Texansszal játszanak.

NFL alapszakasz
6. forduló
Baltimore Ravens - Dallas Cowboys 31-29
Miami Dolphins - St. Louis Rams 17-14
Philadelphia Eagles - Detroit Lions 23-26 h.u.
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 34-24
New York Jets - Indianapolis Colts 35-9
Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 38-10
Atlanta Falcons - Oakland Raiders 23-20
   
Este rendezték:  
Seattle Seahawks - New England Patriots 24-23
Arizona Cardinals - Buffalo Bills 16-19 (h.u.)
Washington Redskins - Minnesota Vikings 38-26
San Francisco 49ers - New York Giants 3-26
Houston Texans - Green Bay Packers 2:30-től
   
Kedd hajnalban  
San Diego Chargers - Denver Broncos kedd 02:30
   
Korábban:  
Tennessee Titans - Pittsburgh Steelers 26-23